Tvrtko Ljutić

 FABRICE COFFRINI Afp
POČETAK SVJETSKOG PRVENSTVA

Francuz pred svojom publikom uzeo svjetsku titulu u kombinaciji, i Hrvatska ima predstavnika u TOP 15

Tvrtko Ljutić imao je 40. vrijeme superveleslaloma, no u Slalomu je 17. mjestom popravio rezultat
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 07. veljača 2023. 16:30

Alexis Pinturault je svjetski prvak u kombinaciji. Ponovo. Francuz je najbolji bio i na Svjetskom prvenstvu 2019., dvije godine kasnije bio je srebrni, a u kolekciji ima i olimpijsko srebro iz Pjongčanga 2018. Pinturault je i čak šest sezona Svjetskog kupa završavao na prvom mjestu u ovoj disciplini. Za neke je dobio Globuse, za neke nije, kao recimo 2013. kad je dijelio "jedinicu" s našim Ivicom Kostelićem ili 2014. kad je to mjesto dijelio s Tedom Ligetyjem jer Svjetska skijaška federacija već dugo ne zna što bi s kombinacijom.

Pinturault je s 10 kombinacijskih pobjeda u Svjetskom kupu i na drugom mjestu svih vremena iza Phila Mahrea, Pirmina Zurbriggena i Marca Girardellija, koji dijele prvo mjesto s 11 slavlja. Francuz je i pobjednik posljednje kombinacije održane u Svjetskom kupu u ožujku 2020., odnosno tri od posljednje četiri, a na onoj preostaloj je bio drugi. I kad se sve to zna, onda je jasno kako je kombinacijsko zlato, možda i posljednje koje se dodjeljuje, završilo u pravim rukama.

Pritom, osvojio ga je doslovno u vlastitom dvorištu. Alexis Pinturault je, naime, iz Courchevela, a njegova obitelj je vlasnik dva hotela. U onom luksuznijem, hotelu Annapurna, možete uživati i u pogledu na njegove trofeje. Naravno, ako ste u stanju izdvojiti za jedno noćenje od 890 eura koliko je cijena najjeftinije sobe, a možete se i razmaziti u najskupljem apartmanu što će vas koštati 5.250 eura.

image

First placed France‘s Alexis Pinturault celebrates with teammates on the podium at the end of the Men‘s Combined Slalom event of the FIS Alpine Ski World Championship 2023 in Courchevel, French Alps, on February 7, 2023. (Photo by Lionel BONAVENTURE/AFP)

LIONEL BONAVENTURE Afp

Povratak doma i povratak u "njegovu" disciplinu donio je 31-godišnjem Francuzu i povratak na vrh, tamo gdje se nikako nije uspijevao vratiti nakon što je 2021. osvojio Veliki globus. Prošle sezone je u Svjetskom kupu prvi put nakon 2011. ostao bez ijedne pobjede, praznih ruku se vratio i sa ZOI u Pekingu, a nastavilo se to i ove sezone u kojoj je samo jednom stao na postolje i to u super G-u u Beaver Creeku gdje je bio treći.

- Senzacionalno je osvojiti zlato u vlastitom mjestu. Ostvarenje sna. Mislio sam da bih mogao imati šansu za medalju na ovom SP, ali ne i za zlato. Pogotovo ne prvi dan. Ako se cijelu zimu ne uspijevati dokopati postolja bez obzira na dobre nastupe, onda više niste sigurni da ste to u stanju napraviti - rekao je presretni Francuz.

Ključan je bio super G u kojem je imao najbrže vrijeme, doduše samo 6 stotinki brže od branitelja naslova u ovoj disciplini, Austrijanca Marca Schwarza, ali glavni švicarski suparnici Justin Murisier (+1.03) i Loic Meillard (+1.34), baš kao i mladi Norvežanin Atle Lie McGrath (+1.25) bili su ozbiljnom zaostatku.

- Bio sam na limitu, ali cijelo vrijeme na dobroj strani limita i mogao sam skijati do kraja bez većih pogrešaka, a to mi je i bio glavni cilj.

No, ostao je još slalom, Schwarz mu je bio "na vratu", a Pinturault se baš nije mogao osloniti na dobar osjećaj ili dobre rezultate iz slaloma ove sezone. Samo je u prvom, isto u Francuskoj, u Val d‘Isereu bio u vrhu (5. mjesto), iza toga je imao 10. mjesto, dva puta 13. i 14. mjesto, a u posljednja dva slaloma u kojima je nastupio, u Schladmingu i Kitzbühelu, nije izborio druge vožnje.

I još je slalom bio postavljen zahtjevnije nego što je uobičajeno u kombinacijama, a Pinturaultu u toj situaciji nije išao na ruku ni startni broj 1. Napravi je pogrešku na sredini staze, ali se izvukao i onda mu je ostalo čekanje...

- Nisam sjajno odskijao slalom, ali je to bila dobra vožnja. Nezgodno je startati prvi na takvoj stazi budući da ne znate gdje možete napasti, a gdje trebate biti oprezniji.

Marco Schwarz je bo blizu da mu pokvari raspoloženje, ali Austrijanac se uhvatio u zamku na završnom dijelu slaloma i ušao u cilj s 10 stotinki zaostatka.

- Ovaj slalom je bio zahtjevan, posebno taj završni dio i napravio sam pogrešku. No, to je dio igre i sretan sam sa srebrom - rekao je Austrijanaca.

Njegov sunarodnjak Raphael Haaser ponovio je ono što je njegova sestra Ricarda napravila dan ranije, iz drugog plana se probio u vrh. Odličan nastup u super G-u nadogradio je s vrlo dobrim slalomom i s 44 stotinke zaostatka za Pinturaultom smjestio se na treće mjesto.

I tu je priča bila gotova jer Justin Murisier je uspio haklati već prva vrata, a njegov sunarodnjak Lois Meillard nije uspio prezentirati iznimnu vožnju, a jedino je s takvom, s obzirom na zaostatak iz super G-a, mogao napasti postolje i završio je na 6. mjestu. Pinturault je mogao početi slaviti, a kad je McGrath svoju šansu da se dočepa postolja propustio u gornjem dijelu slaloma, bilo je jasno da je obitelji Haaser osigurala i drugu broncu u dva dana.

Raphael Haaser je 25-godišnjak s jednim postoljem (2. u Bormiju prošle sezone) i ukupno pet Top 10 rezultat u super G-u u Svjetskom kupu, a slalom je posljednji put skijao u Europskom kupu prije dvije godine. Priznat će da se uplašio slaloma...

- Na pregledu staze sam pomislio "zbilja ne znam kako ću to ja proći", ali mislim da sam pokazao priličnu solidnu vožnju i zbilja sam sretan.

U kombinaciji je nastupio i naš Tvrtko Ljutić. U super G-u u kojem je ove sezone imao samo dvije utrke od kojih je jedna bila na juniorskom SP ostvario je 40. vrijeme (+4.23), u slalomu 17. (+5.63) i to mu je kombinirano donijelo 15. mjesto (+9.33) od 22 skijaša koliko ih je završilo kombinaciju.

Prvi sljedeći nastup naših skijaša bit će 14. veljače kad Filip Zubčić ima kvalifikacije za pojedinačnu paralelnu utrku u kojoj je prije dvije godine osvojio srebro.

Linker
27. travanj 2024 12:07