Zrinka Ljutić

 PONTUS LUNDAHL Tt News Agency Via Afp
KREĆE SNJEŽNI SHOW

Hrvati spremni za skijaški spektakl: ‘Konkurencija je strašna, ali vjerujem da ćemo se boriti za vrh‘

Uoči početka nove sezone najveći dio hrvatske A reprezentacije okupio se nakratko u Zagrebu
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 21. listopad 2024. 15:31

Austrijski Sölden spreman je još jednom ugostiti najbolje svjetske skijašice i skijaše na otvaranju nove sezone Svjetskog kupa. Staza na ledenjaku Rettenbach dobila je zeleno svjetlo Međunarodne skijaške federacije (FIS) i predstojećeg vikenda bi se, već po tradiciji, na njemu trebala održati dva veleslaloma, subotnji za skijašice i nedjeljni za skijaše što će označiti i početak 59. sezone Svjetskog kupa.

I aktualna prognoza vremena je povoljna, pa se nadamo da ćemo ovaj vikend gledati puni skijaški program. A u njemu i troje hrvatskih predstavnika - u subotu će prve ovosezonske bodove loviti Zrinka Ljutić, a dan kasnije Filip Zubčić i Istok Rodeš. Leona Popović i Samuel Kolega za ovosezonski će, pak, debi pričekati prve slalomske utrke, sljedeći mjesec u finskom Leviju.

Običaj je da Hrvatski skijaški savez uoči početka sezone okupi A reprezentativce na druženju s novinarima, tako je bilo i ovog ponedjeljka, a nedostajala je samo Zrinka, no i ona se putem video-linka javila iz Pitzala gdje odrađuje završno brušenje forme za Sölden.

- Pripreme u Argentini su prošle odlično, zadovoljna sam napretkom, dobro sam se prilagodila i na nove Atomicove skije i nadam se da ću to pokazati u subotu. Nakon Söldena me čeka Levi i otvaranje slalomske sezone, tu ću će nastupiti i moj brat Tvrtko, a to nam je oduvijek bio san, da oboje startamo u Svjetskom kupu. Što se konkurencije tiče, Shiffrin je i dalje na vrhu, tu su i Gut, Hector, vidjet ćemo kad će se vratiti Vlhova... Ali, mislim da je svaka od tih cura pobjediva i da nisam daleko od samog vrha - optimistično je poručila Zrinka koja je prošle sezone bila osma u poretku slaloma i deseta u veleslalomu.

Leona Popović ne odustaje od veleslaloma, ali fokus joj je trenutno isključivo na slalomu tako da ćemo je u akciji vidjeti tek idući mjesec.

- Dobro sam se pripremila, a sad održavamo kondiciju i popravljamo neke detalje, te se nadam da ću biti 100 posto spremna za Levi. Nakon lanjske sezone pune uspona, padova i sitnih ozljeda koje su mi poremetile planove, sada je sve super i u punoj snazi dočekujem novu sezonu - naglasila je Mrkopljanka.

S velikim ambicijama početak Svjetskog kupa dočekuje naš najbolji skijaš Filip Zubčić koji je prošlu sezonu završio na trećem mjestu u poretku veleslaloma i na desetom u ukupnom redoslijedu.

- Vrijeme u Argentini nas je mazilo, imali smo sreće da nijedan trening nismo izgubili. Osjećam se dobro, mislim da sam dosta napredovao u slalomu, ali uspio sam poboljšati i veleslalom, i u odnosu na druge dečke i što se tiče tehnike. No, sve to sada treba pokazati na utrkama. Spreman sam i jedva čekam da sve krene.

image

Filip Zubčić

FABRICE COFFRINI Afp

U Söldenu će mu se na startu priključiti Istok Rodeš, ali jasno je da i on puno veće očekivanja ima od slaloma.

- Mi smo se pripremali u Saas Feeu gdje uvjeti nisu bili idealni, ali odradili smo sve što smo trebali. A do glavnog dijela slalomske sezone ionako ima dosta vremena, tako da i nije poželjno prerano biti predobar. Lani sam na treninzima bio bolji nego u utrkama i mislim da ove sezone to skijanje s treninga mogu pokazati i u utrkama, pogotovo u siječnju kad je najviše slaloma. Cilj je boriti se za sam vrh.

Boljoj slalomskoj sezoni od prethodne, u kojoj je tri puta bio u top 10, nada se i Samuel Kolega.

- Jako sam zadovoljan, vidljiv je napredak, štoperica pokazuje dosta dobre rezultate. Gotovo sve staze iz kalendara sam prošao, na dosta njih sam osvajao i bodove i mislim da je došlo vrijeme ne samo za lov na drugu vožnju, nego i za napad na vrh.

image

Vedran Pavlek

DAMIR KRAJAC Cropix

Optimističnim se tonovima priključio i direktor reprezentacije Vedran Pavlek koji je uvjeren da će naši aduti biti i bolji nego prošle sezone kada su šest puta bili na postolju, skupili 1428 bodova i bili deseti u poretku nacija.

- Fokus ove sezone nije samo na Svjetskom kupu, već i na Svjetskom prvenstvu u Saalbachu. Prošle sezona smo visoko postavili letvicu, ali to ne znači da ne može biti još više. To nije opterećivanje naših skijaša, nego realno stanje. Lani sam rekao da vjerujem u postolja, a sada kažem da vjerujem kako su naši skijaši sposobni za pobjede. To nije jednostavno jer konkurencija je strašna, nije lako pobijediti Shiffrin, Gut, Vlhovu ili Odermatta, Meillarda, Kristoffersena, ali sezona je duga i vjerujem da ćemo se boriti za sam vrh - zaključio je Pavlek.

Linker
21. listopad 2024 15:36