Filip Zubčić
 INSTAGRAM SCREENSHOT
IDE GDJE JOŠ NIJE BIO

Hrvat koji u svjetskom vrhu živi svoj dječački san: ‘Možda sam u Zagrebu mogao i do pobjede...‘

SP će se održati na mjestu gdje naš proslavljeni as još nije nastupio. Kaže - još bolje!
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 05. veljača 2021. 08:05

Siječanj je otvorio petim mjestom u slalomu u Zagrebu i zaključio “klizećim” ulaskom na boku u cilj drugog slaloma u Chamonixu. Filip Zubčić je u 31 dan najskijaškijeg mjeseca godine odradio sedam slaloma i dva veleslaloma, dva puta se penjao na postolje u veleslalomu, ostvario dosad najbolji rezultat u slalomu (5. mjesto) i skupio ukupno 234 boda (160 u veleslalomu i 74 u slalomu). Trenutačno je 3. u poretku veleslaloma, 25. u slalomu i 7. u ukupnom poretku.

Nakon Zagreba više je očekivao od slaloma, ali kad podvuče crtu...

- U Zagrebu sam odradio nešto fenomenalno, bio sam jako blizu postolja, čak sam možda mogao i pobijediti, iako ja ne volim te priče što bi bilo da je bilo, pa to zanemarimo. Bitno je da samo uzeli dosta bodova u slalomu i to je sigurno jedan korak više nego prošle godine, a još nije kraj sezone tako da nema razloga žaliti ni za čime. Imam i dobar broj u slalomu i treba odraditi što bolje utrke do kraja sezone, a tu je i slalom na Svjetskom prvenstvu koji se isto računa za startne liste. Doduše, slalom na završnici Svjetskog kupa još nisam osigurao...

Ali to bi trebala biti samo formalnost, ako slučajno i ne bude među 25 slalomaša u poretku nakon Kranjske Gore, slalomu na završnici može skijati i ako ima više od 500 bodova u ukupnom poretku, a kako je već na 484 i ima još četiri utrke do završnice, od čega tri veleslaloma, to doista ne bi trebalo biti upitno.

- Da je moglo i bolje u slalomu - moglo je, ali ne žalim se, bio je to dobar siječanj za nas.

image
FABRICE COFFRINI Afp

Kad se usporedi s prošlom sezonom osvojio je 106 bodova više u siječnju, doduše u dvije utrke više, a kad se usporede slalomi - lani je u šest održanih u siječnju skupio 48 bodova, sad s jednom utrkom više 74. Dosad je održano ukupno devet slaloma, a Zubčić je skupio 90 bodova, a usporedbe radi lanjsku sezonu je završio sa 63 boda u jednakom broju slaloma. Bodova je više, ali zapravo je i bitnije ono što se ne vidi u brojkama. U dvije utrke, u Schladmingu i drugoj u Chamonixu, pogreške pred ciljem druge vožnje koštale su ga odličnih plasmana. Podsjeća to pomalo na vremena u veleslalomu dok još sve kockice nisu sjele na svoje mjesto, i tada je bilo segmenata u kojima je bio sjajan, ali i onih drugih, bilo je i odličnih vožnji, ali i pogrešaka. Ako se vodimo time, i u slalomu bi vrlo brzo moglo biti i veće “berbe” bodova.

- Točno, kad se gledaju prolazna vremena u slalomima ima segmenata gdje sam jako brz i segmenata gdje sam spor, pa to bude 15. ili 20. mjesto, ali ima tu potencijala u svakom slučaju, no da treba raditi još da se to sve posloži, treba.

Zaželio se veleslaloma

Sad smo se mi poigrali s onim što je rekao da ne voli, što bi bilo da je bilo. Da ste ušli u cilj u Schladmingu i Chamonixu...

- To je slalom. Što ja znam, možda malo više riskiram ove godine, ali mislim da sam na dobrom putu. I da, možda sam nakon Sljemena očekivao da će biti još puno bolje, to je ona klasična, glupa pogreška, koja te povede nakon tako dobrog rezultata. Trebam se ustabiliti u slalomu definitivno.

Jeste li se zaželjeli veleslaloma?

- Uh, jesam - odgovor je došao i prije nego smo završili pitanje.

Logično, posljednju utrku u svojoj najdražoj disciplini skijao je još 10. siječnja u Adelbodenu. Sve iza toga je bio slalom, slalom, slalom...

- Trenirao sam veleslalom samo jedan dan nakon Adelbodena i jedva čekam da ga ponovo počnemo trenirati.

