Fllip Zubčić na treningu ovaj tjedan na Sljemenu

 Facebook/Filip Zubčić
U VLASTITOM DVORIŠTU

‘Kak‘ je dobro to naše Sljeme!‘ Stigla hrvatska elita: ‘Staze su toliko kvalitetne da nemamo potrebu ići van‘

Savršene uvjete za trening ovaj su tjedan na Medvednici koristili naši najbolji skijaši
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 02. veljača 2023. 14:15

Naslov smo "ukrali" Filipu Zubčiću, koji je u jednoj rečenici izrazio suštinu priče. Ako mu ne vjerujete, popnite se ovih dana, spustite niz staze i uvjerite sami "kak‘ je dobro to naše Sljeme". Isto ono s kojim su se mnogi sprdali u vrijeme zagrebačkih utrka Svjetskog kupa jer "zašto se uopće guramo u organizaciju kad nemamo uvjete".

Da, bilo je proljetno vrijeme tih dana u Zagrebu, ali vrlo slično je bilo i u švicarskim Adelbodenu i Wengenu, u austrijskom Flachauu, Kitzbühel je dočekao više temperature i snijeg u tjednu održavanja čuvenih utrka, u njemačkom Garmisch-Partenkirchenu je isti dan kad i u Zagrebu "na silu" održan muški slalom, ali su istovremeno otpali veleslalom i spust, koji su trebali biti krajem siječnja... Zato što je bilo pretoplo tada i u Hrvatskoj, i u Austriji, i u Švicarskoj, i u Njemačkoj.

image

Zimska idila na vrhu Sljemena

Privatni album

Moglo se tih dana čuti i kako ne samo da bi trebalo prestati organizirati utrke Svjetskog kupa, nego bi trebalo potpuno zatvoriti skijalište na Sljemenu. Ta izjava zaslužuje samo "jednosmjernu kartu za Vrapče", a Zagrepčani i ne samo Zagrepčani znaju koja je napoznatija "kuća" u Vrapču, ali kako živimo u Hrvatskoj uvijek postoji objektivna opasnost da netko doista pokuša učiniti nešto tako suludo.

A na tom Sljemenu, koje je neprimjereno za utrke Svjetskog kupa (kao da ih nije vrlo uspješno organiziran dvoznamenkasti broj) i na kojem se ne može kvalitetno skijati, ovaj tjedan su trenirali naši muški reprezentativci na čelu s Filipom Zubčićem i to i slalom i veleslalom, a nastavit će Zrinka Ljutić i Leona Popović uoči skorašnjeg Svjetskog prvenstva. Ali to što oni treniraju ne znači da se ne mogu skijati i obični rekreativci, da ne bi netko pomislio.

image

Na Crvenom spustu se trenira veleslalom

Privatni album

No, zašto naši najbolji, a obje cure su nam u Top 10 slaloma u Svjetskom kupu, a Filip Zubčić je trenutačno 11. u poretku veleslaloma, treniraju na Sljemenu?

- Zato što je Sljeme trenutačno kao iz bajke. Ima otprilike 70 centimetara prirodnog snijega i još jedno 70-80 centimetara umjetnog snijega - objašnjava Vedran Pavlek, direktor naših reprezentacija.

Trenutačno je situacija idealna, ali koliko dugo će se moći kvalitetno skijati i trenirati na Sljemenu?

- Ako se sljedeći tjedan ostvare najavljeni "minusi" i ako se "napuca" još umjetnog snijega, takva podloga sigurno može izdržati do 10. travnja.

image

Staza za trening slaloma

Privatni album

Što su trenirali skijaši na Sljemenu i kakav je plan za skijašice?

- Dečki veleslalom na Crvenom spustu, a u utorak i srijedu slalom na polovici Zelenog spusta. Zalijali smo lijevu polovicu Zelenog spusta vodom i stvarno je izvanredna za trening. Od četvrtka će trenirati Zrinka, a drugi tjedan i Zrinka i Leona. Čim završi državno prvenstvo, plan nam je trenirati slalom na Zelenom spustu u nedogled.

Ispada da će se skijašice kod kuće pripremati za Svjetsko prvenstvo?

- Da, u velikoj mjeri. Dečki su u srijedu poslijepodne otputovali u Chamonix gdje se još vozi slalom za Svjetski kup prije Svjetskog prvenstva, a cure će tu trenirati i kombinirati s utrkama Europskog kupa u Mariboru. Nakon tih utrka ćemo vidjeti gdje ćemo ići na trening, ali nije nemoguće ni da se vrate na Sljeme jer su toliko dobri uvjeti i nema potrebe za nešto drugo, a idući tjedan prema prognozama temperature idu i do -10 stupnjeva Celzijusovih.

image
Goran Mehkek/Cropix

Na kojoj dužini staze se može trenirati veleslalom na Sljemenu, odnosno slalom na Zelenom spustu?

- Veleslalom nekakvih 55 sekundi što je vrlo prihvatljivo, a slalom smo na Zelenom spustu produžili na nekih 30-tak sekundi. No, slalom se ujutro trenira i na Crvenom spustu. Odnosno, dužina se trenira na Crvenom, a podloga na Zelenom spustu jer ne možemo zalediti Crveni spust zbog rekreativnih skijaša. Ali i ovakva podloga na Crvenom spustu je vrlo kvalitetna i za treninge naših najboljih skijaša. Ono što me jako veseli je da ima strašno puno djece iz škola skijanja i klubova. Upravo za njih je Sljeme izvanredno, mogu skijati i prije škole i nakon škole.

Bogatstvo u vlastitom dvorištu. Još da ga znamo u potpunosti iskoristiti...

image

Snježni uvjeti za poželjeti

Privatni album

Linker
23. travanj 2024 18:22