DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
ZRINKA LJUTIĆ ZA SN

Hrvatska senzacija zaokružila vikend iz snova: ‘Nemam rješenje za sve, ali sad se stvarno brzo prilagođavam‘

Kockice polako sjedaju na svoje mjesto, dok svaki novi dobar rezultat daje i dodatnu dozu sigurnosti
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 24. siječanj 2024. 10:31

Postoje neki skijaški vikendi u Svjetskom kupu koji se jednostavno pamte duže od ostalih, a jedan takav bit će i “Zrinkin vikend u Jasni”. Vikend kakav do sada još nije imala u mladoj karijeri. Četvrta u veleslalomu, pa dan kanije druga u slalomu. Najbolji rezultat u karijeri, najbolji slalomski rezultat, najbolji veleslalomski rezultat, najbliže pobjedi do sada...

Puno toga “naj” pa bismo rekli da je baš sve bilo dobro protekli vikend u Slovačkoj.

- Fakat je bilo - odmah se složila Zrinka iz svog zagrebačkog doma u koji se vratila već u nedjelju navečer.

Predahnut će do četvrtka ujutro kad odlazi na trening u Italiju prije osmog veleslaloma sezone kojeg će ugostiti Kronplatz 30. siječnja. U ovoj disciplini se sjajno osjeća posljednjih mjeseci, pokazuje to od prve utrke u Söldenu i jako brzo se uspinje prema vrhu. Gledajući ju u Jasni tik do postolja lako se zaboravi da je taj Sölden bio prije manje od tri mjeseca, u njemu je imala startni broj 48., na sljedećem veleslalomu u Killingtonu 50.

image
VLADIMIR SIMICEK Afp

U Slovačkoj je prvi put startala u drugoj jakosnoj skupini veleslaloma (startni brojevi od 8 do 15) i odradila dvije prave vožnje na tvrdoj, ledenoj stazi na kojoj se većina skijašica snalazila kao oni nesigurni vozači na ćelavim ljetnim gumama koje nikako ne želite sresti na cesti kad padne prvi snijeg.

- Jako dobro sam se osjećala u posljednje vrijeme u veleslalomu, i na treninzima uoči utrke i na zagrijavanju je sve štimalo. Na pregledu staze mi se odmah činilo da će mi podloga pasati i bila sam malo iznenađena kad je utrka krenula i neke cure su se dosta mučile.

Šok zbog pada Petre Vlhove

Većina se jako mučila, ali dat ćemo im određeni kredit zbog pada Petre Vlhove koji je izazvao veliki šok i uzrokovao dugačku pauzu, a već prije toga je bila odgoda starta zbog pada bivše pobjednice Svjetskog kupa Nicole Hosp (2007.) koja je trebala stazu proći s kamerom i onda još utrku nije završila ni Federica Brignone koja je startala prva.

- Iskreno, mene to nije puno omelo. Možda je bila sreća što nisam vidjela ozljedu Vlhove. Znala sam da je pala na bok, proklizala i pomislila sam “OK, možda je do podloge, vjerojatno je bila u krivoj poziciji na tim vratima”. Prije svog nastupa nisam vidjela kako joj se okrenulo koljeno, a onim curama koje su to vidjele vjerojatno je malo ušlo u podsvijest i nisu se toga oslobodile u prvoj vožnji. Ja sam krenula normalno i kad sam vidjela da mi paše sve, da nije ništa nepoznato, napadala sam koliko sam mogla do kraja.

image
VLADIMIR SIMICEK/AFP/PROFIMEDIA Vladimir Simicek/afp/profimedia

To je bio jedini recept s obzirom na konfiguraciju terena.

- Da, trebalo je napadati, staza je dosta ravna, pogotovo na gornjem dijelu, blaga, nema baš puno tempa, a bilo je zatvorenih zavoja. Trebalo je raditi cijelo vrijeme i tražiti brzinu, a opet skijati što je čišće moguće jer na tom snijegu svaka mala distrakcija na skiji je u biti kočenje, ukopavanje i kočenje.