To je na rasporedu od ovog vikenda, do tada će malo predahnuti od snijega i raditi na kondiciji kako bi u najboljem mogućem stanju dočekao i Svjetsko prvenstvo u Cortini d’Ampezzo i cijelu završnicu sezone.

- Da, za vikend idemo negdje na skijaški trening do Cortine, pa SP i nakon toga Bansko. Nema neke specijalne pripreme za SP.

Na Svjetskom prvenstvu, koje počinje 8. veljače i traje do 21. veljače, nastupit će u tri discipline.

- Paralelna utrka, veleslalom i slalom. Nema brzih utrka ili kombinacije za mene ovaj put.

To je zapravo ono što ste vi i trener Marko Šuman zacrtali i prije sezone, isključivo nastupi u tehničkim disciplinama.

- Da, tako smo se dogovorili i nismo mijenjali plan. Da su bile kombinacije u programu Svjetskog kupa ove sezone, da se išlo u Ameriku kao inače i da sam skupio dovoljno treninga brzih disciplina bilo bi drukčije, ali ja sam posljednji put trenirao super G u rujnu i to malo.

image
JOE KLAMAR Afp

I nema potrebe sad ulaziti u rizik.

- Nije stvar u riskiranju, to je najmanji problem, ali ako dođem bez treninga na SP ne mogu biti konkurentan. U super G-u moraš dobiti osjećaj za brzinu inače nema smisla, možeš se baciti kao manijak, ali badava. No, nećemo zanemariti brze discipline u budućnosti, jer ih ja volim skijati.

Cortina d’Ampezzo je tradicionalno odredište ženskog Svjetskog kupa, a Filip se tek treba upoznati s njom.

- Nikad nisam bio u Cortini, nemam pojma što me čeka.

A onda je u svom stilu dodao...

- Još bolje.

I kao objašnjenje...

- Dođeš, vidiš, skijaš i ideš dalje. Ja ta svjetska prvenstva ne gledam posebno od ostatka sezone, nema tu sad mjesta za posvećivati im posebnu pažnju u pripremi, jer vrlo brzo imam druge utrke. Svjetsko prvenstvo je samo dio cijele sezone.

Živi svoj dječački san

Ali vjerojatno ste si ipak postavili neke ciljeve za Cortinu, imate neke želje?

- Kao i na svakoj utrci, odnosno niti manje niti veće nego na utrkama Svjetskog kupa. Boriti se za top pozicije, dati maksimalno i na kraju ćemo vidjeti što će biti. Uvijek sam imao dobre vožnje na SP-ima, ali ih nisam, na žalost, uspio spojiti, tako da se nadam da će ovo biti bolje nego zadnje.

Sad ste malo preskromni u željama, najbolji rezultat na prošlom SP-u bilo vam je 19. mjesto u veleslalomu. Rekli bismo da je vaša letvica ipak postavljena puno više ovaj put.

- Ha, ha. Istina. Ali idemo to odraditi kao jednu od utrka, ja se i inače ne volim posebno pripremati za jednu utrku, jer se bavim takvim sportom kakvim se bavim.

Vratili smo se još malo na početak, samo smo pitanje proširili na cijeli dosadašnji dio sezone, a ne samo na siječanj.

- Kako ne bih bio zadovoljan. Lagao bih kad bih rekao da nisam. I na kraju prošle sezone sam rekao da ću biti zadovoljan ako uspijem ponoviti takve rezultate, a napravio sam i više. Ja trenutačno živim svoj dječački san, zapravo živim ga zadnjih godinu i pol.

Među bilješkama nam je bila njegova rečenica “moja pohlepa raste iz utrke u utrku”, ali nismo ga stigli podsjetiti na nju, bio je brži...

- Zadovoljan sam, ali hoću još, hoću više. Uvijek sam pohlepan kad su rezultati u pitanju. Kao kad sam se prvi put popeo na postolje. Odmah sam želio i pobjedu, kad sam prvi put pobijedio, želio sam još pobjeda. Tako je to kod svih pravih sportaša.

Podsjetio nas je i u kojem su se trenutku stvari počele slagati na svoje mjesto.

- Najbitnije je bilo da sam počeo uživati u skijanju. Dobro, uživao sam ja uvijek u skijanju, ali sam si nabijao preveliki stres i pritisak oko rezultata, davao sam utrkama preveliku važnost, ponašao sam se kao da tamo moram biti, a ne kao da želim. a utrka ti je zapravo nagrada za treninge. I trebaš uživati u njoj, a ne se nervirati.

Linker
18. svibanj 2024 15:40