Henrik Kristoffersen i Marcel Hirscher

 RED BULL
SUPARNICI POSTALI SURADNICI

Henrik Kristoffersen otkrio tajnu uspjeha: ‘Lako je meni skijati kad imam najboljeg test-vozača‘

Marcel Hircher i Henrik Kristoffersen su bili veliki rivali, a sada su se udružili
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 07. siječanj 2023. 09:59

Dok su skijali jedan protiv drugoga, Henrik Kristoffersen je puno puta izlazio iz ciljne arene frustriran. I vrlo često to nije mogao sakriti. Iako, objektivno, nije ni pretjerano pokušavao. Nije baš jedan od onih koji gospodski reagiraju kad ih netko pobijedi ili se barem potrude odglumiti da su gospodski podnijeli poraz.

Norvežanin je sjajan skijaš, ali je imao nesreću da je velik dio karijere skijao uz - boljeg. Marcel Hirscher je bio bolji.

Kad se pet godina stariji Austrijanac nakon sezone 2018/19. oprostio od skijanja s osam uzastopnih Velikih globusa puno je bilo onih koji su očekivali kako će Kristoffersen “uskočiti u njegove cipele” i preuzeti broj 1, ali dogodilo se ono što se često događa u takvim trenucima. Koliko god ti veći od tebe oduzme, toliko te cijelo vrijeme i vuče da budeš bolji. Kristoffersen je pokupio određeni broj malih Globusa nakon Hirscherovog odlaska, ostao je u vrhu ukupnog poretka, ali nije skočio na vrh, nego je nakon što se riješio jednog, dočekao drugog “dominatora” - Marca Odermatta.

image

Henrik Kristoffersen

TIZIANA FABI Afp

Marcel Hirscher je, pak, u jesen 2021. predstavio svoje skije Van Deer i najavio kako će one jednog dana pobjeđivati u Svjetskom kupu. Prošle zime su njegovi ljudi počeli razgovarati sa skijašima koje je Hirscher želio vidjeti na svojim skijama, ali lako je za pretpostaviti da su oni s već izgrađenim imenom i prezimenom, poput Filipa Zubčića, koji je također bio na listi želja, razmišljali kao i naš skijaš “čemu ulaziti u rizik i u nešto potpuno novo ako sam zadovoljan materijalom koji imam”.

Riskantni potpis

Henrik Kristoffersen nije bio zadovoljan i sam je nazvao Hirschera.

- Nisam uspio postići zadovoljavajući dogovor sa skijaškim brandom na kojem sam nastupao i nakon što mi je ugovor istekao, nazvao sam Marcela. Nakon toga je on nazvao mene, razgovarali smo i rekao je da mora provjeriti neke stvari. Nakon 40 minuta već smo išli testirati skije - ispričao je u razgovoru za olympics.com uoči početka ove sezone.

Rekao je kako je već nakon prvih nekoliko vožnji osjetio da je to - to, a činjenica da je Hirscher uspio u svoju ekipu privući takvo ime bila je glavna priča ljeta u skijaškom svijetu. Koliko god je većina vjerovala da će s vremenom Van Deer biti dobra skija, nitko nije očekivao da može odmah u ovoj sezoni u Svjetskom kupu do postolja i pobjeda. A Henrik Kristoffersen je jedan od najboljih skijaša, ima 28 godina i ne zanima ga ništa manje od penjanja na postolja.

image

Savršena suradnja - Hirscher i Kristoffersen

MARCEL HIRSCHER FACEBOOK

Rizik? Danas ispada da i nije bio, ali u trenutku kad je Norvežanin stavio potpis to nitko nije mogao znati.

- Ja sam danas silno zadovoljan što sam obavio onaj telefonski poziv jer sam trenutačno miljama od onoga gdje sam bio prije. Posvećenost detaljima svakoga tko je uključen u projekt je nešto što nisam doživio nikad prije. I sad puno bolje razumijem zašto je Marcel osvojio osam Velikih globusa.

Već je veleslalom u Söldenu pokazao da se pobjednička priča razvija brže nego što je itko mogao sanjati. Kristoffersen je u prvoj utrci na Van Deeru, koji je u međuvremenu dobio i dodatak Red Bull, a to znači i ogromnu financijsku i logističku podršku, bio treći. Ono “što će se možda jednom dogoditi”, dogodilo se već u prvoj utrci sezone.

Iza toga je Kristoffersen bio peti (veleslalom) i šesti (slalom) u Val d’Isereu, a onda je došla Alta Badija i dva druga mjesta u veleslalomu. Pritom je u prvom bio minimalne 2 stotinke iza pobjednika, mladog sunarodnjaka Lucasa Braathena. Na drugoj utrci na Gran Risi pojavio se i Marcel Hirscher.

Uoči sezone je najavio da će se na utrkama pojavljivati samo u iznimnim slučajevima, kasnije je objasnio kako je došao jer je “Alta Badia blizu, a i hrana je dobra”, ali vjerojatnije je da je osjećao kao je pobjeda praktički tu, u rukama.

Nije se dogodila u Alta Badiji, nije ni na slalomu u Madonni di Campiglio, koji je bio Kristoffersenova treća utrka u nizu na 2. mjestu, a onda je došao Garmisch-Partenkirchen.

Proljetni uvjeti, staza koja se raspada i majstor koji je maksimalno iskoristio svoje majstorstvo.

- Naravno da mi je pomogao broj 1 u prvoj vožnji, ali nešto je i do mog skijanja.

