JOHANN GRODER Afp
NEOBIČNA SITUACIJA

Iznenađujuća odluka velike zvijezde: Ostala bez sponzora, a zatim i odustala od utrke, ‘Ne želim riskirati‘

Ukupna pobjednica Svjetskog kupa i prošlogodišnja pobjednica: ‘Želim sačuvati svoju karijeru‘
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 26. listopad 2024. 12:58

Lara Gut-Behrami je prošlosezonsko putovanje do svoje druge ukupne pobjede u Svjetskom kupu započela pobjedom na otvaranju sezone u Söldenu. Godinu kasnije, 33-godišnja Švicarka je bila na izvlačenju startnih brojeva večer prije utrke, u subotu ujutro odradila zagrijavanje i pregled staze i nakon toga - odustala od nastupa.

Odluka je iznenađenje s obzirom na to kako je prošla sve "predradnje" uoči utrke, ali zapravo nije kad se zna kako je proteklih dana puno pričala o problemima koje imala u proteklih mjesec dana i naglašavala kako ne zna što uopće može očekivati u Söldenu.

- Tijekom pregleda staze i zagrijavanja primijetila sam kako nisam na 100 posto i ne osjećam se spremnom za utrku. Teško mi pada odluka o odustajanju jer volim ovu stazu, ali jednostavno ne želim riskirati ozljedu. Mislila sam kako sam došla u Sölden s više vjere u svoje stanje, ali to nije slučaj i nadam se kako ću to vratiti u sljedećim tjednima - rekla je iskusna Švicarka.

Većina bi vjerojatno nastupila, ali Gut-Behrami je tijekom karijere prošla kroz teške ozljede pa je i tijekom prošle sezone kad su se skijašice i skijaši ozljeđivali iz vikenda u vikend otvoreno rekla kako dio razloga za to leži i u nespremnosti da se posluša vlastito tijelo i "prikoči" prije nego je prekasno.

Upravo u skladu s tim svojim stavom je očito donijela odluku u subotu na Rettenbach glečeru...

- Uvijek sam se divila sportašima koji razumiju svoje granice, a ovo je jedan od onih trenutaka kad želim sačuvati svoju karijeru - dodala je.

A prije samo mjesec dana sve je bila idealno za Švicarku. Pripreme u Južnoj Americi su bile odlične, za suradnju s novim kondicijskim trenerom nakon što su joj švicarski skijaši "oteli" starog imala je samo riječi hvale, a švicarskim novinarima je pričala i o nastupu na Olimpijskim igrama 2026. iako je donedavno tvrdila kako ne planira više nastupati na Igram čak i ako se ne oprosti od skijanja prije toga.

image

Lara Gut Behrami, Manuel Feller, Cornelia Huetter, Mikaela Shiffrin i Marco Odermatt

JOHANN GRODER Afp

Što se dogodilo u međuvremenu?

- Razboljela sam se, dobila sam izrazito jaku gripu i tjedan dana nisam mogla ustati iz kreveta, četiri dana nisam ništa jela - rekla je prije nekoliko dana za švicarski Blick.

Gripu je preboljela, ali joj je ona previše uzela...

- Izgubila sam puno mišićne mase i nakon toga se pojavila bol u koljenu jer ono više nije bilo stabilno. Tri tjedna nisam praktički ništa mogla raditi.

Propušteno će nastojati nadoknaditi u sljedećih pet tjedana i nada se kako će biti u pravom stanju do veleslaloma u američkom Killingtonu posljednjeg dana studenoga. Do tada i nema utrka na kojima bi ona nastupala čak i da je potpuno spremna jer su u međuvremenu samo slalomi u Leviju i Gurglu, a ona ne skija slalom.

Zanimljivo je kako bi Lara Gut-Behrami da je startala u Söldenu skijala s "praznom" kacigom, odnosno bez sponzorskog loga na njoj jer trenutačno nema osobnog sponzora. Suradnja s Ragusom prekinuta je nakon 12 godina, a s obzirom na to kako je riječ o braniteljici Velikog Globusa i osvajačici još dva mala prošle sezone (veleslalom i super G), definitivno je to neobična situacija.

Djelomično razlog sigurno leži u dobroj obiteljskoj financijskoj situaciji pa nije prisiljena pristajati na ono što ne želi, a osim toga ona po mnogočemu nije "moderna vrhunska sportašica". Vrlo striktno čuva privatnost, pa primjerice nema niti jedan profil na društvenim mrežama. Praktički je dostupna isključivo na utrkama, a i tada će bez problema zanemariti čak i upite navijača za fotografije ili autograme ako joj to remeti fokus na utrkivanje.

Linker
26. listopad 2024 12:59