ANDREAS SOLARO Afp
HRVAT KORAK DO POSTOLJA

Kakva drama! Prvi favorit odustao, Filip Zubčić će dugo pamtiti kako mu je izmakla svjetska medalja

Nakon 11. mjesta u prvoj vožnji hrvatski skijaš sjajno je odradio drugi nastup.
Piše: Sportske novosti/HINAObjavljeno: 19. veljača 2021. 12:53

Filip Zubčić ostao je na korak do pobjedničkog postolja osvojivši četvrto mjesto u veleslalomu na Svjetskom prvenstvu u talijanskoj Cortini d'Ampezzo, gdje je svoje drugo zlato neočekivano osvojio Francuz Mathieu Faivre koji je Zubčića pobijedio u finalu pojedinačne paralelne utrke.

Mathieu je pobijedio s ukupnim vremenom 2:37.25 minuta, a Zubčić je za njim zaostao velikih 1.59 sekundi. Srebrnu medalju osvojio je Talijan Luca De Aliprandini (+0.63), a brončanu Austrijanac Marco Schwarz (+0.87). Vodeći iz prve vožnje Alexis Pinturault odustao je nakon pada u gornjem dijelu druge vožnje, a do cilja nije stigao ni trećeplasirani iz prvog 'laufa' Nijemac Alexander Schmid.

image
Filip Zubčić
ANDREAS SOLARO Afp

Nakon velike pogreške u prvoj vožnji, zbog koje je gotovo izletio sa staze te završio s više od dvije sekunde zaostatka za vodećim Alexisom Pinturaultom, Filip Zubčić je svom snagom krenuo u drugoj vožnji. Ni tu nije bio bez pogreške, ali se na izlasku iz početne strmine uspio izvući i uhvatiti pravi ritam u središnjem dijelu staze, gdje je bio jedan od najbržih.

Filip je na vodećoj poziciji ostao sve do šestoplasiranog Schwarza koji je postavio drugi reuzltat ruge vožnje i prestigao Zubčića za 72 stotinke. Veliku prednost iz prve vožnje imala su prva petorica, ali samo su Faivre i De Aliprandini uspjeli doći do cilja s boljim vremenom od Austrijanca.

image
Filip Zubčić
ANDREAS SOLARO Afp

Najveće razočaranje svakako je doživio Alexis Pinturault koji je opet ostao bez zltanog odličja na velikom natjecanju u veleslalomu.

Drugi hrvatski predstavnik Samuel Kolega, koji je u prvoj vožnji imao 34. rezultat s 6.30 sekundi zaostatka za najbržim, nije uspio doći do cilja u drugoj vožnji.

PRIJENOS UŽIVO:

14.34 KRAJ: Pinturault je odustao! Mathieu Faivre je prvak. Napravio je Pinturault veliku pogrešku i izletio sa staze.

14.32 Luca De Aliprandini je drugi sa 63 stotinke zaostatka, Filip je bez medalje.

14.30 Alexander Schmid je odustao. Još dvojica do kraja, Filip je sigurno peti.

14.27 Mathieu Faivre je preuzeo vodstvo sa 87 stotinki ispred Schwarza. Filip je treći, još tri do kraja.

14.25 Loic Meillard je iza FIlipa! 18 stotinki je bio sporiji. Još četiri skijaša do kraja, Filip je sigurno šesti.

14.23 Marco Schwarz je u svoj nastup ušao s 56 stotinki prednosti pred Filipom. Bilo je dovoljno, završio je sa 72 stotinke viška.

14.21 Istih je tri desetinke prednosti imao i Stefan Brennsteiner, ali odsutao je! Još šest...

14.20 Slovenac Žan Kranjec je imao tri desetinke prednosti ispred Zubčića, ali izgubio je to. Kasni 24 stotinke! Još sedam...

14.16 I River Radamus je završio daleko iza, njegov je zaostatak za Filipom točno 1.75 sekundi. Još osam...

14.15 Prvi je ispod Filipa... Stefan Luitz je drugi s 40 stotinki zaostatka. Još devet do kraja.

14.12 Prvo mjesto! Iako se poskliznuo na vrhu staze, ušao je uz maksimalan rizik kao prvi sa 89 stotinki prednosti pred Zampom!

14.10 Nije bilo ozlijede, Favrot se praktički samo zapleo u mrežu, a sve se polako priprema za nastavak utrke.

14.05 Prije našeg Zubčića skijao je francuski predstavnik Thibaut Favrot. Izletjeo je i završio u završnoj ogradi. Utrka će biti prekinuta baš uoči Filipovog nastupa.

14.03 Nakon Talijana Tonettija koji je ostao iza vodećeg dvojca, na stazu je izašao Roland Leitinger. Austrinaac također nije bio brži od Adama Zampe, trenutno je treći.

14.00 Na kraju njegovog nastupa Kristoffersen zauzima drugo mjesto s pet stotinki zaostatka za vodećim.

13.56 Na polovici druge vožnje i dalje vodi Zampa, a slijedi nastup Henrika Kristoffersena.

13.48 Trenutno vodi slovački skijaš Adam Zampa s 1.36 sekundi prednosti ispred francuskog predstavnika Victora Muffat-Jeandeta. Prošlo je 13 skijaša u drugoj vožnji.

13.25 Pet je minuta do početka druge vožnje. Filipu želimo sreću i prvo mjesto nakon što se spusti u drugoj vožnji. A onda će, nadamo se, i krenuti brojanje unatrag.

12.50 Poznato je dakle, da će Filip Zubčić kao 20. po redu krenuti u drugu vožnju. Imao je 11. vrijeme prvog laufa sa 2.12 sekundi zaostatka za vodećim Alexisom Pinturaultom.

Linker
15. lipanj 2022 19:16