Puno je do njegovog skijanja, a to je i potvrdio u drugom nastupu kad je krenuo posljednji, ali nije dopustio da mu pobjeda isklizne iz ruku. Dapače, slavio je s više od sekunde prednosti.

- Zapravo sam bio prilično miran na startu. bilo je teško, ali skijao sam i na gorim stazama. Trebalo je skijati pametno i ne riskirati previše.

image

Najbolji test-vozač na svijetu - Marcel Hirscher ovaj tjedan u Reiteralmu

MARCEL HIRSCHER FACEBOOK

Strašno puno iskustva

Nešto što on itekako zna, kao što zna Mikaela Shiffrin i svi najveći. Pogotovo kad su u formi i kad vjeruju materijalu. Kao što vjeruje Kristoffersen.

- Nakon tri druga mjesta, dobro je pobijediti - nije skidao osmijeh s lica dok je objašnjavao kako je osigurao pobjedu, svoju 29. i prvu na skijama Van Deer-Red Bull Sports.

- Samo sam nastojao raditi stvari koje me čine bržim. Nastojao sam biti fokusiran na tehniku, na to kako je postavljena staza i to je to.

Odmah je naravno poslao i poruku šefu...

- Projekt 68 je ostvaren, što dalje Marcel?

Hirscher je pohod na Svjetski kup s vlastitim skijama nazvao Projekt 68 iz jednostavnog razloga. On je karijeru završio sa 67 pobjeda u Svjetskom kupu, 68. su mu trebale donijeti njegove skije. I jesu. Uz pomoć Henrika Kristoffersena. Nekad najvećeg suparnika, danas njegovog vozača. Iako zapravo vrijedi i obrnuto, naime...

- Ja imam najboljeg test-vozača skija u Svjetskom kupu. To je 100% sigurno - rekao je Henrik Kristoffersen i nakon slavlja u Garmischu.

Hirscher, naime, konstantno testira skije. Nije šef u odijelu, nego šef kojem ne smeta “zaprljati ruke”. Dapače, ne pada mu na pamet odreći se tog dijela.

- Marcel ima strašno puno iskustva i može ponuditi puno informacija. Isto tako, odrađuje jako puno testiranja jer je još uvijek prilično brz, pogotovo u veleslalomu. Pa umjesto da ja testiram 12 različitih varijanti, on ih testira i kaže mi koje tri su najbolje i onda je testiram ta tri “setupa”, umjesto 12.

image

Svaka sitnica je bitna - Ferdinand Hirscher (drugi slijeva) i Marcel Hirscher s dijelom svoje ekipe

MARCEL HIRSCHER FACEBOOK

Marcel Hirscher će se samo tu i tamo pojaviti na utrci, ali je zato Ferdinand Hirscher na svakoj. Otac Hirscher je vodio cijelu sinovu karijeru, jer premda je Marcel formalno bio unutar austrijskog sustava imao je popriličnu autonomiju, a sad je Ferdinand stalno uz Kristoffersena. Upravo je “najveći brk” Svjetskog kupa potvrdio da je proteklih dana sin u Reiteralmu intenzivno testirao skije za Kristoffersena.

- To je jedini način da se ostvaruje napredak.

Napredak s kojim su trenutačno obje strane i više nego zadovoljne.

- Trenutačno sve funkcionira zbilja dobro, a kad materijal funkcionira, život skijaša je lakši. A ja onda nisam često lud ili ljut - smije se Norvežanin, koji je dobro poznat po svojim “ludim trenucima”.

Zabavno je raditi s njim

Ferdinand Hirscher ne skriva kako je njemu potpis Kristoffersena ovog ljeta bio jednako iznenađenje kao i svima ostalima.

- Nisam ni sanjao da će Kristoffersen jednog dana biti Marcelov štićenik. Nekoć smo bili jako opasni suparnici.

Kristoffersen ima reputaciju “teškog tipa”, ali sa svojom novom ekipom je očito pronašao zajednički jezik.

- Zabavno je raditi s njim - kaže Ferdinand, a mogli bismo se kladiti kako ni to nije očekivao.

Ponešto o tome kako je surađivati s Norvežaninom, ispričao je i Marcel Hirscher novinarima u Alta Badiji.

- Stvarno je cool tip, ne bih to rekao prije nekoliko godina. Toliko je voljan raditi, poslušati, isprobati.... Tada shvatiš da je pomiren sam sa sobom i da nema ego kao mnogi drugi koji kažu “ja ionako sve bolje znam”. To je zabavno.

image

Prva pobjeda za šefa Hirschera - Henrik Kristoffersen u Garmisch-Partenkirchenu

VAN DEER-RED BULL SPORTS

Zaposlenik je jednako oduševljen suradnjom sa šefom.

- Puno je lakše raditi s Marcelom nego protiv Marcela, to je sigurno. Ali ja sam uvijek imao dobar odnos s njim i cijelu karijeru sam gajio neizmjerno poštovanje prema njemu. No, isto tako sam osjećao i da on mene poštuje.

Prvu zajedničku pobjedu su osvojili. Drugu, nemojte uopće sumnjati, žele već ovaj vikend u Adelbodenu.

A smeta li Marcela Hirschera što je logo Van Deer-Red Bull Sport na skijama još uvijek pokriven?

- Ne, ima vremena.

Ionako svi znaju što piše ispod naljepnice na skijama. A sad već znaju i da su - pobjedničke.

Linker
19. travanj 2024 04:17