Ogromne razlike

Startala je 12. i ušla u cilj s trećim vremenom, iza Sare Hector i Mikaele Shiffrin, a do kraja prve vožnje za jedno mjesto ju je pomaknula Alice Robinson koja se očito odlično osjeća na ovoj stazi jer je i prije tri godine ovdje bila druga, između Vlhove i Shiffrin.

- Kad sam vidjela broj 3 uz svoje ime prvo sam bila jako sretna. Onda sam skužila zaostatak i pomislila “ma dobro, nema veze”, ali brzo sama shvatila koliko su sve ostale cure kasnile. Pa Marta Bassino nije ni ušla u drugu vožnju, bilo je svega...

Razlike su u toj utrci bile ogromne pa premda je nakon prve vožnje Zrinka bila četvrta nije bio realan skok na prva tri mjesta bez velike pogreške tri prvoplasirane iz prvog nastupa (Zrinka je imala +2.61 iza vodeće Sare Hector, +1.56 iza trećeplasirane Robinson).

- U drugoj vožnji sam uspjela imati isti pristup kao u prvoj, imala sam i isti set-up skija, snijeg je bio isti... Mislim da su se i druge cure malo oslobodile i prilagodile za drugi “lauf” pa više nisu bili ni toliki zaostaci. Sara Hector je iskočila iznad svih mislim da taj snijeg jako paše njezinom načinu skijanja, ali i postavka kakva je bila i dužina staze.

Dosta skijašica se žalilo ili je možda bolje reći prigovaralo zbog zahtjevne, ledene podloge. Vi ste odmah rekli da biste voljeli da je više takvih utrka, a očito bi to preferirala i velika Mikaela Shiffrin koja je nakon utrke napisala “bili su jedinstveni uvjeti i postavljanje staze u čemu sam osobno uživala s obzirom na to da ne viđamo mnogo tako zavojitih veleslaloma i nemamo često tako tvrde podloge”.

image
VLADIMIR SIMICEK Afp

- Ja bih sigurno htjela više takvih utrka. Nema takvih podloga više u Svjetskom kupu, a nema ni takvih postavki staza. Nije to bilo ništa posebno zatvoreno, običan klasičan veleslalom, samo što sad najčešće postavljaju nekakve poluzavoje u veleslalomu i onda se cure na tome mogu skijati onako kako se skijala Marta Bassino. S tim poluzavojima, bez da daju skije, kako mi to kažemo, “dalje od sebe”, a na ovom veleslalomu to nije bilo moguće. Odnosno, bilo je moguće, ali onda se nakupi osam sekundi ili koliko već zaostatka do kraja.

Preferira strmije staze

Logično bi bilo očekivati da će se postavci staze koja se (pre)rijetko viđa i ledenoj podlozi lakše prilagoditi iskusnije skijašice, ali ispalo je suprotno. Vi ste sa samo 19 godina bez problema riješili postavljeni zadatak, a puno iskusnije skijašice su se na njemu “poskliznule”.

- Slažem se da bi bilo logičnije da je bilo suprotno i bilo je to jako zanimljivo vidjeti. Mislim da se na ovoj utrci baš vidjelo tko su one prave, tehnički dobre veleslalomašice, one koje imaju pravilnu tehniku, a sve one koje skijaju tako da sjedaju kukom ili drže skiju pod sobom nisu mogle na taj način dobro proći tu stazu i nisu bile dobre na kraju.

Nakon utrke u Tremblantu ste rekli kako zapravo preferirate strmije, tvrđe staze, ali ste na položenijoj i na mekanom snijegu ostvarili prvi plasman u top 10, a sad ste na opet položenoj stazi, ali na ledenoj podlozi bili četvrti. Zaključili bismo da ste došli na razinu kad imate rješenje za svaku konfiguraciju i postavku veleslalomske utrke.

