DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
HRVATSKI SKIJAŠKI VELIKAN

Ivica Kostelić za SN: ‘Zrinka i Leona obje mogu do postolja na Sljemenu, ali jedna im stvar ne ide u prilog‘

Najveći hrvatski skijaš četiri puta se penjao na postolje na Sljemenu, ove godine će se opet spustiti kao predvozač
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 04. siječanj 2023. 06:08

Bez Kostelića ne bi bilo utrka Svjetskog skijaškog kupa u Zagrebu. To je jednostavna činjenica, baš kao što je činjenica i da su ove utrke odigrale važnu ulogu da se hrvatsko skijanje nakon brata i sestre Kostelić ne vrati u anonimnost i da gotovo dva desetljeća nakon prve utrke opet imamo skijaše i skijašice za velike domete u Svjetskom kupu.

Sljemenske utrke su izravno zaslužne za neke od jako bitnih rezultata naših predstavnika. Filip Zubčić je upravo iznad Zagreba ostvario prvi veliki rezultat u slalomu (5. mjesto 2021.), Samuel Kolega je upravo ovdje osvojio prve bodove i to zauzevši 15. mjesto, jedan od još uvijek dva najbolja rezultata Istoka Rodeša je sa Sljemena (7. mjesto), dva najbolja rezultata Mateja Vidovića su s Crvenog spusta (12. i 15. mjesto), Leona Popović je prije godinu dana prvi put ušla u Top 10 upravo na Sljemenu...

Četiri od šest postolja

No, nije važnost ovih utrka samo u rezultatima koje su naši skijaši ostvarivali na “svom brdu” i u prilikama koje su dobivali kad to ne bi mogli na ostalim utrkama Svjetskog kupa, nego u kompletnom funkcioniranju Hrvatskog skijaškog saveza i mogućnosti da se financijski isprate uspinjanja prema vrhu. A to nije ni kratak, ni lagan, ni jeftin put.

image

Zagreb, 030121.
Slalom utrka Svjetskog skijaskog kupa za zene Snjezna kraljica 2021. na Sljemenu.
Na fotografiji: pregled staze prve voznje za zene, Ivica Kostelic.
Foto: Ronald Gorsic/CROPIX

RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

Hrvatsko skijanje bilježi i ukupno šest postolja svojih predstavnika na zagrebačkim utrkama, a pod pet su potpisi Kostelića. Janica je bez jednog štapa bila senzacionalna treća 2006., a Ivica je tri puta bio “sljemenski princ”, odnosno zauzeo drugo mjesto, a jednom je bio treći. Dva puta je bio jako, jako blizu kruni Sljemenskog kralja, 2009. ga je tek 5 stotinki dijelilo od pobjednika Jean-Baptistea Grangea, a 2011. mu je Andre Myhrer “oteo” krunu zahvaljujući samo 10 stotinki.

Kostelići će, naravno, i ove godine biti na Sljemenu, Ante sa svojom “globalnom lopatom”, Ivica još jednom u ulozi predvozača s kamerom.

- Šteta što nismo imali mogućnost treninga, nisam skijao “među kolcima” godinu dana, a ne bih želio ispasti smiješan.

Kao da bi to mogao, majstor ostaje majstor, makar i u “penziji”. Ali uvijek je bio perfekcionist pa ne čudi da želi i “običnu vožnju s kamerom” odraditi na razini. No, ovog puta nas je više zanimalo njegovo mišljenje kako bi se niz Crveni spust, ovaj put skraćeni, mogle spustiti naše cure - Leona Popović i Zrinka Ljutić.

- Ono kaj sam vidio, dobro skijanju obje. Bio sam s njima u Sestriereu, na nekim treninzima nakon toga i na posljednjim utrkama u Semmeringu. Stvarno skijaju jako dobro slalom.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

Velika konkurencija

Osjećaj je da je žensko postolje sve bliže. Slažete se s time?

- Sigurno da je sve bliže.

Što po vama još nedostaje ili što treba napraviti da se ono i dogodi?

- Nekih pet-šest cura u Svjetskom kupu je zbilja dosta dobro, može se reći da postoji još uvijek određena kvalitativna razlika između njih i onih koje su iza. Nije lako pobijediti te cure koje se vrte na postolju, ali baš to moraš napraviti, moraš u utrci dobiti nekoga od tih koji su trenutačno ispred tebe. Sve te cure koje se penju na postolja su već iskusne skijašice, stabilne, ali mislim da postolje apsolutno nije nemoguće za naše cure. Jednostavno, moraju napraviti dva “laufa” bez nekih većih pogrešaka i jednako bitno, dva samouvjerena “laufa”.

Po vama, koja je tome trenutačno bliža, Leona ili Zrinka?

- Teško mi je to reći. Leona mi je na treninzima izgledala bolje nego na “tekmi” i volio bih kad bi tu samouvjerenost koju sam vidio na treningu prenijela na utrku. Zrinka uspijeva povezati trening i utrku, dosta samouvjereno skija, ali nije do sada još mogla spojiti vožnje bez pogrešaka. Treba joj se sve to pogoditi. Koja je bliže... Malo mi je glupo to prognozirati, mislim da obje imaju šanse da se popnu na postolje.

Tu imaju dobru priliku

Koliku ulogu, kad se dođe toliko blizu, može odigrati iskustvo? Popović je tu u prednosti s obzirom na godine i broj utrka, dok je Zrinka još uvijek vrlo mlada i nema puno nastupa na najvišoj razini.

- Mislim da Zrinka skija slalom puno bolje nego prošle godine, a iskustvo naravno uvijek igra neku ulogu i nije neka filozofija da njoj iskustva još nedostaje s obzirom na godine. Ali ona za sada skija odlično i mislim da je bitnije da joj se poklope dva dobra “laufa”, nego nekakvo iskustvo.

Jeste li očekivali da će njih dvije držati baš ovako visoku razinu rezultata u slalomu ove sezone?

- Leona je prošle godine išla u tom smjeru i naravno da smo se nadali da će se to nastaviti. Nastavilo se i to je dobro. Zrinki je to uspjelo tek na kraju prošle sezone i tada je počela skijati onako kako smo svi priželjkivali i kako ona može skijati. Kroz sezonu se mučila, bila je bez samopouzdanja, zaokretala je u brdo. Nešto ju je očito mučilo i nije se skijala onako kako se ona može, a kad se toga riješila sve se okrenulo. To se najbolje vidjelo po tome da kad je uspjela osvojiti svjetsko juniorsko zlato, odmah potom je bila izvrsna i u Svjetskom kupu. Ona sad može s tim samopouzdanjem koje ima odigrati u utrkama svoju najjaču kartu, a to je taj kratak zavoj. Ove sezone stvarno skija odlično u slalomu, vidi se da skija slobodno, a to joj još fali u veleslalomu.

Što očekujete od njih na Sljemenu?

- Šteta da nismo mogli imati treninge na Crvenom spustu kao prijašnjih godina, ali cure već dobro poznaju stazu. Ovo spuštanje starta nam sigurno ne ide u prilog, staza će biti dosta kraća, rekao bih 10-12 sekundi, ali bez obzira na to, one dobro poznaju sve dijelove Crvenog spusta i znaju što treba na kojem napraviti. Dobro je i da se publika vraća, to je nekakav motivacijski faktor, cure mogu dobiti još neki dodatni poticaj za najbolju moguću izvedbu. I ništa, to je to. Ovdje definitivno imaju dobru priliku, ipak je to domaći teren, njihovi navijači, a one su u dobroj formi.

Linker
25. travanj 2024 05:42