JOE KLAMAR Afp
NOVO POGLAVLJE KARIJERE

Filip Zubčić u austrijskom Söldenu otvara novu sezonu! ‘Baš sam nabrijan i mislim da bu‘ bilo baš dobro‘

Najbolji hrvatski skijaš uoči nove sezone Svjetskog kupa skijaša,
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 23. listopad 2022. 09:25

Veleslalomi u austrijskom Söldenu tradicionalno su početak nove sezone Svjetskog skijaškog kupa, ali Filipu Zubčiću nedjeljna muška utrka bit će i puno više od toga. Za našeg najboljeg skijaša neće to biti samo početak još jedne sezone, nego i početak novog poglavlja u karijeri s obzirom na to da je ovog proljeća nakon 14 godina prekinuo suradnju s trenerom Markom Šumanom s kojim je prošao sve stepenice skijaškog razvoja i došao u svjetski vrh. Trebala bi to biti i sezona povratka budući da je nakon dvije sezone u kojima je bio treći veleslalomaš Svjetskog kupa prošlu završio bez ijednog penjanja na postolje u svojoj najjačoj disciplini i na 14. mjestu u poretku, na poziciji koja ga definitivno ne zadovoljava.

U Söldenu će deveti put u karijeri otvoriti sezonu. Staza na Rettenbach glečeru nije ga baš mazila rezultatima, samo je tri puta ovdje osvajao bodove, dva puta je bio 12., a zanimljivo, upravo je prošle sezone, koja je ispala ispod njegove objektivne razine, ostvario najbolji rezultat, 9. mjesto.

image
FILIP ZUBČIĆ FACEBOOK

- Dobro se osjećam, svjež sam, zdrav sam i jedva čekam da krene sezone.

Jeste li tijekom priprema uspjeli napraviti sve što ste željeli i planirali?

- Jesmo. Imali smo odlične pripreme u Argentini, a kad smo se vratili u Europu bilo je malo hladnije vrijeme pa smo dobro nastavili i u Saas-Feeu, potom smo otišli u dvoranu u belgijskom Peeru, a posljednjih deset dana prije odlaska u Sölden smo super trenirali u Val Senalesu. Baš su to bili dobri, teški treninzi.

Iako je globalno zatopljenje, koje uzima strašan danak na europskim glečerima sve veći problem, vi ste očito jako dobro isplanirali i iskoristili ljetne mjesece.

- Rekao bih da smo čak imali i malo sreće. Da smo ostali u Europi sigurno ne bi bilo tako dobro jer bismo se skijali samo po jednoj stazi. U Argentini smo imali sjajne uvjete, skijali na pravom zimskom, a ne na glečerskom snijegu i što je jako bitno, mijenjali smo terene, skijali na različitim stazama, a imali smo i dugačke staze kao u Svjetskom kupu, od minute i 15 sekundi.

Ubačena i dvorana

Bio je to prvi njegov odlazak u Argentinu, ali sjajno iskustvo koje bi, kao i Zrinka Ljutić, volio ponavljati.

- Nismo znali što očekivati jer nikad prije nismo bili, ali trenirali smo doista dobro i kvalitetno i mislim da će se to i pokazati tijekom sezone tako da bi bilo lijepo da idemo i ubuduće. Što se mene tiče, mislim da je to bio pun pogodak.

I dvorana je prvi put ubačena u pripreme ove sezone, ali očito smatrate da skijanje u “frižideru” pomaže s obzirom na to da ste dva puta bili u belgijskom Peeru.

image
FILIP ZUBČIĆ FACEBOOK

- Imao sam malo problema u slalomu kad je bilo jako ledeno i dobro je odraditi ove treninge u dvorani jer dobiješ dobar osjećaj i samopouzdanje da možeš “gaziti” u takvim uvjetima. To je najveća prednost dvorane. Što se tiče ostalog i nije relevantan trening jer je staza dugačka samo 26 sekundi i nagib je kao na Bijelom spustu, ali se isplati zbog te ledene podloge.

Kako ste podjeli treninge tijekom priprema, podjednako ste radili slalom i veleslalom ili...

- Da, rekao bih da smo ih baš podjednako rasporedili. Jedino smo u Argentini više trenirali veleslalom jer su bili tereni jako dobri pa smo to htjeli maksimalno iskoristiti.

Kakav je plan za sezonu, samo nastupi u slalomu i veleslalomu ili ćete ubaciti i koji super G?