- Ne bih rekla da imam rješenje za sve, ali mislim da se sad stvarno brzo i dobro prilagodim na sve te promjene. Stvarno sam uspjela pokazati u veleslalomu dobro skijanje na svakoj utrci, a bile su baš dosta različite. U Söldenu je ona strmina, u Tremblantu i Killingtonu drukčiji snijeg, pa je u Tremblantu i dosta blago, u Kranjskoj Gori je bilo mekano, sad jako ledeno... Prije sam imala problema na ravnom, previše bih zatezala, mučile su me te linije, ali sad mi se čini da sve to što nije bilo dobro nestaje iz mog skijanja.

image
VLADIMIR SIMICEK/AFP/PROFIMEDIA Vladimir Simicek/afp/profimedia

Kockice polako sjedaju na svoje mjesto, a svaki novi dobar rezultat daje i dodatnu dozu sigurnosti i pomaže joj da skija opušteno i bude “prava Zrinka”.

- Stvarno da. Vidim da je veleslalom puno konstantnija, stabilnija disciplina. Nije kao slalomu u kojem se sve može dogoditi u sekundi i da sve bude gotovo u toj sekundi. U veleslalomu čak i ako se dogodi neka pogreška možeš se izvući iz nje ili nekako bolje predvidjeti što će biti. Rjeđe se događaju te neke velike pogreške ako ste u formi. A mislim da ja jesam u formi i vidi se da su te pogreške kod mene sad jako rijetke.

Može li se reći da je u veleslalomu teže doći na visoku razinu nego recimo u slalomu, ali kad dođeš na nju onda više nema velikih oscilacija u rezultatima?

- Rekla bih da je to točno.

U Jasni je Zrinka s leđa skinula i uteg zbog nezavršenih slalomskih utrka. I to na kakav način. U prvoj vožnji je bila jedina na istoj razini s Mikaelom Shiffrin (Zrinka je na 2. mjestu imala 52 stotinke zaostatka za Amerikankom, a trećeplasirana Melanie Meillard je već kasnila sekundu i 35 stotinki), a u drugoj je natjerala Amerikanku da izvuče maksimum iz sebe da bi pobijedila i to joj je na kraju uspjelo sa samo 14 stotinki prednosti.

- Bilo mi je jako drago to vidjeti. I znati da sam pokazala svoje najbolje skijanje u obje vožnje.

Drukčije pogreške ove sezone

Imali ste dvije podjednako dobre vožnje, a nakon utrke ste rekli kako vam je posebno drago što ste dobro izdržali pritisak u drugoj vožnji. Koliko je tu pomoglo što niste bili prvi put u toj poziciji? Prije godinu dana u Flachauu bili ste 3. nakon prve vožnje, pa ispali, a nakon toga ste prvo postolje u Špindleruvom Mlynu dohvatili nakon što ste isto bili treći nakon prve vožnje...

image
BARBARA GINDL Afp

- Pomogne to puno. Znam kako mi je sad bilo i kako je bilo kad sam prvi put bila u toj poziciji. Sad sam bila puno mirnija, vjerojatno je to i to neko iskustvo koje sam do sad skupila. Lakše je, puno lakše. Mislim da će sad svaki idući put biti nešto lakše. Dobro, možda ne puno lakše, ali neke stvari su poznatije i s te strane je lakše.

Olakšava i to što imate vrhunske rezultate u veleslalomu?

- Da. Stvarno sam ušla u drugi dan, u slalom, opuštenije. Vidjela sam da mi paše taj snijeg, a i nekako sam već napravila nešto jako dobro za sebe pa onda čak i ako malo kaskam u jednoj disciplini to nije toliko loše kao što bi bilo da mi je to jedina disciplina koju imam. Ili da obje kaskaju.

Uoči slaloma u Jasni opet se kao na kraju prošle sezone puno pričalo o “previše nezavršenih slaloma Zrinke Ljutić”, ali vaše izjave su bile vrlo mirne. Zato što ste bili svjesni da ispadanja nisu bila posljedica lošeg skijanja ili loše forme, nego rezultat pogreški koje se u slalomu događaju?

