Filip Zubčić

 NIKOLAY DOYCHINOV Afp
NOVOST NA FINALU

Hrvati na velikoj završnici skijaške sezone: Zubčića čeka zanimljiva borba, evo kad se voze utrke

Prvi put je završnica Svjetskog kupa u alpskom skijanju ‘razlomljena‘ na dva vikenda
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 15. ožujak 2024. 13:57

Turbulentna sezona Svjetskog kupa u alpskom skijanju došla je do posljednje stanice - austrijskog Saalbacha. Kao što je to uobičajeno u godini uoči Svjetskog prvenstva završnica se održava u mjestu koje će iduće veljače biti domaćin borbi za svjetska odličja. Ono što nije uobičajeno je način na koji je organizirana ovogodišnje finale sezone.

Naime, prvi put je završnica razlomljena na dva vikenda, slalom i veleslalom su na rasporedu ovu subotu i nedjelju, a “brzinci” će idući tjedan imati produženi vikend jer utrke počinju u petak, a u akciji će biti već od srijede kada bi se trebali održati prvi službeni treninzi spusta.

Hrvatska će imati svoje predstavnike ovaj vikend i to u sve četiri discipline - Zrinka Ljutić (veleslalom i slalom), Filip Zubčić (veleslalom i eventualno slalom ako bude prvi ili drugi u veleslalomu s čime bi prešao granicu od 500 bodova u ukupnom poretku), Leona Popović (slalom) i Samuel Kolega (slalom).

Brignone ili Gut-Behrami?

Od četiri mala Globusa koliko će ih se dijeliti ovaj vikend, tri već imaju svoje vlasnike. Marco Odermatt je pobjednik u veleslalomu s maksimalnih 900 bodova u devet održanih utrka, Mikaela Shiffrin se vratila nakon šest tjedan pauze i u Åreu prošlu nedjelju osigurala svoju 8. ukupnu pobjedu u slalomu u karijeri, a Manuel Feller je s otkazom slaloma u Kranjskoj Gori i matematički osigurao svoj prvi Globus.

RASPORED ZAVRŠNICE

Subota, 16. ožujka

Muški veleslalom (9.00 i 12.00)

Ženski slalom (10.30 i 13.30)

Nedjelja, 17. ožujka

Ženski veleslalom (9.00 i 12.00)

Muški slalom (10.30 i 13.30)

Petak, 22. ožujka

Ženski super G (10.00)

Muški super G (11.30)

Subota, 23. ožujka

Ženski spust (11.15)

Nedjelja, 24. ožujka

Muški spust (11.15)

Jedina tehnička disciplina koja je ostala otvorena je ženski veleslalom, ali ako se ne poklopi utrka u kojoj će Federica Brignone osvojiti pobjedu, a Lara Gut-Behrami ostati bez bodova i tu je praktično sve riješeno. Švicarka, naime, ima 95 bodova više od Talijanke.

Na završnici se uz Globuse dijele i medalje za prva tri mjesta u poretku discipline, a najzanimljivija situacija je u muškom veleslalomu u kojem je 5 skijaša u igri za poziciju “prvog do Odermatta”. Filip Zubčić je od Adelbodena na drugom mjestu, a u završni obračun u Saalbachu ulazi sa samo 2 boda više od Švicarca Loica Meillarda, koji je bio drugi u dva posljednja veleslaloma u Aspenu. Norvežanin Henrik Kristoffersen ima 20 bodova manje od Zubčića, Slovenac Žan Kranjec 23 manje, a matematički je u igri i Alexander Steen Olsen koji ima 73 boda manje.

Bitno je znati...

- Pravo nastupa na završnici ima 25 najboljih u svakoj disciplini

- Nema zamjena ili “pomicanja crte” ako netko od prvih 25 na može nastupiti zbog ozljede ili jednostavno odluči ne nastupiti

- Pravo nastupa imaju i aktualni svjetski juniorski prvaci

- Skijaši i skijašice koji imaju više od 500 bodova u ukupnom poretku ove sezone mogu skijati i u onim disciplinama u kojima nisu u 25

- Bodove osvjajaju samo plasirani od 1. do 15. mjesta u utrci

U ženskom veleslalomu se znaju sve tri dobitnice medalja - Lara Gut-Behrami, Federica Brignone i Sara Hector. Kao što Brignone teoretski može ugrozi pobjedu Gut-Behrami, tako i Hector teoretski može ugroziti Brignone na drugom mjestu jer ima 89 boda manje, ali nju ne može ugroziti četvrtoplasirana Mikaela Shiffrin koja ima 132 boda manje od Šveđanke.

