Filip Zubčić

 MARCO BERTORELLO Afp
PRIPREMALI SE NA SLJEMENU

Iskreni Filip Zubčić: ‘Ne mogu ja biti dobar u spustu, ali u veleslalomu mogu i bit ću opet na vrhu‘

Razgovarali smo s najboljim hrvatskim skijašem uoči posljednje utrke Svjetskog kupa
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 03. veljača 2023. 21:00

U ponedjeljak u Francuskoj počinje Svjetsko prvenstvo u alpskom skijanju, ali skijaši prije borbe za medalje imaju još jednu obvezu u subotu u Svjetskom kupu. Isto u Francuskoj, ali u Chamonixu. Skija se osmi slalom sezone, na startu neće biti vodećeg u ovoj disciplini, Norvežanina Lucasa Braathena, koji je prije nekoliko dana završio na operaciji slijepog crijeva, ali bit će, kao i obično, naš slalomski kvartet predvođen Filipom Zubčićem.

Hrvati su se za Chamonix u kojem se najčešće skija “na ledu” pripremali na Sljemenu, a francusku stazu glumio je Zeleni spust na kojem je pola staze zaleđeno.

- Odlično je bilo, baš smo lijepo trenirali - javio se Filip Zubčić iz Chamonixa.

Nije se na Sljemenu trenirao samo slalom, nego i veleslalom koji je jača i draža disciplina našeg najboljeg skijaša.

- Veleslalom na Crvenom spustu je taman dobar za trening, traje nekih 50-tak sekundi i uvijek ga je dobro trenirati na Sljemenu jer je Crveni spust razvedena staza i ima zanimljivih segmenata. Mi baš volimo trenirati na Sljemenu.

Ako je sve bilo dobro na treninzima, znači li da možemo očekivati i dobar nastup u Chamonixu?

- Nadam se. Sad sam se na Sljemenu baš dobro skijao slalom, bio sam zadovoljan kako je to izgledalo. Još uvijek nisam ove godine uspio ni blizu odskijati slalom kako sam htio, malo sam se više mučio s njim, nego s veleslalomom koji sjeda nekako na svoje mjesto. Još nisam to, naravno, ni u veleslalomu rezultatski pokazao, ali sam recimo u Schladmingu prvi “lauf” skijao stvarno odlično. Bit će opet dobrih utrka.

U slalomu djelujete kao da previše želite, kao da previše skijate “na silu” i ne uspijevate se “dogovoriti” sa stazom, postavkom, uvjetima…

- Da, kao da se ne dogovorim sam sa sobom. Ali to je slalom, uvijek nekakva rulet disciplina, barem meni. Veleslalom mi je nekako prirodniji, rekao bih.

Ispred SK, čak i ZOI

U Chamonixu je Filip skijao nekoliko puta. Još 2014. dvije FIS utrke i dvije utrke Europskog kupa, a u skorije vrijeme slalom (nije ušao u drugu vožnju) i paralelnu utrku (12. mjesto) prije tri godine i dva slaloma 2021. (15. i 25. mjesto).

- Znam što me otprilike čeka, konfiguracija staze nije prekomplicirana, u redu je, a vidjet ćemo hoće li podloga biti ledena kao što je bila tamo u posljednjih nekoliko utrka.

Napokon ste ove sezone dočekali i prave zimske uvjete.

- Prosinac i početak siječnja su bili katastrofalni što se tiče uvjeta. U cijeloj Europi je bilo jako toplo, nigdje nije bilo snijega i jedva su se održavale utrke. Sad se to okrenulo, došla je zima, bolji su uvjeti, svugdje ima snijega i sad je prava idila. I to je lijepo. Nek’ bude hladno.

image

Filip Zubčić

JOE KLAMAR Afp

Kakav je plan nakon Chamonixa?

- Vraćam se u Zagreb, jedan dan će biti odmor, onda ću trenirati na Sljemenu i vjerojatno još negdje odemo na trening.

I onda povratak u Francusku. Svjetsko prvenstvo je pred vratima.

- Da i jako mu se veselim. Za prošlo me vežu neka lijepa, ali i neka teška sjećanja. Vrlo lijepa iz paralelne utrke u kojoj sam osvojio srebro i pomiješana iz veleslaloma. Taj veleslalom mi je bio možda jedan od težih, tužnijih trenutaka u karijeri. Rezultat je bio dosta solidan, a ja sam bio jako razočaran. Odnosno ne razočaran, ali jako tužan, moram priznati. Bio sam četvrti, a tada sam bio stvarno u fenomenalnoj formi i skijao sam se sigurno najbolje, na svojem najvišem nivou ikad, a nažalost nisam tada zgrabio tu medalju. Niti jednu. Međutim, takav je sport i zato je on prekrasna stvar, imaš i lijepih i neka tužna sjećanja, ali na SP svake dvije godine imaš novu borbu.

