Filip Zubčić

 TIZIANA FABI Afp
OPET MEĐU NAJBOLJIMA

Ivica Kostelić: ‘Evo što je Zubčiću pomoglo da se vrati na vrh. Sad može i do Malog globusa‘

"Iako se Odermatt trenutačno doima nedodirljivim, Zubčić je tu negdje, u stanju je zaprijetiti"
Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 20. prosinac 2023. 18:25

Najbolji hrvatski skijaš Filip Zubčić ostao je u ponedjeljak jednu stepenicu ispod pobjedničkog postolja na stazi Gran Risa u talijanskoj Alta Badiji, zauzevši četvrto mjesto za zaostatkom od 1.36 sekundi za pobjednikom, Švicarcem Marcom Odermattom koji je ostvario svoju treću veleslalomsku pobjedu u sezoni, četvrtu ukupno i suvereno vodi u ukupnom redoslijedu Svjetskog kupa. Na istom je mjestu Zubčić u prošloj utrci bio senzacionalni drugi - opet iza Odermatta. To je prvi put da je Zubčić završio na postolju u veleslalomu nakon čak dvije i pol godine. Na prošloj utrci u Val d’Isereu hrvatski je skijaš bio četvrti kada mu je postolje - kao i u drugoj utrci u Alta Badiji - izmaklo za dlaku. No bila je to najava sjajne forme kakvu naš skijaš nije pokazao od 2021. godine.

Slijedi Maddona di Campiglio

Inače, Odermatt je ovom posljednjom pobjedom ostvario nešto što nikom prije njega nije pošlo za rukom. Računajući i posljednja tri veleslaloma u prošloj sezoni, Švicarac je došao do šeste uzastopne pobjede u ovoj disciplini te je pretekao Ingemara Stenmarka i Marcela Hirschera koji su bili ostvarili pet veleslalomskih pobjeda u nizu. Došao je do svoje 27. pobjede u utrkama Svjetskog kupa, 17. u veleslalomu. Dvostruki osvajač Velikog kristalnog globusa time je povećao prednost u ukupnom redoslijedu Svjetskog kupa. Drugi Marco Schwarz zaostaje 103 boda, s dodatnih 155 zaostatka treći je Filip Zubčić. U borbi za veleslalomski Globus Odermatt ima maksimalnih 300 bodova, 90 više od drugoplasiranog Schwarza i 120 više od Zubčića, koji su mu jedini pravi konkurenti. Za nove bodove u Svjetskom kupu skijaši će se boriti na noćnom slalomu u talijanskoj Madonni di Campiglio.

image

Filip Zubčić i Ivica Kostelić

Ronald Goršić/Cropix

Ivica Kostelić, najveći hrvatski skijaš svih vremena koji uživa negdje na snježnim bijelim padinama, uvjeren je da će Filip Zubčić ove sezone na svakoj utrci napadati vrh.

- Iako se Odermatt trenutačno doima nedodirljivim, Zubčić je tu negdje, u vrhu je i u stanju je zaprijetiti pa čak i napasti Mali kristalni globus u veleslalomu. U onoj prvoj utrci u Alta Badiji je imao pobjedu u rukama, skijao je doslovno savršeno, ali je Odermatt ipak pobijedio. Unatoč tome, može se reći da se je Zubčić vratio, nije bio na najboljoj razini gotovo dvije sezone, ali ova je opet njegova. Siguran sam da će nastaviti u istom tonu.

Filip je opet “in”, dok ga Kostelić hvali zbog jedne njegove karakteristike.

- Njegov je glavni forte “fizika”, on je fizički izuzetno potentan tip, jedan od najjačih, ako ne i trenutačno fizički najspremniji skijaš na cijelom “touru”. Koliko znam, konačno je našao i dobar materijal, promijenio je skije i to mu također donijelo ovaj pomak, točnije rečeno povratak na vrh. Lijepo je vidjeti ime našeg skijaša među najboljima. Također, vrlo je naporno radio ne bi li se našao ponovno u ovoj situaciji i sad treba uživati u tome i iz utrke u utrku davati sve od sebe.

Bit će tijesno ove sezone

Za podsjećanje, Ivica Kostelić je uzeo Veliki kristalni globus 2011. godine, nakon toga je u osam sezona zaredom dominirao Marcel Hirscher. Aleksander Aamodt Kilde i Alexis Pinturault slavili su nakon toga svaki jednom, dok je sad glavni Odermatt.

- Bez obzira uzme li i treći naslov u nizu, mislim da Odermatt neće napraviti takav niz kao Marcel Hircher. Bit će ove sezone jako tijesno, ne kao lani kad je Švicarac slavio s ogromnom ukupnom razlikom. Ako se Zubčić i ne umiješa u direktnu borbu za ukupnu pobjedu, Marco Schwartz će Odermattu biti velika prijetnja i neće ovaj samo tako do ukupne pobjede. Bitno je da bude malo neizvjesnosti, na tome ozbiljno rade Schwartz i Zubčić - zaključio je Ivica Kostelić koji će nakon trenutačnih obaveza i s djecom kratko na skijanje, zatim će u krugu obitelji dočekati predstojeće blagdane.

Nakon sedam od ukupno 41 utrke, Odermatt je na vrhu, no sve se to uskoro može i promijeniti. Sezona će biti duga i Zubčić će sigurno još puno toga pokazati. Gotovo je sigurno da će ove sezone doskijati do još postolja, nadamo se i četvrte pobjede u Svjetskom kupu...

1. Marco Odermatt (Švi) 300

2. Marco Schwarz (Aut) 210

3. FILIP ZUBČIĆ (Hrv) 180

4. Žan Kranjec (Slo) 156

5. Alexis Pinturault (Fra) 130

Linker
24. travanj 2024 01:14