Michelle Gisin (desno)
 DAMIR SENCAR/AFP
Nije dvojila ni malo

Kraljica simpatičnosti osvojila je sve, veći kompliment zagrebačkoj utrci nije mogla dati

Gisin je prije par dana donijela Švicarskoj prvu žensku slalomsku pobjedu nakon gotovo 19 godina
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 04. siječanj 2021. 11:22

Petra Vlhova je obranila krunu zagrebačke Snježne kraljice, ali da se na Sljemenu dijeli kruna za najsimpatičniju skijašicu jučer bi ona završila na glavi Michelle Gisin. Načinom na koji je 27-godišnja Švicarka pričala o zagrebačkim utrkama, o tome koliko joj znače oduševila je sve koji su ju slušali.

Od svih utrka na svijetu za nju je najvažnija baš naša i stavlja je ispred svih švicarskih, ispred svih na kojima se dijele svjetske medalje, ma ispred svih osim...

- Kad sam bila mlađa uvijek sam željela biti na postolju na OI i u Zagrebu i zato je ovaj dan za mene toliko poseban.

Veći kompliment zagrebačka utrka teško mogu dobiti, a posebno jer dolazi od djevojke iz zemlje s tolikom skijaškom tradicijom i velikim imenima.

Razorni potres koji je pogodio Banovinu prije nekoliko dana logično su bili tema razgovora i među skijašicama, ali niti Gisin kao ni ostale nisu dvojile niti jednog trenutka žele li skijati ili ne u Zagrebu.

- Nisam osjećala strah niti je to utjecalo na moju pripremu za utrku, uvijek se osjećam jako dobrodošlo i jako dobro u Zagrebu. Naravno, osjećam strašnu žalost zbog ljudi koji su izgubili svoje domove i zbog strašne tragedije koja se dogodila. Mislim da je velika stvar i za nas da smo mogle skijati, ali i za ljude ovdje, jer sport nosi puno emocija i nadam se da smo im donijeli malo radosti u teškim vremenima i da im možemo biti neki odmak od svega lošeg što se događa.

Najgore 22 stotinke života

Švicarska je skijaška velesila, ali Švicarska je gotovo 19 godina čekala slalomsku pobjednicu. Od siječnja 2002. održana su čak 162 ženska slaloma u kojima Švicarke nisu uspijevale naći put do vrha. A onda je Michelle Gisin prekinula taj dugački post u Semmeringu prije nekoliko dana...

- To je sjajno za sve u Švicarskoj, a najviše za Wendy Holdener i mene, jer nas više nitko ne pita “kad ćete napokon pobijediti u slalomu?”. Moj telefon je još uvijek užaren od poziva i poruka, nisam stigla svima odgovoriti, napravit ću to idućih dana.
I ona je rekla da je bilo jako teška utrka na Sljemenu ove godine, ali i odala priznanje kako je staza bila pripremljena.
- Ovo je zapravo bio najgori scenarij koji možete imati, magla, puno vlage, visoke temperature, ali napravljen je stvarno dobar posao u pripremi staze i mislim da je utrka bila prilično fer, iako jako teška za sve nas.
Samo 22 stotinke su joj nedostajale do krune...

- O da, to su najgore 22 stotinke mog života, uvijek sam htjela biti ovdje kraljica, uvijek sam htjela ovu krunu - nasmijala je sve i nastavila:

- Na trenutak me izbacilo sa staze što je velika šteta, jer zbilja je ta kruna moj san, ali nema veze, sretna sam i što sam na postolju, i zahvalna.

Podatak da je to bila ženska utrka na Sljemenu s najmanjom razlikom između prve i druge njoj nije trebalo govoriti...

- Znam, znam, sjećam se skoro svake utrke u Zagrebu.
Trenutačno je druga i u poretku slaloma, ali i u ukupnom poretku iza Vlhove i ne misli se unaprijed odreći niti jednog globusa, a posebno ne Velikog globusa.

- Naravno da ne, do sada je bilo puno tehničkih utrka, a ja sam jedina s Top 10 rezultatima u svim disciplinama i na to sam jako ponosna. Mislim da je to otvorena borba, nadam se do kraja, a slalom je vrlo zeznuta disciplina, svašta se može dogoditi. Idem utrku po utrku i vidjet ćemo što će se dogoditi, a jako mi je drago što u slalomu nije više borba samo između Shiffrin i Vlhove.

Linker
20. travanj 2024 11:19