- Držimo se slaloma i veleslaloma, a hoće li biti koji super G i hoću li voziti kombinaciju na Svjetskom prvenstvu, to iskreno još ne znam. Plan je držati se ove dvije discipline i vratiti se u veleslalomu tamo gdje mi je mjesto, a u slalomu napraviti još jedan korak više.

Što ide bolje trenutačno?

- Kaj ja znam... U dvorani mi je stvarno jako dobro išao slalom, “ušemio” sam se po tom ledu, a veleslalom ide OK. Ništa specijalno, neki dani budu dobri, neki lošiji, ali nisam još blizu nekoj svojoj optimalnoj formi. No, to me i ne uzrujava previše. Imam dovoljno iskustva na utrkama da znam napasti još jače kad treba. Treniram, trudim se i u jednom trenutku će sigurno krenuti dobro, onako kako treba.

Moram uzeti lopatu...

Kakva je onda želja za Sölden?

- Što bolji rezultat, a svaku utrku idemo na pobjedu, to je normalno. Ovo je prva utrka sezone i treba krenuti jako i napadački, pa ćemo vidjeti. Maksimalno ću se potruditi odraditi utrku najbolje koliko mogu, ali nije baš da imam nekih briljantnih rezultata iz Söldena tako da bih volio ovaj put ispadne dobro. Bitno je da se dobro odskijam, da ja budem zadovoljan, a onda će sigurno i plasman biti dobar.

image
FACEBOOK KRISTOFFERSEN

Nakon što ste u proljeće objavili kako mijenjate i trenera i servisera rekli ste da ste maksimalno motivirani i nabrijani zbog svih novosti. Je li osjećaj i dalje isti?

- Je, je. Stvarno imamo dobru atmosferu u ekipi, trener nastoji posložiti sve maksimalno da treninzi budu što bolji i za sada to jako dobro funkcionira. I suradnja sa serviserom je odlična, dobro radi svoj posao i mislim da smo se uklopili. Odradili smo 40-tak dana skijanja zajedno i skompali smo se, ali naravno da očekujem da će biti još bolje kako će vrijeme prolaziti. To je proces, ali za sada to dobro funkcionira.

Opterećuje li vas prošla sezona koja nije ispala kako ste željeli i nije bila na razini prethodne dvije u veleslalomu?

- Ne opterećuje me. To može samo biti pouka za dalje i mogu izvući neke dobre stvari, ali i vidjeti što nije bilo dobro i to popraviti za dalje da bih imao bolju sezonu. I to bolju ne samo od prošle, nego i pretprošle. Normalno je da u nekim periodima karijere dođu trenuci kad se malo spotakneš, ali tu se poznaju junaci, oni koji se izvuku iz toga i vrate opet na vrh. Doduše, ima i onih kojima uvijek ide sve od ruke.

Ali su rijetki.

- Jesu, ali ima ih, a ja sam više tip koji mora uzeti lopatu u ruke i raditi.

Uvijek ste bili poznati po odličnoj fizičkoj pripremljenosti, ali dojam je da ste trenutačno još jači nego ranije.

- Moguće da jesam. Imam i više kilograma nego prošle godine, a jako malo masnoće. Pokušao sam napraviti još stepenicu više što se tiče kondicije i fizički sam sigurno spreman, jak, izdržljiv. Stvarno sam bio dobar na fizičkim treninzima tako da će mi to sigurno pomoći tijekom sezone kad dođem u svoju top formu jer onda će i to izaći na vidjelo.

Jedva čekam nedjelju

A top forma će biti...

- Svatko od nas očekuje da bude u top formi kroz prosinac, siječanj, pa do kraja sezone, ali mislim da sam ja već imam dovoljno godina i iskustva da mogu i kad nisam na top razini odraditi utrku na vrhunskoj razini. Uostalom, kad krene sezona treba gaziti i nema stajanja do 20. ožujka.

U Söldenu će uz njega startati i Samuel Kolega s kojim je i puno trenirao u posljednje vrijeme.

- Napokon ćemo nakon dugo vremena imati dvojicu u veleslalomu što je super. Sami se dobro skija veleslalom, nije loš, ali po meni se trenutno bolje skija slalom. Ali on je bio odličan veleslalomaš u juniorskim danima tako da se nadam da će napraviti odlične rezultate i u veleslalomu, a u slalomu je već pokazao da može biti stvarno dobar.

I sad samo da još krene sezona...

- Jedva čekam nedjelju. Baš sam nekako pozitivno nabrijan na sezonu i nekako si mislim da bu’ to bilo baš dobro.

Linker
26. travanj 2024 09:37