Snjega nije bilo dovoljno

 DAMIR SENCAR Afp
KAKO DALJE?

Je li ovo rješenje za budućnost Snježne kraljice? Oglasio se i direktor FIS-a: ‘Moramo biti iskreni...‘

Slovence isti problem muči u 4 od zadnjih 5 sezona, ista stvar zahvaća i Italiju, Austriju...
Piše: Andro PolićObjavljeno: 05. siječanj 2023. 16:05

Ima li mogućnosti odgode druge utrke? Upitali smo to Renu Fleissa dan prije početka sljemenskog programa, s obzirom na to da se takav scenarij dogodio prošle godine, doduše, sa skijašima, a on nam je otkrio kako će se to vrlo teško dogoditi i ove godine. Dok smo se pripremali na naš drugi uspon na obronke Medvednice u dva dana, užarili su nam se telefoni. S vrha iznad Zagreba sletjela je vijest - utrka je otkazana. I dok su nam organizatori, na dan prve utrke u neformalnim i usputnim razgovorima, i dalje tvrdili kako sve ide po planu, pobjednica drugog sljemenskog dana, nova (stara) Snježna kraljica postala je - priroda.

Video: Ronald Goršić/CROPIX

Iako se živa, u danima uvertire dva slaloma, redovito penjala na dvoznamenkaste iznose u stupnjevima Celzijusa, organizatori su uspjeli prvog dana osposobiti stazu, u praktički nemogućim uvjetima. Jednostavno, protiv prirode se ne može, ili se može velikim naporima, onakvim kakve su organizatori uložili da se održi barem jedna utrka. Ipak, protiv iste suparnice u ovo su doba zaigrala puno veća i razvikanija skijališta od Crvenog spusta iznad hrvatske prijestolnice. Tako je Garmisch-Partenkirchen, čuvena bavarska zimska destinacija, rubno odolijevala sličnim problemima u srijedu, koje su imali najbolji skijaši svijeta, u praktički paralelnim trenucima dok su Sljemenom jurile najbolje skijašice svijeta. Štoviše, uvjeti u Zagrebu bili su još i povoljniji od onih na stazi u Njemačkoj.

image
DAMIR SENCAR Afp

Baci li se oko na stranice Državnog hidrometeorološkog zavoda, lako se dolazi do podatka da je prosječna temperatura na zagrebačkom Griču u siječnju, u razdoblju od 1861. do 2021., iznosila 0,6 stupnjeva Celzijusa, u prijevodu - puno, puno niže od aktualnih temperatura. U istom razdoblju, apsolutni siječanjski maksimum u glavnom gradu, dogodio se 7. siječnja 2001., kada je termometar pokazivao 19 stupnjeva Celzijusa, temperatura s kakvom je Zagreb gotovo "koketirao" u zaleđu Božića 2022.

- Preko noći je stigao topli vjetar i uništio snijeg, nismo mogli garantirati sigurnost skijašicama. Uvijek je teško otkazati utrku, ali moramo biti iskreni i otvoreni - rekao je Peter Gordel, direktor FIS-a za skijašice.

​Video: Ronald Goršić/CROPIX

Sljeme je samo nova priča u moru istih ovosezonskih scenarija. Kako se druga vožnja bližila kraju, tako su se javljale sve veće rupe na stazi. Prvi je danak platio austrijski Sölden, koji je tradicionalno trebao ugostiti otvaranje Svjetskog kupa, a zatim su otkazane i utrke u Zermatt-Cerviniji, Beaver Creeku, Val Gardeni, skijališta na većim nadmorskih visina od Sljemena. Hoće li se, odnosno, kako će se doskočiti rješenju u zagrebačkim utrkama?

image
RONALD GORSIC Cropix

Jedna od opcija je i pomicanje kalendara Svjetskog kupa. Dok se siječanj, sada već, pokazuje kao nespretna, odnosno, "topla opcija" za ugošćivanje zimskih radosti na Medvednici, kao s(p)sretnija opcija možda bi se pokazao drugi mjesec godine. Upravo je 17. veljače 2008., dva dana nakon utrke za skijašice, održano i prvo, od ukupno 12 izdanja utrke za skijaše, u kojoj je naš Ivica Kostelić ostao mjesto jedno kratak za titulu "Snježnog kralja" u "svom domu".

Tradicionalna "Zlatna lisica" na slovenskom Pohorju južno od Maribora, samo 100-tinjak kilometara sjevernije od zagrebačke gore, bez Svjetskog kupa ostala je u četiri od prethodnih pet sezona, a u tim je navratima utrka premještana u Kranjsku goru. Kako Hrvatska nema luksuz premještanja utrka u neko drugo skijalište, tako je Snježna kraljica posljednjih godina, uslijed neadekvatnih vremenskih uvjeta, često visjela o koncu. Iako je Mikaela Shiffrin u utrci u četvrtak trebala ganjati pobjedu, koja bi joj bila 82. u Svjetskom kupu, čime bi se izjednačila s rekorderkom Lindsey Vonn, taj će pothvat morati loviti u Kranjskoj gori u subotu, kada je na rasporedu veleslalom. Odgodom utrke, Amerikanka će i iduću zimu dočekati kao aktualna sljemenska kraljica, ali i apsolutna Snježna kraljica s rekordnih pet pobjeda iznad Zagreba.

Linker
21. travanj 2024 23:25