JEFF PACHOUD/AFP/PROFIMEDIA
NOVE PROMJENE

Još jedna utrka bit će ‘pokopana‘ nakon Svjetskog prvenstva, stiže ekipna kombinacija

Podijeljene su ekipne medalje, a reprezentacija SAD-a u neizvjesnom je finalu bila bolja od Norveške
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 14. veljača 2023. 18:16

Za razliku od pojedinačnih paralelnih utrka, koje su premijeru na Svjetskom prvenstvu imale u Cortini d‘Ampezzo, a vjerojatno posljednje izdanje na SP koje je upravo u tijeku, ekipno natjecanje je već dugo udomaćeno. No, kako sada stvari stoje i ova će utrka biti "pokopana" nakon SP 2023. To ne znači da neće više biti podjele ekipnih medalja, nego će se one dijeliti u ekipnoj muškoj i ženskoj kombinaciji i to kako je najavljeno već na sljedećem SP 2025. Premijera nove discipline (nastupa jedan spustaš i jedan slalomaš i zbrajaju se njihova vremena) bila je na ovogodišnjem Svjetskom juniorskom prvenstvu. Doduše, kad je u pitanju Svjetska skijaška federacija (FIS) uvijek treba staviti ogradu jer su već nekoliko puta pokazali kako ono što je danas mrtvo, već sutra mogu uskrsnuti, a ono što predstavljaju kao "blistavu budućnost" vrlo brzo izbrisati.

image
JEFF PACHOUD/AFP/PROFIMEDIA

Pa ako je u utorak održana posljednja ekipna paralelna utrka na SP (sigurno je neće biti na sljedećim ZOI), barem je bila zanimljiva, a finale neizvjesno do posljednjeg para na stazi. Zlato je osvojila američka reprezentacija za koju su sve vožnje odradili Paula Moltzan, Nina O‘Brien, River Radamus i Tommy Ford. Troje od njih - Moltzan, Radamus i Ford prije godinu dana su izgubili dvoboj za olimpijsku broncu od Norveške, a sad su upravo Norvešku dobili u finalu. Usput, tada je četvrta članica američke ekipe bila Mikaela Shiffrin, a sada Nina O‘Brien. Najveća svjetska skijašica je prije ovog SP-a objavila kako neće skijati paralelne utrke.

image
LIONEL BONAVENTURE Afp

Finale je odlučeno vožnjama posljednjeg para, a Amerikancima je pomogao Timon Haugan koji je prerano startao, ostao uhvaćen u "startnu zamku" i zamalo napravio salto, pa je Tommy Ford mogao mirno odskijati do cilja. Prije toga je Nina O‘Brien za 13 stotinki bila brža od Kristin Lysdahl, koja je uskočila kao zamjena u finalu nakon što se Marie Therese Tviberg ozlijedila u polufinalu. Alexander Steen Olsen je izjednačio rezultat na 1:1 ostvarivši 4 stotinke bolje vrijeme od Rivera Radamusa, a sve su vratile na početak Paula Moltzan i Thea Louise Stjernesund, koje su imale identično vrijeme i svaka zaradila po bod. I onda je nes(p)retni start Haugana odlučio pobjednika.

Norveška je na prošlom SP bila zlatna, a iz te ekipe sad je skijala samo Stjernesund, dok su u brončanoj ekipi u Pekingu bili Thea Louise Stjernesund, Maria Therese Tviberg i Timon Haugan, a sad im se priključio 21-godišnji Alexander Steen Olsen i u finalu Kristin Lysdahl, koja je olimpijsku broncu osvojila 2018.

Kanađani se sjajno osjećaju na ovom prvenstvu što su dokazali i u ekipnoj utrci. Nakon zlata Jamesa Crawforda u super G-u i bronce Camerona Alexandera u spustu, osvojili su još jednu broncu i to svladavši u "malom finalu" olimpijske pobjednika iz Pekinga, reprezentaciju Austrije. Za Kanadu su pobjede ostvarili Valerie Grenier i Erik Read, za Austriju Dominik Raschner i Stefan Brennsteiner, ali je ukupna pobjeda pripala Kanadi jer su dvoje njihovih najbržih skijaša (Valerie Grenier, Erik Read) imali kombinirano bolje vrijeme od dvoje najbržih austrijskih (Dominik Raschner, Franziska Gritsch). Zanimljivo je da Kanađani uopće nisu prijavili zamjene, a zlato su osvojili Britt Richardson, Valerie Grenier te braća Erik i Jeffrey Read.

EKIPNA PARALELNA UTRKA

1. SAD

2. NORVEŠKA

3. KANADA

4. Austrija, 5. Švicarska, 6. Njemačka, 7. Francuska, 8. Italija, 9. Poljska, 10. Češka, 11. Švedska, 12. Belgija, 13. Slovenija, 14. Slovačka, 15. Latvija, 16. Danska.

REZULTATI

FINALE

SAD - Norveška 3:2

ZA BRONCU

KANADA (-0.67) - Austrija 2:2

POLUFINALE

SAD - Kanada 3:1, NORVEŠKA - Austrija 3:1

ČETVRTFINALE

KANADA (-0.41) - Švicarska 2:2, SAD - Italija 3:1, NORVEŠKA - Francuska 3:1, AUSTRIJA - Njemačka 3:1

OSMINA FINALA

ŠVICARSKA - Latvija 4:0, KANADA - Slovenija 4:0, SAD (-0.02) - Poljska 2:2, ITALIJA (-0.20) - Češka 2:2, NORVEŠKA - Belgija 4:0, FRANCUSKA - Slovačka 4:0, NJEMAČKA - Švedska 3:1, AUSTRIJA - Danska 4:0.

Napomena: Skijaju po dvije skijašice i dva skijaša, ako je rezultat 2:2 gledaju se vremena najbrže skijašice i skijaša svake ekipe i pobjeđuje ona ekipa koja ima kombinirano bolje vrijeme (u zagradama je razlika koja je odlučila takve dvoboje).

Linker
01. svibanj 2024 04:49