Zrinka Ljutić je osvojila peto mjesto u slalomu

 SEBASTIEN BOZON Afp
OVO JE TEK POČETAK

Hrvatsko čudo od djeteta o rezultatu karijere: ‘Jednostavno sam skijala svoje i uživala u svakom trenutku‘

Ovo je prvi plasman u pet najboljih jedne hrvatske skijašice još od 4. mjesta Ane Jelušić u siječnju 2009. godine.
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 20. ožujak 2022. 15:52

Bilo je samo pitanje vremena. I utrke u kojoj će Zrinka Ljutić u Svjetskom kupu skijati onako kako znam, opušteno i bez opterećenja. Ovo prvo, da zna i može, nije bilo sporno, ali sve do završnice Svjetskog kupa nije uspijevala izbaciti iz glave previše razmišljanja i zapravo je s time kočila samu sebe.

U subotu je napokon na stazi bila ono što jest - iznimno talentirana, ali i neopterećena 18-godišnjakinja u društvu najboljih na svijetu. Deveta nakon prve vožnje slaloma, peta na kraju utrke. Fenomenalan rezultat fenomenalne klinke. I prvi hrvatski ženski Top 5 rezultat u jednoj utrci Svjetskog kupa još od siječnja 2009. i 4. mjesta Ane Jelušić u slalomu u Garmisch-Partenkirchenu.

"Još uvijek ne vjerujem. Bila sam presretna kad sam vidjela 9. mjesto uz svoje ime nakon prve vožnje, a tek peto na kraju..."

Zrinka Ljutić je na završnicu došla kao svjetska juniorska prvakinja u slalomu i maksimalno iskoristila priliku. Već je u prvoj vožnji napravila sjajan rezultat. Startala je 25., posljednja, na oštećenoj stazi napravila nekoliko pogrešaka, ali se sjajno izvlačila iz njih, borila se od prve do posljednje stotinke i to joj se itekako isplatilo. Imala je 9. vrijeme, sekundu i pol iza vodeće Lene Dürr. Nije ni druga njezina vožnja bila bez pogreške, ali ponovo nije dopustila da to utječe na nju, pritiskala je do kraja i u cilj ušla kao vodeća. U toj drugoj vožnji imala je 6. vrijeme.

image

Zrinka Ljutić je u prvoj vožnji startala posljednja

SEBASTIEN BOZON Afp

"Probala sam jednostavno skijati svoje. Uopće ne razmišljati previše o nekim tehničkim dijelovima, nego samo raspaliti svugdje. Imala sam nekoliko pogrešaka, ali uspjela sam se dobro oporaviti od njih", prokomentirala je 18-godišnja Zagrepčanka.

Puna samopouzdanja

Uopće nema sumnje da je Svjetsko juniorsko prvenstvo u Panorami odigralo ključnu ulogu i donijelo Zrinki zapravo puno više od dvije medalje, zlata koje joj je i omogućilo nastup na završnici i bronce u veleslalomu. Vratilo joj je psihički mir i samopouzdanje, a to je u sportu vrlo često onaj presudni jezičac na vagi koji omogućuju iskazivanje punog potencijala. Upravo to je i sama spomenula.

"Stvarno sam sretna jer sam uspjela i sad i na Svjetskom juniorskom prvenstvu biti jako opuštena i samo uživati u svakom zavoju i svakom trenutku i tako je i rezultat došao."

image

Leona Popović nije uspjela završiti utrku

SEBASTIEN BOZON Afp

Na žalost, Leona Popović nije uspjela zaključiti najbolju sezonu u karijeri rezultatom kakav ima u nogama. Djevojka koja vrlo rijetko ispada, povezala je dva “haklanja” u posljednja dva slaloma sezone. Šteta, ali događa se. Na završnicu je došla kao 12. slalomašica u Svjetskom kupu, iza sebe ima i prva dva Top 10 rezultata, a sezonu je zaključila na 14. mjestu u poretku ove discipline.

"Nije završilo kako sam si zamišljala, ni ovdje ni na prošlom slalomu u Åreu. Šteta jer sam se dobro osjećala i u dobroj sam formi, ali bez obzira na posljednje dvije utrke mislim da sam puno napredovala ove sezone i zato sam cjelokupnom sezonom zadovoljna. Nadam se još boljoj idućoj i idemo dalje raditi i trenirati", rekla je Leona Popović.

Slokar, pa Dürr i Vlhova

Po svemu, bit će to još bolja sezona. I Leona i Zrinka to svojim rezultatima jasno najavljuju. Samo da ostanu zdrave i nema straha za naše žensko skijanje. Na najvišoj razini.

Pobjeda u posljednjem slalomu pripala je Andreji Slokar. Slovenka je sezonu otvorila pobjedom u paralelnoj utrci u Lechu, a zatvorila na najbolji način u Meribelu. Do prvog slalomskog slavlja došla je zahvaljujući odličnoj drugoj vožnji (drugo najbrže vrijeme) i ostavila iza sebe Lenu Dürr i uvjerljivo najbolju slalomašicu ove sezone Petru Vlhovu. Slovakinja je od 9 slaloma osvojila pet, u osam je bila na postolju, a jedini rezultat ispod postolja joj je 4. mjesto na pretposljednjoj utrci u Åreu. Njemica, pak, ni trećem uzastopnom slalomu vodstvo nakon prve vožnje nije uspjela pretvoriti u prvu pobjedu. Na ZOI u Pekingu je završila četvrta, u Åreu peta, a sad je barem ostala na postolju.

Linker
20. travanj 2024 02:59