Samuel Kolega u Banskom

 Nikolay Doychinov/afp/profimedia
KONTROVERZNA ODLUKA

Hrvati žestoko kritizirali FIS zbog otkazanog slaloma: ‘Teško sr**e, katastrofa. Je li ovo muški sport?‘

Kao što je bilo i nakon otkaza slaloma u Val d’Isereu, FIS ne planira nadoknadu ni za Bansko
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 11. veljača 2024. 21:27

Kišni muški slalom u Banskom prekinut je pred nastup Žana Kranjeca koji je imao startni broj 32 u prvoj vožnji i nakon više od pola sata objavljeno je da se utrka otkazuje. Razlog otkaza, objasnio je FIS, bila je smanjena vidljivost zbog konstantne kiše, vjetar i loša vremenska prognoza za drugu vožnju, što je ugrožavalo fer utrku i sigurnost skijaša.

- Nažalost, vremenska prognoza za utrku se pokazala točnom. Podloga je bila prilično u redu, ali zbog jakog vjetra, udara vjetra i posebno kiše koja nije omogućavala dovoljno dobru vidljivost kroz naočale skijanje je postajalo i opasno - izjavio je Markus Waldner, šef muških utrka Svjetskog kupa čija je riječ presudna u ovakvim situacijama.

- Odluka nije bila laka, ali razgovarali smo i sa skijašima i povratna informacija je bila da je vidljivost loša.

Kristoffersen među najglasnijima

Oni koji su gledali televizijski prijenos, odnosno prema onome što se vidjelo kroz zamućene kamere, lako bi se složili s Waldnerom da se nije vidjelo dovoljno dobro. Ali drugo je ono što se vidi kroz kamere, a drugo je ono što vide i osjete skijaši na stazi i neki nisu bili nimalo oduševljeni odlukom o otkazu.

Nije prošlo puno i na internetu se pojavila snimka oštre reakcija Henrika Kristoffersena prema Waldneru...

- To je sr***e! Vozio sam u 10 puta gorim uvjetima.

I nije bio jedini s takvim stavom, priznao je i Waldner za švicarski Blick...

- Dolaze mi Norvežani i kažu da svi dobro vide i pitaju zašto sam otkazao utrku.

Među onima koji smatraju da je odluka bila pogrešna su i naši skijaši koje smo kontaktirali na povratku iz Bugarske. Na molbu da prokomentira Kristoffersenovu reakciju, Samuel Kolega je bez oklijevanja rekao:

- S pravom je poludio jer je bilo dobro.

Unatoč konstantnoj kiši?

- Na televiziji je možda izgledalo puno gore jer se kapljice lijepe na kameru, ali staza je bila odlična. Stvarno je bila dobra. Istina, “lijepila” se kiša na naočale, ali svima je bilo isto. Mislim, “lijepilo se”... Bože moj, padala je kiša. Puno, puno, gore utrke su se održavale.

Nije se vidjelo od broja 1

Waldner kaže kako je bilo opasno, da nitko ne želi nove ozljede...

- Otkaz je čista glupost FIS-a. Nema ovo nikakve veze s ozljedama, pa baš sam gledao, išao sam “20 na sat” koliko je bilo sporo. Kakve ozljede, otkazali su utrku kaj im se nije dalo voziti do kraja i gotovo.

A nejednaki uvjeti za sve? Skijaši su ulazili u cilj sa velikim zaostacima...

- Ali to bi se promijenilo u drugom “laufu”. Posljednji slalom u Chamonixu je puno više bio nefer. Tamo je u prvoj vožnji za sve bilo manje-više isto, a u drugom stvarno nije bilo fer za sve. To je nefer utrka, a ne ovo što je bilo u Banskom. Nekim je bilo loše za prvu vožnju, drugima bi bilo suprotno.

image

Henrik Kristoffersen

NIKOLAY DOYCHINOV/Afp

Istok Rodeš se u potpunosti slaže s Kristoffersenovom ocjenom otkaza.

- Teško s***e. I skroz nelogično. Otkaži utrku prije početka ako misliš da se ne može skijati, a ne ovako na pola vožnje i nakon dugačke pauze. A kaj je najbolje, kiša se u tom trenutku smanjivala i padala je manje nego nama koji smo startali iza broja 20 ili onim koji su prvi startali. Skroz nelogično. Za mene je to teška katastrofa.

Koliko se doista vidi ili ne vidi kroz naočale kad skijate slalom u ovakvim, kišnim uvjetima?

- Ne vidi se dobro, ali nije se vidjelo od broja 1. Vidiš negdje do četvrtog, petog zavoja normalno... Odnosno, bolje je reći da vidiš kroz vodu, ali mi smo svi naviknuti na to. Nekad ne vidiš i tako skijaš i to je to. Kaj sad, nije se dobro vidjelo, ali nije to bio neki problem jer na kraju krajeva i konfiguracija staze u Banskom je takva da nigdje nema problema, nije da je opasno.

Nekad je idealno, nekad nije

Rodeš je startao 29. i imao 18. vrijeme u trenutku prekida, Kolega je s brojem 22 ostvario 13. vrijeme. Kakva je bila podloga kad ste vi skijali?

- Nisam imao nikakvih problema sa stazom. Da, bile su “špure” i činjenica je da ja sa svojim brojem ili netko drugi oko mog broja nismo mogli skijati kao onaj tko je imao broj 1. Ne možeš, sporija je staza, ali to je tako, to je skijanje. Skijanje je na otvorenom i nekad je idealno, nekad je preledeno, nekad je mekano, nekad je ovako kako je bilo sad u Banskom i treba se voziti utrka. U drugoj vožnji se okreću startni brojevi i idemo dalje. Moja pozicija za drugu vožnju ne bi bila idealna za neki preokret jer bih imao broj 13, ali nema veze, utrka treba ići i gotovo.

Na trenutak je zastao, a onda je dodao...

- Nemam što za reći nego da je to nekad bio muški sport, a ovo sad ne znam više što je.

Usput, kao što je bilo i nakon otkaza slaloma u Val d’Isereu, FIS ne planira nadoknadu ni ove utrke. A kao i sad, i u Francuskoj je bilo puno onih koji su smatrali da je odluka bila pogrešna. Teško se oteti dojmu da su slalomaši u oba slučaja ispali žrtve brojnih otkaza “brzih” utrka ove sezone.

Linker
03. svibanj 2024 11:59