Zrinka Ljutić, Leona Popović i Andrea Komšić, arhiva

 DARKO TOMAS Cropix
ISPISALE POVIJEST

Jedina smo nacija koja se u nedjelju pohvalila ovim uspjehom: ‘Bilo je stresa, ali dobro smo to podnijele‘

Hrvatska je prvi put nakon siječnja 2009. imala dvije skijašice u prvih 10 u Svjetskom kupu
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 20. studeni 2022. 18:31

Prošla sezona s dva Top 10 plasmana Leone Popović i petim mjestom Zrinke Ljutić na završnici Svjetskog kupa bila je najava onoga što će se događati u budućnosti, a ta je budućnost stigla već u drugom od dva slaloma u Leviju. Hrvatska je u nedjelju prvi puta nakon siječnja 2009. imala dvije skijašice u prvih 10 u utrci Svjetskog kupa i usput je bila jedina nacija koja se u nedjelju mogla pohvaliti s takvim uspjehom.

Leona Popović je 10. mjestu, koje je zabilježila u subotu, dodala 6. mjesto u nedjelju s čime je izjednačila svoj najbolji rezultat u Svjetskom kupu i trenutačno je ova 25-godišnjakinja iz Mrkoplja sedma u ukupnom i poretku slaloma u Svjetskom kupu. Dva Top 10 rezultata u prva dva slaloma sezone doista su rezultat za svaki respekt, a naša skijašica je jedna od sedam koja se može time pohvaliti (Shiffrin, Vlhova, Dürr, Holdener, Hector, Stjernesund i Popović).

Zrinka Ljutić u subotu nije uspjela završiti drugu vožnju nakon što je u prvoj bila sedma, ali je zato dan kasnije ponovila isti rezultat u prvoj vožnji, ali ga je ovaj put zadržala i na kraju utrke. Imala je startni broj 30 i ima samo 18 godina. Ne treba niti naglašavati da je bila daleko najmlađa u tom društvu, ona je rođena 2004., a najbliže po godinama u Top 10 bile su joj Leona Popović i Katharina Liensberger koje su 1997. godište.

- Mislim da smo obje presretne i imamo pravo to biti. Ostvarile smo jedan povijesni dan za hrvatsko skijanje, nakon 13 godina su dvije cure iz Hrvatske u Top 10 što je nevjerojatno. Osobno sam trenutačno prezadovoljna svojim skijanjem i mislim da od ovoga ide samo prema gore - rekla je sjajno raspoložena Zrinka Ljutić, a jednaki osjećaj dijelila je i Leona Popović:

- I sa sam jako zadovoljna skijanjem. Mislim da smo obje stvarno super skijale i na kraju je to rezultat i pokazao.

Leona Popović je u Leviju oba dana startala 15., a u nedjelju je na pola utrke držala 10. poziciju s 88 stotinki zaostatka za vodećom Mikaelom Shiffrin. Zrinka Ljutić je subotu niz stazu krenula 28., a u nedjelju 30. i završila prvi nastup ne samo na istoj poziciji kao i dan ranije (7.), nego je i njezin zaostatak za vodećom bio gotovo identičan (u subotu +0.77, u nedjelju +0.73).

Pola posla je bilo sjajno obavljeno, ali samo pola, a Zrinka je u subotu osjetila kako je to ostati praznih ruku nakon odlične prve vožnje. Priznat će da je to stavilo određeni pritisak na njezina leđa, teško je od toga pobjeći, ali najvažnije je kako se s tim nosiš, a mlada Zagrepčanka pokazuje da to može jako dobro već s 18 godina.

- Pokušala sam ostati mirna nakon subotnje druge vožnje, ne živcirati se previše zbog izlijetanja, ali definitivno je bilo malo pritiska jer sam htjela bolje proći. Opet sam bila sedma nakon prve vožnje što mi je zapravo dobro sjelo i sretna sam što sam uspjela izdržati taj pritisak i dobro skijati.

Sigurnost s kojom trenutačno skija Leona Popović vidjela se i u drugoj vožnji, baš kao i njezino zadovoljstvo nastupom kad je ušla u cilj. Leona je kao vodeća dočekala i nastup svoje mlađe kolegice, koja je u cilj ušla sa 17 stotinki zaostatka za njom i smjestila se na drugo mjesto, a uzvik "to" kad je bacila pogled na semafor i vidjela imena dvije Hrvatice na vhu sve je rekao.

- Dosta sam zadovoljna tom drugom vožnjom, malo sam i ja bila po stresom, ali sam se dobro nosila s time tako da je na kraju ispalo super - rekla je Leona Popović.