Vi ste jedan od onih koji će Svjetsko prvenstvo staviti ispred svega, i Svjetskog kupa, pa čak i Zimskih olimpijskih igara.

- Da, meni je Svjetsko prvenstvo nekako najdraže i zato mu se toliko veselim i želim na njemu pokazati svoje najbolje skijanje.

Četiri utrke na SP

Nastupit će u tri utrke - pojedinačnoj paralelnoj, veleslalomu i slalomu.

- U biti, imam četiri utrke jer dan prije paralelne utrke su i kvalifikacije za nju. A to je potpuno isto kao utrka i tako ih prihvaćaš jer ih moraš maksimalno odraditi. Ekipni paralel nećemo skijati jer je pregust raspored. Malo su to glupo napravili jer se isti dan održavaju ekipna paralelna utrka i kvalifikacije za pojedinačni paralel, sljedeći dan je pojedinačni paralel, a onda dan poslije veleslalom i bilo bi previše sve to skijati. Odnosno, došao bih na veleslalom “strgan” od svega ovoga prije.

Koja će vam biti najbitnija utrka?

- Najbitnija utrka mi je svaka. Bilo to prvenstvo grada, seoska utrka, Svjetski kup ili utrka na SP li ZOI svejedno je. Svaka na kojoj nastupam jednako je bitna. Nema tu prioriteta.

Jeste li uopće trenirali paralelnu utrku, koja je zapravo paralelni veleslalom?

- Ne. Kad se vratimo iz Chamonixa trenirat ćemo start na Sljemenu. Ta utrka je veleslalom u kojem su vrata postavljena na 20-21 metar, a inače su razmaci 25 metara tako da nije neki “big deal”, nešto što moraš posebno trenirati. Skije su iste, samo su malo kraći razmaci između vrata, ali mi takve razmake znamo imati i nekad na treninzima jer recimo u Val d’Isereu je veleslalom uvijek postavljen s kratkim razmacima. Nema se tu što posebno trenirati osim tog starta koji je najbitniji dio utrke jer tu možeš sve izgubiti, ali možeš i sve dobiti.

A kako ide pravi veleslalom?

- Dobro ide. Rezultati su u redu, iako prvenstveno ja želim biti najbolji, na postoljima i sve to. Ja i ljudi oko mene. Uostalom zato i radimo to što radimo, ali isto tako znamo da to nije samo tako. Ako si sedmi, osmi, deseti, blizu si i postolja i to nije onda nešto što si samo zamišljamo u glavi i govorimo napamet. Kao kad bih rekao “ja mogu biti dobar u spustu”. Ne mogu ja biti dobar u spustu, ali u veleslalomu mogu.

I nije stao samo na tome.

- Mogu biti jako dobar. Odličan.

Zato što…

- Ako sam bio prije, mogu i opet. Tako da se ne uzrujavam. Pokušavam si ne nabijati pritisak, sam sebi, jer jedino si ga sam i mogu nabijati. Puno lakše je pasti s neke stepenice, nego se popeti opet, to sam uvijek govorio i to ću uvijek govoriti. Jednostavno treba krvavo raditi, vjerovati, biti strpljiv, ne previše letjeti i polako će se sve posložiti.

Kao što se ove sezone posložilo našim skijašicama. Što kažete na rezultate Zrinke Ljutić i Leone Popović?

- Iskreno, nisam previše iznenađen. Već ove jeseni sam govorio da bi se takve stvari mogle dogoditi. Jako sam sretan zbog njih jer odlično rade i super se skijaju. Za Zrinku sam i govorio da nije pitanje hoće li biti na postolju, nego kad će biti, a mislio sam da bi Leona mogla biti tu negdje gdje je sad. Zapravo, Leona me, to moram iskreno reći, malo više iznenadila nego Zrinka. U pozitivnom smislu naravno i jako sam bio sretan zbog toga.

image

Filip Zubčić

JOE KLAMAR Afp

Zastao je na trenutak.

- Imali smo dvije skijašice u Top 5 u slalomu. To je fenomenalno, astronomski. Nisam sto posto siguran, ali išao sam gledati i mislim da imamo ukupno 11 aktivnih skijašica i samo dvije koje se bave skijanjem na profesionalnoj razini i obje su bile u Top 5. Tu vidiš da zakon brojeva nekad ne vrijedi.

Ne zanimaju me drugi

Pogotovo ne za hrvatske sportaše.

- Za nas nikad ne vrijedi.

Ne samo da je sretan zbog cura, ponosan je na njih i na ono što rade u Svjetskom kupu.

