Puno je bilo razloga za dobro raspoloženje u Finskoj - Zrinka Ljutić i Leona Popović

 CROSKI
RAZGOVOR S POVODOM

‘Hrvatice nisu nadmašile očekivanja, znam koliko su dobre, a Shiffrin, Holdener i Vlhova nisu nepobjedive‘

Vedran Pavlek, direktor alpskih repreztacija i alpskog poola, o našim skijašima i skijašicama
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 18. prosinac 2022. 12:09

Skijaška sezona se zahuktava, Svjetski kup ulazi u pravi ritam, zagrebačke utrke su sve bliže, a početkom prosinca u Lausannei na Arbitražnom sudu za sport bilo je i saslušanje povodom zajedničkog zahtjeva austrijskog, švicarskog, njemačkog i hrvatskog skijaškog saveza vezanog uz reizbor Johana Eliascha za predsjednika Svjetske skijaše federacije u kojem spomenuti savezi osporavaju legitimnost tog izbora.

Dovoljno razloga za razgovor s povodom ili povodima s Vedranom Pavlekom, direktorom hrvatskih alpskih reprezentacija i alpskog poola.

U nedjelju i ponedjeljak u Alta Badiji se održavaju dva muška veleslaloma, a naš najbolji skijaš Filip Zubčić prošli je vikend u Val d’Isereu izletio odmah na početku prve vožnje i veleslaloma i slaloma što mu se godinama nije dogodilo u “vezanim” utrkama. Odgovor na pitanja je li riječ samo o “nesretnom vikendu” ili je problem dublji, odnosno što se može od Zubčića očekivati u nastavku sezone, mogli bismo barem djelomično dobiti već sljedeća dva dana.

image

Filip Zubčić

MATEJ DRUZNIK Cropix

Kakvo je vaš mišljenje?

"Mislim da je Filip solidno krenuo u sezonu, na razini onoga kako je skijao u Söldenu prošlih godina, dobro je skijao i u pripremnom periodu i na treninzima uoči utrka i ništa nije ukazivala da završiti s dva izlijetanja. Utrke u Val d’Isereu su specifične, ali nema potrebe za isprikama i vjerujem da je to prolazna, nazovimo to tako, slabost. Njegov prvi cilj, a to i on mora shvatiti, jest da sad mora doći do cilja, završiti utrku i ići korak po korak, dobivati samopouzdanje i vratiti se natrag prema vrhu."

I Rodeš na tragu treninga

Što možemo očekivati u Alta Badiji i kakvi će biti uvjeti?

"Palo je novog snijega, ponovo su u petak organizatori balkanirali stazu i vidjet ćemo kako ona izgleda, a vremenska prognoza je dobra. To su klasični veleslalomi, Filip je tamo imao i svoj prvi veliki uspjeh, sedmo mjesto u sezoni 2014/15, ali ponavljam, u ovoj situaciji je za njega najvažnije da ide korak po korak, završi vožnje i ukoliko to napravi, onda mislim da iz utrke u utrku može pojačavati."

S druge strane, Leona Popović i Zrinka Ljutić imaju iza sebe sjajno otvaranje sezone u ženskom slalomu. Na sve četiri utrke smo imali našu skijašicu u Top 10, jednom i dvije. Je li to bilo i više od vaših očekivanja?

"Ne bih se složio da je bilo i više od očekivanja. Nisam bio puno s njima na treningu, ali sam bio s njima na Hintertuxu i vidio sam da to ide u jako dobrom smjeru. Ne volim unaprijed raditi neke najave, ali vidio sam da se obje jako dobro skijaju i mislim da su ozbiljne šanse da su pred nama još bolji rezultati. Treba naravno ostati čvrsto na zemlji, raditi uporno jer konkurencija je ogromna i u ženskom skijanju. Najbolje, a tu prvenstveno mislim na Shiffrin, Holdener i Vlhovu, na neki su način klasa za sebe, ali ni one nisu nepobjedive."

image

Filip Zubčić

MATEJ DRUZNIK Cropix

Istok Rodeš je krenuo s 15. mjestom u Val d’Isereu, Samuel Kolega s bodovima, a Matej Vidović se u prvom slalomu nije uspio plasirati u 30. Kakva su očekivanja od njih ove sezone?

"Isto na tragu onoga što smo isto vidjeli na treninzima. Rodeš i Kolega su se dobro skijali cijelo ljetno radoblje i u Švedskoj na pripremama, ali Kolega je, nažalost, na dan utrke dobio temperaturu i drugu vožnju je jedva odskijao. Sad je umjesto na utrkama Europskog kupa bio kod kuće, na antibioticima, imao je upalu uha i grla i u subotu je otišao na trening. Tvrdi da je dobro, vjerujem da će se sad u tri dana treninga prije Madonne uspjeti vratiti. Istok i on su dosta trenirali zajedno i stvarno se dobro razvijaju, a Istok se dobro navikava i na novi materijal. Mislim da je ovo dobar početak, iako malo nesretan za Samuela, ali dobar početak i dobra baza za jaki slalomski siječanj. Matej ima lošiji startni broj, na treninzima nije bio blizu njih dvojice, ali to isto ne znači ništa, sezona je dugačka i ta forma se može još popraviti."

Manja podrška Grada

Kakva je trenutačna situacija na Crvenom spustu, koji će 4. i 5. siječnja ugostiti dva ženska slaloma za Svjetski kup?

"Veliki dio zasnježenja staze je odrađen i da mora biti sutra, bilo bi dovoljno snijega, ali ovako u nekoj stvarnosti to je sad nekih 70-80 posto snijega. Prema prognozi u nedjelju ide novo zahlađenje i zasnježenje i ako ne bude nekih iznenađenja staza bi do utorka trebala imati dovoljne količine snijega, a radi se na tome da u drugoj polovici tjedna naše cure mogu trenirati na Sljemenu."

