BARBARA GINDL Afp
SVJETSKI KUP SKIJAŠA

Kilde sa slomljenom kosti u šaci drugi put pobjednik na Streifu, Feuz se oprostio od Svjetskog kupa

Norvežanin sjajnom vožnjom niz Streif do uvjerljive pobjede, već pete u osam spustova ove sezone
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 21. siječanj 2023. 17:06

U četvrtak je na drugom službenom treningu u Kitzbühelu slomio metakarpalnu kost u desnoj šaci, u subotu je u prvom od dva spusta "spašavao živu glavu" i nimalo ga nije pogodilo tek 16. mjesto jer "došao sam čitav u cilj", a onda je u subotu fenomenalnom vožnjom pokorio zloglasni Streif. Aleksander Aamodt je osvojio drugi od dva ovogodišnja spusta u Kitzbühelu uvjerljivo, Francuz Johan Clarey je bio 67 stotinku sporiji, a Amerikanac Travis Ganong gotovo sekundu (+0.95).

Spust je održan u teškim uvjetima, snijeg koji je padao tijekom noći dao je puno posla organizatorima, a tijekom utrke je itekako otežao zadatak spustašima. Najboljem nije smetalo...

- Vremenski uvjeti su bili teški, ali imao sam dobar osjećaj, ruka me nije nimalo boljela i dao sam sve od sebe - rekao je Viking, kojem je to druga spustaška pobjeda na Streifu jer je i lani osvojio jedan od dva spusta.

Bez obzira na to što je imao dobar osjećaj...

- Nikad ne možete biti potpuno opušteni u Kitzbühelu. Teška je to utrka za glavu.

Kildeu je ovo bila peta pobjeda u spustu ove sezone, preostale tri utrke je osvojio Vincent Kriechmayr, pobjednik prvog spusta u Kitzbühelu u petak (5. u subotu). Norvežaninu je ovo i 20. pobjeda ukupno u karijeri i 11. u spustu s kojom je 12. najbolji spustaš svih vremena u Svjetskom kupu.

Subotnja utrka bila je posljednja u karijeri za Beata Feuza, olimpijskog pobjednika u ovoj disciplini iz Pekinga 2022. i svjetskog prvaka iz 2017. Švicarac je osvojio 16 pobjeda u Svjetskom kupu od čega 13 u spustu, a četiri godine uzastopno podizao je spustaški Globus (2019. - 2021.). U njegovoj kolekciji su i tri spustaške pobjede na Streifu, a posljednji put se niz njega spustio s brojem 217 koji označava broj njegovih utrka u Svjetskom kupu i završio na 16. mjestu, a kao i u Wengenu u cilju ga je dočekala supruga s njihove dvije male kćeri.

Od Streifa se oprašta i Johan Clarey, koji je najavio kako mu je ovo posljednja sezona. Ali znao se i ranije predomisliti i nastaviti, a na njegovom skijaju se definitivno ne vidi kako ima 42 godine. Drugo mjesto u subotnjem spustu to najbolje potvrđuje, a ove sezone je bio i drugi i četvrti u Val Gardeni, šesti u Lake Louiseu...

- Kakav nevjerojatan skijaš. to što je napravio u ovoj utrci je zbilja "cool" i inspirirajuće je za sve nas da se u tim godinama može tako skijati na Streifu - komplimentirao mu je Kilde.

Clarey iza sebe ima 235 utrka u Svjetskom kupu, 11 puta se penjao na postolje, ali nikad nije uspio pobijediti. Bio je sedam puta drugi u spustu od čega tri puta u Kitzbühelu (2021., 2022. i 2023.), ali pobjeda je uvijek izmicala.

- Znao sam da sam imao dobru vožnju, ali nikad ne znaš koliko si točno brz i što će ti to na kraju donijeti. Kad sam u cilju vidio zeleno svjetlo uz svoje ime, bio je to najbolji osjećaj na svijetu. Nisam ostao prvi, ali nema veze, zahvalan sam što sam na postolju u svom posljednjem nastupu u Kitzbühelu - rekao je Francuz, koji je prošle godine osvojio olimpijsko srebro u Pekingu u spustu.

Trećeplasirani Amerikanac Travis Ganong je isto iz skupine iskusnih spustaša, ali s 34 godine i 187 utrka u Svjetskom kupu još je "zelen" u odnosu na Clareya. No, Amerikanac za razliku od Francuza ima dvije pobjede u Svjetskom kupu, a ovo mu je bilo šesto postolje u karijeri i najbolji rezultat na Streifu na kojem je do sada imao dva 7. mjesta u spustu.

- Uvjeti su bili dosta teški zbog snijega koji je padao, ali ja sam imao dobru vožnju, zapravo odličnu vožnju. Volim ovu stazu, oduvijek mi je bio san pobijediti na Streifu, ali i postolje je sasvim dobro - rekao je Ganong.

Marco Odermatt, koji se u petak jedva spasio do pada propustio je drugi spust u Kitzbühelu iako je prošao bez teže ozljede. No, procjena liječnika je kako mu treba nekoliko dana za oporavak koljena, koje srećom nije teže stradalo. Kilde mu se sad približio na 225 bodova u ukupnom poretku, ali Švicarac je i dalje u velikoj prednosti s obzirom na to da im je do kraja ostalo 12 utrka (ne skijaju slalom), a među njima je 5 veleslaloma u kojima je Odermatt daleko bolji, 4 super G-a i 3 spusta.

Linker
21. siječanj 2023 17:06