USA TODAY NETWORK/DDP USA/PROFIMEDIA
VIŠE OD 17 I POL GODINA

Hrvatsko skijanje ovo je čekalo od posljednje utrke Janice Kostelić, 19-godišnja Zagrepčanka prekinula dug post

Mlada, tek 19-godišnja Zagrepčanka ponovno nas je oduševila svojim nastupom
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 03. prosinac 2023. 22:27

Posljednja utrka Janice Kostelić u Svjetskom kupu do nedjelje je bio i posljednji hrvatski ženski top 10 rezultat u veleslalomu. Od toga 18. ožujka 2006. i Janičine pobjede u švedskom Åreu do 7. mjesta Zrinke Ljutić u kanadskom Tremblantu prošlo je čak 17 godina, 8 mjeseci i 16 dana. Dugo smo čekali i ponovo dočekali skijašicu koja je sposobna za najviše plasmane i u slalomu i u veleslalomu. Zrinka Ljutić to svojim ovosezonskim rezultatima itekako dokazuje.

Mlada, tek 19-godišnja Zagrepčanka otvorila je veleslalomsku sezonu 14. mjestom u Söldenu, u Killingtonu je bila 13., pa u prvoj utrci u Mont Tremblantu ponovo 14., da bi u drugom veleslalomu u Kanadi nakon prve vožnje bila na 5. mjestu, a na kraju sedma. Zrelost i kvaliteta s kojima je odskijala obje vožnje najbolje pokazuju da u nastavku sezone možemo očekivati i još bolje rezultate. U prvoj vožnji je bez problema riješila mjesta na kojima su se mnoge skijašice, uključujući i one iz prve skupine veleslalomašica, hvatale "u zamke", a u drugoj su upravo najbolje, među kojima je bila i ona, imale najgore uvjete, ali je uspješno riješila i taj zadatak. Nakon četiri veleslaloma je 10. u poretku ove discipline, a nakon prvih sedam utrka sezone od kojih su sve bile tehničke zauzima 7. mjesto u ukupnom poretku. Sva tri slaloma je završila u top 10, sva četiri veleslaloma u top 15 od čega jedan u top 10. A nemojmo zaboraviti, samo joj je 19 godina.

- Odličan vikend za mene. Jako sam ponosna na svoje vožnje, pogotovo drugu u jako teškim uvjetima. Tek sam kasnije zapravo shvatila da je bila magla i vjetar i sve, tako da nije bilo tako loše ući u cilj kao četvrta. Veselim se sad povratku kući, malo ću se odmoriti i nakon toga ćemo napraviti još jedan blok priprema pa putujemo u Courchevel - mirno je prokomentirala svoj veleslalomski rezultat karijere Zrinka Ljutić.

image
USA TODAY NETWORK/DDP USA/PROFIMEDIA

Pobjeda u Mont-Tremblantu, druga u dva dana, pripala je Talijanki Federici Brignone. U subotu je bila vodeća nakon prve vožnje i uspjela zadržati prednost i nakon druge, u nedjelju je u drugu vožnju krenula sa šeste pozicije i u iznimno teškim uvjetima odskijala nevjerojatnu vožnju. Kako je odmicala druga vožnja snijeg, vjetar i loša vidljivost stvarali su sve veće probleme, ali Talijanki nije smetalo. Koliko je dobro skijala u drugom nastupu najbolje će pokazati brojke - bila je čak sekundu i 89 stotinki brža od vodeće nakon prve vožnje Petre Vlhove, sekundu i 56 od Mikaele Shiffrin koja je na pola utrke držala drugu poziciju, sekundu i 26 od Lare Gut-Behrami, a startale su u podjednakim uvjetima. Zrinka Ljutić je imala 13. vrijeme druge vožnje (+1.37 od Brignone).

- Napravila sam pogrešku u prvoj vožnji i u drugoj sam išla na sve ili ništa. Uvjeti su se jako pogoršali, bilo je teško skijati, ali ja često treniram u takvim uvjetima i to mi nije bio problem. Jednostavno sam išla "punim glasom" - objasnila je Talijanka "tajnu" svog superiornog drugog nastupa.

Petra Vlhova je u prvoj vožnji na stazi koju je postavio njezin trener Mauro Pini imala najbrže vrijeme, ali tek 5 stotinki brže od Shiffrin, a vrlo blizu je bila još samo Lara Gut-Behrami s 29 stotinke zaostatka. Marta Bassino je na četvrtom mjestu bila posljednja koja je kasnila manje od sekunde (+0.95), a Zrinka Ljutić je na petoj poziciji bila sekundu i jednu stotinku sporija od Slovakinje. Zaostatak Brignone je iznosio sekundu i 22 stotinke, ali to nije pomoglo Vlhovoj u raspletu. Slovakinja nije uspjela ostati ni na postolju koje su uz Brignone popunile Gut-Behrami na drugom i Shiffrin na trećem mjestu, a Vlhova je završila na petom. Veliki skok napravile su Clara Direz, 13. nakon prve vožnje, koja je imala drugu najbržu drugu vožnju i došla do 4. mjesta te Amerikanka AJ Hurt koja se sa 17. mjesta popela do 5.

Linker
03. prosinac 2023 22:27