Je li bilo teško zatvoriti budžet za utrke ove godine, teže nego prijašnjih godina?

"Bilo je na određen način teže i to iz dva razloga, jedan je manja podrška Grada Zagreba, a drugi porast svih troškova s čime smo svi suočeni. No, uspjeli smo s jedne strane povećati prihode od stranih sponzora i primarno od stranih TV prava i ti prihodi već iznose preko 35 posto budžeta i dodatno, Vlada i premijer Plenković su prepoznali značaj Snježne kraljice. Prijenos utrka ide uživo u više od 20 zemalja od čega su većina naša jaka turistička tržišta, poput cijelog alpskog područja, znači Slovenija, Austrija, Italija, Švicarska, Njemačka i dodatno Slovačka, Češka te Skandinavija tako da će Vlada RH dodatno ove godine podržati Snježnu kraljicu i to nam je pomoglo da s jedne strane zadržimo kvalitetu organizacije, a s druge poboljšamo standard za gledatelje."

image

Vedran Pavlek.

RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

Koliki je konkretno budžet za ove dvije utrke?

"28,9 milijuna kuna. Od toga 19 milijuna dolazi iz komercijalnih izvora, znači sponzora, tv prava i ulaznica."

Svjetski kup skijašica je u Zagrebu od 2005. godine, skijaši su se priključili tri godine kasnije, a sad ponovo imamo djevojke. Je li u planu vratiti i skijaše na Sljeme ili...

"Sigurno da je to plan, ali FIS nije napravio ono što je rekao da hoće, odnosno nije tijekom ljeta razrađen kalendar za iduće tri godine. Dapače, nije usvojen ni kalendar za sljedeću sezonu 2023/24. Na neki način je loptica ponovo kod nas. Prošle godine nam se dogodio otkaz muške utrke u najgorem mogućem trenutku i premda imamo iza nas već 18 godina organizacije ženskih utrka i 15 godina organizacija muških, očito za nas vrijede neka druga pravila nego za neke druge organizatore. Mi se moramo ponovo dokazivati jer dolazimo iz male zemlje, ali mi ćemo se dokazati."

Ako se ne poništi izbor Eliascha velika je mogućnost raskola u FIS-u koji može dovesti do osnivanja Europskog skijaškog saveza

Hrvatski skijaški savez je jedan od četiri - uz njemački, austrijski i švicarski - koji u zajedničkom prigovoru Arbitražnom sudu za sport u Lausannei osporavaju legitimnost reizbora Johana Eliascha za predsjednika Svjetske skijaške federacije u svibnju ove godine. Na tom izboru se moglo glasati isključivo “za” Eliascha koji je bio jedini kandidat, mogućnost glasa “protiv” nije dopuštena. Kako je prošlo saslušanje u Lausannei?

- Saslušanje je trajalo od 9.30 do 19.00, a govorili su isključivo odvjetnici jedne i druge strane te jedan svjedok i eksperti, a svaka strana je imala pravo na jednoga. U pravilu je ponovljeno ono što su i jedna i druga strana napisale u svojim primjedbama. FIS je došao sa 7 odvjetnika, od čega četiri iz Londona i tri iz Švicarke, ali nisu ponudili nikakvu novu argumentaciju. Sad je na arbitrima da sve to pregledaju, nema više nikakvih novih saslušanja i očekuje se da bi odluka trebala biti do kraja ožujka.

Kakvu odluku očekujete?

- Po riječima naših odvjetnika argumenti su na našoj strani, a ono što mene malo potencijalno zabrinjava je pitanje može li to biti samo pravna odluka ili može imati i potencijalnih političkih efekata. Teško mi je reći kakva će odluka biti, ali mislim da je u najboljem interesu FIS-a i svega da se taj izbor poništi. Bojim se da je u protivnom velika šansa da će se dogoditi raskol unutar FIS-a.

Ako se odlukom potvrdi legitimnost izbora, može li biti problema za Hrvatski skijaški savez?

- Mislim da je realnost da nacije, i to ne samo alpske, znači ne samo Austrija, Švicarska, Njemačka, nego i skandinavske, potencijalno pripremaju osnivanje Europskog skijaškog saveza. (rb)

Gledatelji će ove godine prvi put na Sljeme iz dva smjera

Zanimanje je uvijek nemjerljivo veće kad domaći skijaši i skijašice imaju prave rezultate, a uoči predstojećih zagrebačkih utrka to imamo.

- Dugo godina se to stvaralo, prošle godine je prvi veći iskorak u prvom dijelu sezone napravila Leona, a na kraju sezone Zrinka i sad stvarno rezultati mogu biti dodatni magnet za gledatelje, ali i dodatna motivacija svim ljudima u organizaciji. Nama je primarni cilj što se tiče organizacije, a nakon dvije godine bez publike, vratiti gledatelje na Sljeme jer oni su bili onaj prepoznatljiv zaštitni znak Zagreba. I zbog toga imamo i vrlo popularne cijene ulaznica, 50 kuna za jedan dan, 75 kuna za oba dana, a u to je naravno uključen prijevoz na utrke. Pojačali smo i program za gledatelje na Krumpirištu, a ponovo je u cijenu ulaznica uključena i hrana što smo osigurali u suradnji s našim partnerima i sponzorima.

Ima i jedna velika novost što se tiče pristupa gledatelja utrkama.

- Bit će dvije zone, jedna u Zagrebu s Mihaljevca, a druga je nova zona iz Gornje Bistre izravno na Krumpirište. Pronašli smo mogućnost za dodatne kombije i tako omogućili najlakši mogući prijevoz gledateljima. (rb)

Linker
02. svibanj 2024 23:19