Zrinka Ljutić je trenutačno na trotjednim pripremama u Argentini

 ZRINKA LJUTIĆ INSTAGRAM
ZRINKA LJUTIĆ ZA SN

Hrvatska ‘djevojka s krilima‘ spremna za nove izazove: ‘Sanjam pobjedu, a veleslalom će biti još bolji‘

Mlada Zagrepčanka trenutačno se priprema u Argentini i s optimizmom čeka početak nove skijaške sezone
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 04. rujan 2024. 10:11

Sigurni korak po korak. Bez pogrešnih skretanja, bez vraćanja, uvijek u pravom smjeru. To je karijera Zrinke Ljutić. Djevojčica iz Zagreba pred našim očima je odrasla u djevojku koja igra sve značajniju ulogu u Svjetskom skijaškom kupu, a gdje ju jednog dana vidimo ne samo mi, nego i cijelo skijaško društvo, pokazuje i njezin ulazak pod Red Bull krila. U društvo Marcela Hirschera, Marca Odermatta, Sofije Goggie, Alexisa Pinturaulta, Lucasa Braathena, Henrika Kristoffersena...

Jedva čekam vidjeti centar

- Presretna sam. Brend je super, cijela ta Red Bull obitelj, način na koji brinu o svojim sportašima i koliko ulažu u njih i zato mi je čast biti dio toga. Gledaju te i kao osobu i kao sportaša i sve ti je na usluzi, od psihologa, kondicijskih trenera, fizioterapeuta, što god ti treba - priča 20-godišnjakinja koja je trenutačno uživa u argentinskoj zimi i pripremama u Ushuaiji.

Posebnost njezinog novog osobnog sponzora kojeg će reklamirati na kacigi je akumulirano znanje o sportu i sportašima što Red Bull izdvaja iz kategorije “samo sponzor”.

- Imaju ogromnu bazu podataka budući da imaju jako puno sportaša, sad već kroz više generacija i rekla bih da je tamo doista skupljeno ogromno znanje. Baš se veselim i jedva čekam posjet njihovom centru.

image

U dobrom društvu je lakše - Zrinka Ljutić i Leona Popović

ZRINKA LJUTIĆ INSTAGRAM

Dobrodošlicu “u obitelj” Zrinki su poželjeli hrvatski Red Bull sportaši, braća Sinković i braća Fantela, ali logično je kako ju je jedna poruka posebno iznenadila i oduševila.

- Lindsey Vonn mi je poslala video u kojem mi čestita i izražava dobrodošlicu. Baš je rekla moje ime, rekla je Zrinka. Hej, pa to je Lindsey Vonn, a zna tko sam ja. Baš sam bila presretna.

Mi i nismo iznenađeni, više ne postoji nitko u skijaškom svijetu tko ne zna vaše ime.

- Ma, dobro, ali to je Lindsey Vonn - nije se dala smesti i taj njezin mladenački, neposredni i iskreni način komunikacije uvijek iznova oduševi.

Ulazak u Red Bull obitelj je priznanje za dosad pokazano, ali mnogo više je i sjajan zalet za nastavak karijere.

- Sigurno. To je tek početak.

image

Zrinka se jednako dobro snalazi na snijegu i na valovima

ZRINKA LJUTIĆ INSTAGRAM

No, nije samo ulazak “pod krila” velika promjena koja vam se dogodila ovog ljeta. Prije potpisa ugovora s Red Bullom, potpisana je još jedna iznimno bitna suradnja. Od nove sezone nastupat ćete na Atomic skijama. Primjena skija je velika stvar i uvijek je potrebno razdoblje prilagodbe, kako ide vama?

- Ide, zadovoljna sam. Osjećam kako se svaki dan sve više privikavam. Generalno mislim kako sam u usporedbi s prijašnjim sezonama u dobroj formi za ovaj dio godine i za sada stvarno sve ide super. Da pokucam, “slušaju” me skije.

Pokucali smo i mi u drvo, za svaki slučaj, prije nego što je nastavila priču o skijama...