- Pa da. Pogotovo jer su u odnosu na prošlu sezonu ovo bile drukčije pogreške. Ovo je bilo puno zrelije skijanje i te pogreške su bile baš nekad nesreća i ta neka haklanja... Znala sam da se stvarno dobro skijam na treninzima, da ne izlijećem na njima. Tako da je to bio kao neki test snage i vjere u sebe i uspjela sam ne klonuti previše.

Iza vas je intenzivno razdoblje. Skijašice su već odradile puno utrka u tehničkim disciplinama, 8 od 11 slaloma, 7 od 11 veleslaloma.

- Jesmo, dosta toga smo već odradile, ali skijaški sam još uvijek svježa. I fizički isto tako i veselim se preostalim utrkama.

image
RONALD GORSIC Cropix

Nisam pročitala niti jedan komentar, niti pozitivan niti negativan jer ih ne želim čitati

Kad se postigne vrhunski rezultat onda krenu čestitanja sa svih strana, ali se to i brzo zaboravi kad se recimo poslože četiri ispadanja u nizu u slalomu. Rekli ste nekoliko puta kako ne pratite što se o vama piše ili govori, ali u današnje vrijeme pametnih telefona i društvenih mreža teško se potpuno isključiti.

Koliko vam uspijeva distancirati se i od pretjerane euforije i od beskrajnih pametovanja, ako već ne kritiziranja, kad ne ide sve savršeno?

- Iskreno, nisam pročitala niti jedan komentar, niti pozitivan niti negativan. Nisam čitala ništa o sebi, ne dolaze mi obavijesti na mobitel, ne gledam tekstove po portalima, na čitam komentare na društvenim mrežama, eventualno koji pod objavama na službenoj stranici Croski. Doduše, mogla sam pretpostaviti što se piše nakon mojih izlijetanja u slalomu prema iskustvu iz prošle sezone, ali drago mi je da nisam ništa čitala. Pretpostavljam da sad svi pišu sve super i čestitaju. To je vrlo promjenjivo.

A skokovi su ogromni i uglavnom nema sredine. Ili je pretjerana euforija ili je kritiziranje bez imalo zadrške i to je tako u svakom sportu kod nas.

- Da, katastrofa.

I zato je zapravo jedini način kako se sačuvati od toga onaj koji je ona izabrala.

50

utrka je skijala Zrinka u Svjetskom kupu, 20 veleslaloma i 30 slaloma

2

postolja ima do sada u Svjetskom kupu, oba u slalomu (2. i 3. mjesto)

4

top 5 rezultata je ostvarila u Svjetskom kupu, tri u

slalomu i jedan u veleslalomu

12

top 10 rezultata ima u Svjetskom kupu, 9 u slalomu i 3 u veleslalomu

11.

je u ukupnom poretku trenutačno s 338 bodova

8.

je u poretku veleslaloma sa 177 bodova

12.

je u poretku slaloma sa 161 bodom

Preostale Zrinkine utrke u Svjetskom kupu ove sezone (7)

30. siječanj

Kronplatz (Ita), veleslalom

10. veljača

Soldeu (And), veleslalom

11. veljača

Soldeu (And), slalom

9. ožujak

Åre (Šve), veleslalom

10. ožujak

Åre (Šve), slalom

16. ožujak

Saalbach (Aut), slalom

17. ožujak

Saalbach (Aut), veleslalom

POREDAK ZA LONGINES NADOLAZEĆU NADU

1. Zrinka Ljutić, 2004. (Hrv) 338

2. Lara Colturi, 2006. (Alb) 127

3. Emma Aicher, 2003. (Njem) 121

4. Dženifera Germane, 2003. (Lat) 95

5. Britt Richardson, 2003. (Kan) 44

6. Cornelia Öhlund, 2003. (Šve) 34

Napomena: Poredak se radi po bodovima u Svjetskom kupu, a u konkurenciji su skijašice do 21 godinu.

Linker
06. svibanj 2024 20:57