- Dvije Hrvatice u Top 5 je bila i velika šamarčina za ostatak skijaškog svijeta. Kad samo pogledate koliko Talijanki, Austrijanki, Švicarki, Francuskinja… ima u svim uzrastima i onda vidiš da su naše jedine dvije bile treće i peta, a pritom nisu ni dostigle svoj limit.

U muškom skijanju ove sezone vlada Marco Odermatt, a svi ostali su u sjeni pa čak i njegov jedini ozbiljni suparnik Aleksander Aamodt Kilde, ali nije to tema o kojoj možete puno razgovarati s Filipom.

- Ne iznenađuje me Odermattova dominacija, ali nije ni da posebno pratim. Fokusiram se na sebe i na ostale naše skijaše i skijašice i to pratim. Ovo kaj se događa s drugima, baš me briga. Meni je bitno jedino da mi iznenađujemo druge.

Nema smisla da tijekom sezone nemamo utrka u disciplinama u kojima se dijele medalje, ali ne zamaram se time

Na Svjetskom prvenstvu će se dijeliti medalje u dvije discipline kojih nema ove sezone u Svjetskom kupu.

Dobro, paralelna utrka bi bila da nije bilo pretoplo u terminu kad se trebala održati u Lechu, ali čak i da jest održana, bila bi samo jedna.

A posljednja kombinacija u Svjetskom kupu održana je još u ožujku 2020., a nakon toga se skijala i na SP 2021. i na ZOI 2022., skijat će se i sad na SP.

Čudna politika Svjetske skijaške federacije u najmanju ruku. A i taj paralel nije do kraja zaživio i mnogi skijaši i skijašice nisu oduševljeni njime.

- Je, i meni je malo čudna paralelna utrka i naravno da mi je drže voziti veleslalomske i slalomske utrke, ali opet... I na toj utrci se dijele medalje. Prije dvije godine sam u njoj bio drugi na svijetu i jednako ju prihvaćam kao i svaku utrke. Vjerojatno u drugim sportovima nema toga da se neke discipline ne održavaju tijekom godine, a onda se održe na velikim natjecanjima i po meni to nema smisla, ali FIS je dosta čudan posljednjih nekoliko godina. Mi smo tu samo gladijatori koji moraju izvršavati svoje obveze, uživati u skijanju, a oni bi trebali biti ti koji pametno slažu program. Bio bi cirkus da mi skijaši slažemo program i odlučujemo o takvim stvarima. To bi trebao raditi netko pametniji od nas, a trenutačno nije nitko pametan.

Sigurni smo da bi skijaši i skijašice sastavili pametniji raspored, ali to definitivno nije njihov posao. Kao što nije ni posao rukometaša ili vaterpolista ili gimnastičara ili bilo kojih drugih sportaša da se time bave, ali nažalost vrlo često oni koji odlučuju za njih, rade to tako da štete onima zbog kojih zapravo postolje.

- Naše je da skijamo, a posao onih koji vode FIS je da se bave takvim stvarima tako da mi je glupo komentirati nešto na što ne mogu utjecati. Tako je, kako je.

Srećom po njega, Filip nije od onih koji će dopustiti da takve stvari previše utječu na njega.

- A kaj da radim, mogu se samo zakačiti za to i trošiti energiju uzaludno. (rb)

Srebrom u Cortini priključio se Kostelićima i Zrnčić Dimu

Filipu Zubčiću će ovo biti sedmo Svjetsko prvenstvo.

Na prvom je nastupao još kao 18-godišnjak u njemačkom Garmisch-Partenkirchenu 2011. i bio je 30. u slalomu.

U austrijskom Schladmingu 2013. skijao je veleslalom u kojem je bio 28. i slalom u kojem nije završio drugu vožnju.

U američkom Beaver Creeku i Vailu 2015. bio je 13. u slalomu i 16. u veleslalomu.

U švicarskom St. Moritzu 2017. nastupio je u četiri discipline. U veleslalomu je bio 19., u super G-u 31., kombinaciju nije završio, a u ekipnoj utrci je naša reprezentacija bila 9.

U švedskom Åreu 2019. ponovo je skijao četiri discipline, ali sve četiri pojedinačne. U veleslalomu je bio 19., u slalomu 26., u super G-u 29. i u kombinaciji 40.

U talijanskoj Cortini d‘Ampezzo 2021. osvojio je srebro u paralelnoj utrci, u veleslalomu je bio 4., a u slalomu nije završio drugu vožnju.

Osvojivši srebro postao je četvrti hrvatski skijaš(ica) sa svjetskim odličjem nakon Janice Kostelić (5 zlata), Ivice Kostelića (zlato, srebro i bronca) i Natka Zrnčić Dima (bronca). (rb)

Linker
24. travanj 2024 10:57