U muškom slalomu su “zacementirane” pozicije prvog Manuela Fellera i drugog Nijemca Linusa Strassera i ostalo je otvoreno samo tko će biti treći. Trenutačno je to Loic Meillard, ali sa samo 7 bodova više od Francuza Clementa Noëla i 9 više od Norvežanina Timona Haugana. Henrik Kristoffersen ima 36 bodova manje, a samo teoretske šanse imaju Daniel Yule (-71 od Meillarda) i Dave Ryding (-87).

Petra Vlhova je zbog ozljede skijala samo 7 od 11 slaloma, ali će sezonu završiti s medaljom. Pitanje je samo hoće li ona biti za drugo ili treće mjesto jer ju na drugom može prestići Njemica Lena Dürr koja ima 13 bodova manje. U teoriji do medalje može i Švicarka Michelle Gisin, ali za to bi morala pobijediti u Saalbachu, a Dürr završiti utrku bez bodova i tada bi njih dvije podijelile to treće mjesto.

Odermatt po još dva Globusa

Za razliku od tehničkih, u brzim disciplinama matematički nije osiguran niti jedan Globus, ali u obje muške i obje ženske discipline najveća je šansa da će završiti u Švicarskoj. Marco Odermatt ima komotnih 81 bodova prednosti u odnosu na Austrijanca Vincenta Kriechmayra, koji mu je ostao jedini suparnik u super G-u i manje komotna, ali možda i sigurnija 42 boda više od Cypriena Sarrazina, koji ga jedini ugrožava u spustu. Naime, Francuz se ozlijedio na treningu uoči utrka u Kvitfjellu i još nije potvrđeno da će skijati na završnici.

OSIGURANI GLOBUSI

Ukupna pobjeda muški: Marco Odermatt (Švi)

Veleslalom muški: Marco Odermatt (Švi)

Slalom muški: Manuel Feller (Aut)

Slalom ženski: Mikaela Shiffrin (SAD)

Lara Gut-Behrami ima 69 bodova više od Cornelije Hütter i 74 više od Federice Brignone u super G-u, dok je u spustu na papiru u igri još pet skijašica, Ali samo na papiru jer dvije više ne skijaju zbog ozljeda - Sofia Goggia i Jasmine Flury tako da su jedine suparnice Lare Gut-Behrami dvije Austrijanke - Stephanie Venier koja ima 68 bodova manje i Cornelia Hütter koja ima 72 manje.

Marco Odermatt je svoju treću uzastopnu ukupnu pobjedu odavno osigurao, a Lara Gut-Behrami je blizu svoje druge jer ima 282 boda više od Federice Brignone i 345 više od Mikaele Shiffrin, koja je već otpala i matematički jer će skijati samo prvi vikend završnice. Vrlo je vjerojatno da će prvi put nakon sezone 1987/88. (Michaela Figini i Pirmin Zurbriggen) obje najveće nagrade u alpskom skijanju završiti u Švicarskoj, a mogli bi oboje pokupiti po 4 globusa i ostatku svijeta ostaviti samo one za slalom.

GLOBUSI KOJI ČEKAJU VLASNIKE

ŽENSKI UKUPNI POREDAK

1. Lara Gut-Behrami (Švi) 1654

2. Federica Brignone (Ita) -282

3. Mikaela Shiffrin (SAD) -345*

ŽENSKI VELESLALOM

1. Lara Gut-Behrami (Švi) 745

2. Federica Brignone (Ita) -95

ŽENSKI SPUST

1. Lara Gut-Behrami (Švi) 369

2. Sofia Goggia (Ita) -19*

3. Stephanie Venier (Aut) -68

4. Cornelia Hütter (Aut) -72

5. Jasmine Flury (Švi) -94*

ŽENSKI SUPER G

1. Lara Gut-Behrami (Švi) 540

2. Cornelia Hütter (Aut) -69

3. Federica Brignone (Ita) -74

MUŠKI SPUST

1. Marco Odermatt (Švi) 552

2. Cyprien Sarrazin (Fra) -42*

MUŠKI SUPER G

1. Marco Odermatt (Švi) 450

2. Vincent Kriechmayr (Aut) -81

* matematički su u igri, ali neće skijati na završnici zbog ozljeda (Goggia, Flury), neće skijati sve utrke (Shiffrin) ili nije potvrđen nastup (Sarrazin)

Linker
25. travanj 2024 04:38