Vedran Pavlek napustio je Kongres prije glasanja

 RONALD GORSIC Cropix
KONTROVERZNI IZBOR

Hrvatska s Austrijom, Njemačkom i Švicarskom prijavila Međunarodnom sudu švedsko-britanskog milijardera

Tužitelji se žale da su prilikom izbora novog predsjednika narušena demokratska načela...
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 19. lipanj 2022. 14:15

Kontroverzni izbor švedsko-britanskog milijardera Johana Eliascha za predsjednika Međunarodne skijaške federacije (FIS) dobio je nastavak. Naime, skijaški savezi četiri zemlje - Austrije, Švicarske, Njemačke i Hrvatske poslali su zajedničku žalbu Međunarodnom sudu za sportsku arbitražu (CAS) vezano uz ponovni izbor Eliascha za čelnika FIS-a.

- Zabrinuti smo zbog pravne strane postupka, sada i preventivno u budućnosti - rekao je Christian Scherer, glavni tajnik Austrijskog skijaškog saveza (ÖSV) austrijskim medijima.

Tužitelji se žale da su na 53. kongresu FIS-a u Milanu krajem svibnja narušena demokratska načela budući da se moglo glasati samo "za" Eliascha, ne i "protiv". Usput, Eliasch je bio jedini kandidat.

Nekoliko zemalja, uključujući one koje se sad žale CAS-u, bilo je oštro protiv ovakvog načina izbora i napustili su Kongres prije glasanja. Vedran Pavlek, kao predstavnik Hrvatskog skijaškog saveza, bio je jedan od njih.

- Očekujem da će proći nekoliko mjeseci prije nego sud u Lausannei donese odluku. Ako CAS utvrdi da je bilo formalnih pogrešaka, onda će vjerojatno biti ponovni izbori - rekao je Scherer, koji je za Austrijsku tiskovnu agenciju (APA) izjavio kako je Eliasch unaprijed obaviješten o prijavi na sastanku s vodstvom ÖSV-a u Innsbrucku i navodno je to primio "profesionalno".

Linker
26. travanj 2024 07:41