Spremni napasti konkurenciju - Samuel Kolega, Istok Rodeš i Filip Zubčić u društvu pomoćne trenerice Tamare Zubčić i servisera Branka Gegača

 FILIP ZUBČIĆ/FACEBOOK
‘STAZA JE SAVRŠENA‘

Hrvatski trio na premijeri nove utrke Svjetskog kupa: ‘Čeka ih kombinacija Kitzbühela i Schladminga‘

Skijaše u subotu čeka prva utrka sezone, domaćin novog slaloma u Svjetskom kupu je austrijski Gurgl
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 18. studeni 2023. 07:05

Skijašice su do ovog vikenda odradile tri utrke Svjetskog kupa, veleslalom u austrijskom Söldenu i dva slaloma u finskom Leviju. Skijaši su još uvijek na nuli. Njihov veleslalom u Söldenu je prekinut tijekom prve vožnje i onda potpuno otkazan, a nisu se održala ni dva spusta kroz dvije države (Zermatt-Cervinia) prošli vikend. Ispalo je tako da će prva utrka biti slalom u austrijskom Gurglu, u potpuno novom odredištu Svjetskog kupa i na novoj stazi koja je svima nepoznanica.

A što ih to čeka u Gurglu?

- Valovi Kitzbühela i strmina Schladminga - kaže Martin Kroisleitner, trener austrijskih slalomaša.

Organizatorima u Gurglu nakon otkaza utrke u Söldenu ponuđena je i organizacija veleslaloma, ali su to odbili jer su to smatrali preriskantnim u svoj premijeri u Svjetskom kupu, odnosno željeli su zadržati koncentraciju samo na slalomu jer...

- Kad se prihvatite nečeg ovakvog, želite to učiniti savršenim - objasnio je voditelj projekta Alban Scheiber.

Zeleno svjetlo za održavanje utrke dobili su 8. studenoga bez problema, a odgovorni iz kontrole FIS-a oduševili su se onim što su vidjeli.

- Cijeli tim u Gurglu napravio je sjajan posao. Staza je već u savršenom stanju. Prvi slalom sezone na ovoj stazi sigurno će biti spektakl - rekao je tada Janez Hladnik, direktor muških tehničkih utrka u Svjetskom kupu.

Neće biti slučajnog pobjednika

Staza se zove Kirchenkar, start je na 2475 metara, cilj na 2265 metara, visinska razlika 210 metara, minimalni nagib 18%, maksimalni 62%, prosječni 38%, a dugačka je 548 metara. To su tehnički podaci, a kako je skijati na njoj?

- Teren je selektivan, težak i sigurno nećemo imati slučajnog pobjednika. Na ovoj stazi će se odmah vidjeti koji skijaši ulaze u sezonu dobro pripremljeni - tvrdi Kroisleitner.

Muški slalom nosi "titulu" najneizvjesnije discipline Svjetskog kupa s najviše onih koji mogu na vrh, ali u toj neizvjesnosti posljednje dvije sezone najviše su se istaknuli Norvežani.

Prošle sezone su norveški slalomaši osvojili 5 od 10 slaloma, sezonu prije 6 od 10 ili ukupno 11 od posljednjih 20. A pobjeđivala su petorica - Henrik Kristoffersen (4 pobjede), Lucas Braathen (3), Atle Lie McGrath (2), Alexander Steen Olsen (1) i Sebastian Foss-Solevaag (1). Norvežani su osvojili i posljednja dva Globusa u ovoj disciplini - Kristoffersen 2022. i Braathen 2023., a Kristoffersen je i aktualni svjetski prvak u slalomu.

Lucasa Braathena ove sezone neće biti na startu jer je tek 23-godišnji skijaš dan uoči utrke u Söldenu objavio kako odlazi iz skijanja. Dečko koji je skijanju donio veliku kvalitetu, ali i zanimljivost mimo samih rezultata povukao se nakon višemjesečnog "natezanja" s matičnim savezom oko sponzorskih prava, a kako nikad nije bio jedan od onih koje zanima samo i isključivo sport odlučio je kako će radije biti - slobodan. Puno je onih koji vjeruju kako Braathenova odluka neće biti trajna i kako bi se mogao vratiti iduće sezone i to vjerojatno pod zastavom Brazila (mama mu je Brazilka, a otac Norvežanin).

Kolega traži novi Top 10 rezultat

No bez obzira na povlačenje Braathena, ne treba se bojati za Norvežane koji imaju Henrika Kristoffersena, vraća im se Atle Lie McGrath nakon operacije koljena, Alexander Steen Olsen (22) već ima pobjedu u slalomu, a priključuje im se Halvor Hilde Gunleiksrud, osvajač Europskog kupa u slalomu prošle sezone.

Švicarci Daniel Yule (2 pobjede) i Ramon Zenhäusern (2) potrudili su se da prošla sezone ne bude samo u znaku Norvežana, a jedini koji je osim Norvežana i Švicaraca uspio pobijediti bio je Francuz Clement Noel.

Najbolji hrvatski muški slalomski rezultat prošle sezone bilo je 9. mjesto Samuela Kolege u Chamonixu što je i njegov prvi top 10 rezultat u Svjetskom kupu. Filipu Zubčiću je najbolji rezultat bilo 14. mjesto, također u Chamonixu, a Istoku Rodešu 15. na startu sezone u Val d‘Isereu, ali je nakon toga naredao sedam plasmana bez rezultata od čega četiri nezavršene prve vožnje. Kolega se prvi put uspio izboriti i za završnicu Svjetskog kupa, ali dečki su bili u debeloj sjeni Leone Popović i Zrinke Ljutić.

Završne pripreme naši skijaši su obavili u švedskom Kåbdalisu u pravim zimskim uvjetima, poručuju da su spremni za puno više nego prošle zime, a prva prilika da to pokažu je već u subotu u Gurglu.

Linker
25. studeni 2023 08:09