Pokazalo se na kraju da je imala 4. vrijeme druge vožnje, brže su bile samo Shiffrin, Holdener i Vlhova). Ljutić je imala 12. vrijeme druge vožnje.

Drugi dan za redom najbolja je u Leviju bila Mikaela Shiffrin, koja je imala najbrže obje vožnje. Amerikanka sad ima šest pobjeda u Leviju, odnosno jednu više od Petre Vlhove, ali i već 76 u Svjetskom kupu (Stenmark 86, Vonn 82) od čega rekordnih 49 u slalomu i to rekordnih u obje konkurencije.

- Završilo je nekako po očekivanjima, favoritkinja je pobijedila, ali meni osobno je žao što nije pobijedila Wendy Holdener jer se zbilja super skijala u drugoj vožnji - prokomentirala je Popović, a s njom se složila i Ljutić:

- I meni je žao što nije pobijedila Wendy, ona zaslužuje pobjedu. Nevjerojatno je odskijala drugu vožnju, ali možda ove sezone uspije, nadam se.

To da im je žao Wendy Holdener uopće nije neobično jer vjerojatno ne postoji skijašica u Svjetskom kupu koja ne priželjkuje da se Švicarka napokon iz "vječno druge" pretvori u pobjednicu. Pomalo je nevjerojatan podatak da se 29-godišnja Holdener čak 30 puta penjala na postolje u slalomu, od čega je 15 puta bila druga, ali nikad nije uspjela pobijediti u ovoj disciplini (ima dvije pobjede u kombinaciji i jednu u gradskoj utrci). Petra Vlhova, prošle dvije sezone dvostruka pobjednica Levija, ove godine je bila dva puta treća.

Skijašice iz Levija putuju u SAD gdje se u subotu i nedjelju nastavlja Svjetski kup skijašica s veleslalomom i slalomom.

- Ostat ćemo još dva dana ovdje na treninzima, a onda letimo u SAD. Zrinka će nastupiti u veleslalomu, a obje ćemo skijati slalom - zaključila je javljanje iz "povijesnog Levija" Leona Popović.

Kaže se kako se po jutru dan poznaje, a ako to preslikamo na sezonu doista imamo razloga za optimizam. Dvije Hrvatice u Top 10 nakon gotovo 14 godina. Čekali smo dugo, ali se čekanje isplatilo.

A s obzirom na to kako je krenulo nije loše imati na umu i ovaj podatak - posljednje žensko postolje slavili smo 25. studenoga 2007. kad je Ana Jelušić bila 3. u slalomu u Panorami.

PREOSTALI ŽENSKI SLALOMI

27. studenoga: Killington (SAD)

11. prosinca: Sestriere (Ita)

29. prosinca: Semmering (Aut)

4. siječnja: Zagreb (Hrv)

5. siječnja: Zagreb (Hrv)

10. siječnja: Flachau (Aut)

29. siječnja: Špindleruv Mlyn (Češ)

11. ožujka: Åre (Šve)

18. ožujka: Soldeu (And)

REZULTATI

SLALOM

1. Mikaela Shiffrin (SAD) 1:52.21

2. Wendy Holdener (Švi) +0.28

3. Petra Vlhova (Slk) +0.68

4. Lena Dürr (Nem) +0.97

5. Sara Hector (Šve) +1.42

6. Leona Popović (Hrv) +1.62

7. Zrinka Ljutić (Hrv) +1.79

8. Katharina Liensberger (Aut) +1.85

9. Laurence St-Germain (Kan) +2.01

10. Thea Loiuse Stjernesund (Nor) +2.24

POREDAK SLALOMA I UKUPNI POREDAK (2):

1. Mikaela Shiffrin (SAD) 200

2. Wendy Holdener (Švi) 125

3. Petra Vlhova (Slk) 120

4. Lena Dürr (Njem) 100

5. Sara Hector (Šve) 81

6. Anna Swenn-Larsson (Šve) 80

7. LEONA POPOVIĆ (Hrv) 66

8. Ana Bucik (Slo) 60

9. Thea Louise Stjernesund (Nor) 58

10. Katharina Liensberger (Aut) 56

13. ZRINKA LJUTIĆ (Hrv) 36

NAJBOLJI REZULTATI LEONE I ZRINKE U SK


5. mjesto

Zrinka Ljutić, Courchevel/Meribel 2022/23.

6. mjesto

Leona Popović, Levi II 2022/23.

Leona Popović, Schladming 2021/22.

7. mjesto

Zrinka Ljutić, Levi II 2022/23.

Leona Popović, Zagreb 2021/22.

10. mjesto

Leona Popović, Levi I 2022/23.


Linker
26. travanj 2024 15:29