- Puno sam trebala i analizirati i na neki način se vratiti nekoliko koraka unazad, tako bih to nazvala. Kao da, na određeni način, neke stvari ponovo učim kako bih sve pohvatala. Drukčije su skije i to je neophodan proces, ali ide u redu i svakom rundom sam sve slobodnija i bolje ih kužim. Osim toga, imam dovoljno vremena do početka sezone da se skroz prebacim na njih.

image

Zrinka se jednako dobro snalazi na snijegu i na valovima

ZRINKA LJUTIĆ INSTAGRAM

Ostala u dobroj formi

Gledajući sa strane nekako se čini kako ste nakon jako dobre sezone jednako dobro nastavili s treninzima i pripremama za novu.

- Puno toga sam uspjela napraviti na kraju sezone, puno dobrih treninga. Rekla bih da sam ostala u dosta dobroj formi iako je sezona bila dugačka i to mi je puno pomoglo i kod testiranja skija i da uopće razmišljam o promjeni. Osim toga, trebala sam biti i u nekoj dobroj formi da se mogu brže priviknuti na skije i to sve “ishendlati”.

Bilo je dobro i s uvjetima za trening tijekom ljeta.

- Stvarno samo imali jako dobre treninge tijekom ljeta, a i kondicijski sam se podignula na još višu razinu. Nije bilo nikakvih ozljeda, ničega što bi me usporilo i to mi je najbitnije. Kad sam cijele pripreme zdrava, onda naravno da će sve to skupa biti bolje.

image

Širok osmijeh tijekom aktivnog odmora za gušt u Španjolskoj

ZRINKA LJUTIĆ INSTAGRAM

Uoči prošle sezone je u svoje pripreme ubacila parkour i nastavila s njim jer je iznimno zadovoljna.

- Imam program koji radim tijekom tjedna i dva puta je u tom programu i parkour kao dio treninga agilnosti, malo brzine, pliometrije, balansa, propriocepcije, kontrole... Dosta stvari u jednom treningu i to je bilo i jako zabavno. Nekoliko puta sam tijekom tih treninga sama sebi rekla “ne mogu vjerovati da mi je to trening s obzirom na to koliko se dobro zabavljam”. Super mi se pokazalo i za mekoću pokreta i jako je fora stvar, jedino moram imati mjeru. Ne smijem htjeti raditi neka čuda, ali neke osnove, to mogu. Ma više sam skoro pretjerala sa surfanjem ovog ljeta.

Uobičajeno je da Ljutići dio ljeta provedu u Grčkoj i uživaju u omiljenom morskom sportu.

- Obožavam surfati i čini mi se da to sve više i više volim i da mi sve bolje i bolje ide, ali ne smijem se “ubiti”u surfanju. Moram baš imati mjeru, jer je dosta drukčiji sport od skijanja. Vidjela sam jako dobro ovog ljeta da ne smijem pretjerati i “zakucavati” se s time, ali s druge strane donosi mi puno dobrih stvari. Čisto drukčija aktivnost, odlična za ravnotežu, a jako je zabavno. Eto, uspijem svake godine uloviti malo vremena i za to.

Za razliku od prošlih godina, osim u Grčkoj, ovog ste ljeta bili i u Španjolskoj.

- Moramo imati neku pauzu usred ljeta inače bi bilo previše. Grčka je više tradicija, obiteljski, to bude i odmor ili aktivni odmor. A Španjolska... Osjećala sam kako mi treba da se samo malo maknem od svega, baš pravi odmor, da odem gdje god hoću i otišla sam u Španjolsku. Ali sve smo isplanirali i točno se znalo i koliko ću imati treninga, koliko odmora i na kraju je sve tako i ispalo. Kad se sve dobro isplanira, onda se sve uspije.

Zaslužili ste nešto baš za svoj gušt.

- Pa da, to je bila na neki način nagrada i baš je bilo jako lijepo.

image

Najdraža ljetna aktivnost Zrinke Ljutić

ZRINKA LJUTIĆ INSTAGRAM

Kako je trenutačno u Argentini?

