SRDJAN VRANCIC/CROPIX
SVJETSKI KUP

Hrvatica izjednačila slalomski rezultat karijere! Fantastičan nastup naše skijašice u drugoj vožnji

Slalom u Leviju uzela je Slovakinja Petra Vlhova s 31 stotinkom prednosti ispred Mikaele Shiffrin
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 20. studeni 2021. 13:43

Petra Vlhova je ponovno pobjednica slaloma u Leviju, četvrti put ukupno i treći put u posljednje tri utrke održane u Finskoj. Dvaput je slavila prošle sezone i sad je u istom stilu otvorila novu i osvojila svog četvrtog soba, koji je uz uobičajene nagrade posebnost utrka u Leviju. Sobovi naravno ostaju u Finskoj, a njihovi "vlasnici" im daju imena.

Dosad je najbogatija vlasnica bila Mikaela Shiffrin s četiri soba, a sad joj se priključila i Slovakinja. Shiffrin je "hvatala" Ingemara Stenmarka, odnosno njegovih rekordnih 46 pobjeda u jednoj disciplini (46 u veleslalomu). S pobjedom u Leviju, Amerikanka bi se izjednačila s legendarnim Šveđaninom, samo što su njezine pobjede u slalomu. Nije uspjela, ali novu priliku ima već u nedjelju (10.30 i 13.30). Inače, Vlhova i Shiffrin su osvojile sedam posljednjih slaloma u Leviju. Slovakinja je, uz subotnji i dva prošle sezone, osvojila i utrku 2017., a Amerikanka je bila pobjednica 2016., 2018. i 2019., a ima i slavlje iz 2013.

Na vrhu je tako ispalo "sve po starom", ali nama je najbitnije 18. mjesto Leone Popović s kojim je izjednačila svoj najbolji rezultat u slalomu ostvaren upravo u Leviju prije godinu dana. Potvrda je to i priča o odličnoj formi naše 24-godišnje skijašice jer mora se imati na umu da je u utrku krenula sa startnim brojem 50.

U cilj prve vožnje je Popović ušla kao 24. s 2 sekunde i 2 stotinke zaostatka za vodećom Petrom Vlhovom, a do kraja prve vožnje u plasmanu su je pomaknule Slovenka Neja Dvornik, koja se s brojem 58 probila na 12. mjesto i vrlo talentirana, 18-godišnja Njemica Emma Aicher, koja je sa startnim brojem 60 bila 19.

Nakon što je kao peta skijašica na stazi preuzela vodstvo u drugoj vožnji Leona se u fotelji namijenjenoj vodećoj skijašici zadržala do starta 19. u prvoj vožnji, Emme Aicher, a od preostalih je iza nje ostala i Austrijanka Truppe, a Amerikanka Moltzan nije završila nastup.

- Kako je bilo sjediti u fotelji vodeće? Super, odlično iskustvo, nadam se da ću tu biti što češće - javila se Leona, koju očekuje još jedan slalom na istoj stazi i prilika za još bolji rezultat. S obzirom na prikazano u subotu i na vijesti koje su dolazile s treninga to je vrlo realno za očekivati.

- Činilo mi se da sam dosta dobro krenula u prvu vožnju, malo su me mučile ravnice na treninzima, ali je u utrci prolaz bio solidan, ali sam na strmini ostala malo otraga i imala sam više problema nego što sam očekivala, kao da me malo iznenadila. Ali izvukla sam se i bilo je dovoljno za ulazak u drugu vožnju.

Na startu prve vožnje je bilo 78 skijašica, 70 ih je završilo nastup, a dobre uvjete i dobru stazu uz Leonu su najbolje iskoristile spomenute Dvornik i Aicher, te 18-godišnja Finkinja Rosa Pohjolainen koja je s brojem 69 bila 28. i Šveđanka Säfvenberg koja je startala 56. i ušla u drugu vožnju kao 29.

- Staza je zbilja bila u odličnom stanju, nešto više kanala je bilo u gornjem dijelu, ali strmina i sve ostalo je bilo odlično i to je puno pomoglo da s brojem 50 mogu dobro odskijati.

U drugoj vožnji više nije morala razmišljati kakva će je staza dočekati i to je i iskoristila iako je cijelo vrijeme u razgovoru odavala dojam kako i nije potpuno zadovoljna. Ali to je i logično kad osjećaš da možeš i imaš u nogama još bolji rezultat, a ona to očito osjeća.

- U drugoj vožnji sam željela popraviti ono što nije bilo dobro u prvoj i naravno, poboljšati se za nekoliko pozicija. Mislim da sam dosta dobro odradila i drugu vožnju, ali stalno sam imala osjećaj da imam prostora za još bolje. Ispalo je solidno na kraju.

Kako su ju ravni dijelovi mučili na treninzima, a strminu je odrađivala odlično, u utrci se posebno koncentrirala baš na "ravnicu". - Danas bi bilo najbolje povezati i jedno i drugo - poželjela si je odmah po završetku prve utrke.

Nastupile su i Zrinka Ljutić i Andrea Komšić. Ljutić je nastup u prvoj vožnji završila na 39. mjestu (+2.56), a od druge vožnje su ju dijelile 33 stotinke. Naša 17-godišnjakinja imala je 22. vrijeme na prvom prolazu, ali je na strmini napravila nekoliko pogrešaka. Treća naša skijašica, Andrea Komšić, bila je 50. u prvoj vožnji (+2.85).

Uz Vlhovu i Shiffrin, na postolju je bila Njemica Lena Dürr, a to je ovoj 30-godišnjakinji prvo postolje u slalomu u Svjetskom kupu i drugo uopće jer je bila pobjednica gradske utrke u Moskvi još 2013. Veliki razlog za zadovoljstvo imala je ponovo Slovenka Andreja Slokar, koja je startala kao vodeća skijašica Svjetskog kupa. Slovenka je nakon prve vožnje bila treća, iza Vlhove i Shiffrin, a na kraju četvrta.

REZULTATI

SLALOM:

1. Petra Vlhova (Slk) 1:46.19

2. Mikaela Shiffrin (SAD) +0.31

3. Lena Dürr (Njem) +0.84

4. Andreja Slokar (Slo) +1.12, 5. Anna Swenn-Larsson (Šve) +1.13, 6. Katharina Liensberger (Aut) +1.28, 7. Wendy Holdener (Švi) +1.50, 8. Michelle Gisin (Švi) +1.63, 9. Sara Hector (Šve) +1.92, 10. Thea Louise Stjernesund (Nor) +2.01,... 18. Leona POPOVIĆ (Hrv) +2.91...

UKUPNI POREDAK (3/37):

1. Mikaela Shiffrin (SAD) 180, 2. Andreja Slokar (Slo) 168, 3. Petra Vlhova (Slk) 160, 4. Thea Louise Stjernesund (Nor) 118, 5. Katharina Liensberger (Aut) 105, 6. Lara Gut-Behrami (Švi), Lena Dürr (Njem) i Sara Hector (Šve) 96, 9. Kristin Lysdahl (Nor) 60, 10. Maria Therese Tviberg (Nor) 52,... 43. Leona POPOVIĆ (Hrv) 13.

Linker
05. svibanj 2024 03:08