- Odlično. Ima nešto manje snijega nego inače i nije toliko hladno, ali baš je dobro. Puno treniramo, ali prednost je što se nakon treninga vratimo u podnožje i spavam na visini mora tako da ostanem svježa za razliku od treninga na glečerima. Počeli smo s veleslalomom i super G-em, a onda smo više radili slalom i tako ćemo i nastaviti, u krug.

Puno nas je u Argentini

Za razliku od prošle godine, sad je u Argentini s vama i Leona Popović.

- Lakše je kad imam nekog svog uz sebe, osim toga Leona je dobra na treninzima pa imam i ja referencu, a ima ju i Leona. A i Zubo je s nama.

I dobar dio ostalih reprezentacija.

- Pa je, cijela švicarska reprezentacija, cijela njemačka, pa austrijska, švedska, bile su neke Amerikanke, Slovenke, Talijani, neki manji timovi kao naš. Dosta nas ima, ali nije problem jer ima jako puno staza i uvijek se na sastancima napravi raspored i točno se zna gdje je tko. Ono što je ovdje super je ta raznolikost staza, ima ih i za brze discipline i za tehničke, različite konfiguracije, različite podloge, jer neke su zaleđene, neke nisu, različit je i snijeg i doista se može sve iskombinirati po željama i potrebama.
Odlazak u Argentinu s obzirom na kvalitetu treninga ispada itekako isplativ, ali praktično je i neophodan s obzirom na mogućnosti u Europi u ovom razdoblju.

image

Ljetno uživanje - Zrinka Ljutić

ZRINKA LJUTIĆ INSTAGRAM

- Sad u Europi se ne bismo mogli dobiti ovakav volumen treninga.

Ostat će u Ushuaiji tri i pol tjedna, do 16. rujna.

- Brzo ide vrijeme, dan prođe za čas. Dosta smo na stazi, malo se odmorim i već je večer.

U Argentini je i fizioterapeut Zoran Pršo, a to i Zrinki i Leoni Popović i Filipu Zubčiću omogućuje da treniraju maksimalno i daje ogromnu sigurnost.

- Super je što je s nama, Zoran nas popravlja, održava i ne moramo se brinuti i možemo u miru skijati.

Sezona počinje posljednji vikend u listopadu. Jeste li već nestrpljivi ili ne?

- U jednu ruku jesam, u drugu nisam, jer želim još puno stvari dovesti na neki nivo kako bih bila zadovoljna. Sad mi je onako taman osjećaj. Imam još puno vremena do početka, a sezona će ionako biti duga, neće nedostajati uzbuđenja i svega. Ali iskreno, jako brzo mi je prošao ovaj period nakon kraja prošle sezone.

Veleslalom će biti bolji

S kakvim željama ćete ući u novu sezonu?

- Željela bih jednostavno biti na nivou na kojem mislim da mogu biti i da budem konstantna u tome. Naravno da sanjam o pobjedi i o većim stvarima, to bi bilo jako zadovoljavajuće ha-ha. Ali pogotovo sad kad su i te neke promjene vidim kako sam još uvijek na početku tog nekog puta i stvarno imam vremena za sve.

image

Sve bliže i bliže vrhu - Zrinka Ljutić

ZRINKA LJUTIĆ INSTAGRAM

Stvarno ima, a jedna od najboljih stvari kad se prati njezina karijera je to što ona konstantno ide prema naprijed. Ili prema gore, kako vam se više sviđa.

- Ne mogu brzati u nekim stvarima, ali jako se veselim svemu što dolazi i mislim da će veleslalom ići još bolje nego što je išao.
Veseli se i povratku jednog od svojih uzora.

- Joj da, Hirscher se vraća. Predobro je to, baš sam uzbuđena i jedva čekam to gledati.

A sve je više onih koji jedva čekaju nju ponovo vidjeti na stazama. Djevojka za velike stvari, a po novome i “djevojka s krilima”. Jedno ide uz drugo i ne sumnjamo kako će nam priuštiti puno “letova”u kojima ćemo uživati. Iduće i u puno sezona koje dolaze.

Linker
05. rujan 2024 10:34