DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
IZNENAĐENJE NA STARTU

Legendarni Marcel Hirscher predvozač u Kitzbühelu: ‘Osvajanje Streifa je oduvijek na popisu mojih želja‘

Kilde je bio najbrži na prvom treningu, ali glavna vijest je osmerostruki osvajač Velikog globusa
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 19. siječanj 2022. 18:12

Aleksander Aamodt Kilde je bio najbrži na prvom službenom treningu spusta u Kitzbühelu u srijedu ispred Mattea Marsaglie i Matthiasa Mayera, ali glavna vijest dana bio je čovjek čije vrijeme nije objavljeno. I koji je bio "samo" predvozač. Marcel Hirscher.

Osmerostruki osvajač Velikog globusa, koji je u ožujku 2019. odskijao posljednju utrku u Svjetskom kupu, i dalje je "vruća roba". Svaki put kad objavi neku fotografiju sa skijanja, a o video snimkama vožnji da ne govorimo, krenu priče "je l' se vraća". I bez obzira koliko puta ponovio "ne, to me više ne zanima", ne pomaže. To je nešto što će očito još potrajati premda od prvog dana "umirovljenja" ne ostavlja ni mrvicu mogućnosti da bi se predomislio. Ali kako istovremeno ipak planira "napad na Svjetski kup", doduše u sasvim drukčijoj ulozi nego nekad, sasvim sigurno je dio poticanja zanimanja javnosti i namjeran.

Hirscher je, naime, ove jeseni predstavio vlastite skije Van Deer, a planovi su mu vrlo ambiciozni...

- Moje će skije pobjeđivati u Svjetskom kupu.

To nisu skije koje je razvio u suradnji s nekim velikim proizvođačem skijaške opreme, definitivno nisu skije kojima je "samo dao ime", to je od početak do kraja njegov proizvod. Riskantan projekt, definitivno, ali Hirscher je zagrizao do kraja. Odmah po predstavljanju skija najavio je kako će negdje oko utrka u Kitzbühelu objaviti i prva imena skijaša s kojima će krenuti u osvajanje pobjeda za koje je uvjeren da će doći idućih sezona, ali prije toga se očito potrudio dodatno zaintrigirati javnost svojim spuštanjem niz Streif. Na svojim, Van Deer skijama, naravno.

- Osvajanje Streifa oduvijek je bilo na mom popisu želja - objavio je Hirscher na društvenim mrežama, a odgovor za kojim su svi tragali bio je - kakvo vrijeme je imao u odnosu na "prave spustaše".

- Ne smijem ništa reći, vidimo se u četvrtak - bio je jedini komentar Hirschera.

Reakcije "pravih spustaša"? Različite.

- Ne gledam predvozače. Ako želite privući zanimanje medija, onda naravno možete i na ovaj način - rekao je Matthias Mayer.

Mnogo "topliji" komentar imao je Vincent Kriechmayr:

- Imao je toliko pritisaka u karijeri, morao je biti spasitelj nacije i ako sad živa i sretan je, zašto ne?

Slaže se s Kriechmayrom i Marco Odermatt, koji se u Švicarskoj već tretira kao "sljedeći Hirscher".

- Voli skijati i naravno da je još uvijek jako, jako dobar u tome. Ako uživa, zašto ne. Meni je baš "cool" da je u Kitzbühelu.


Slalom u subotu, spust u nedjelju

Vremenska prognoza i najava velike količine novog snijega natjerali su organizatore utrka Svjetskog kupa u austrijskom Kitzbuehelu na promjenu rasporeda pa će slalom biti održan u subotu, a drugi od dva spusta u nedjelju.

Meteorolozi za subotu najavljuju mogućnost za 30 do 60 cm novog snijega, što bi onemogućilo sigurno izvođenje natjecanja u spustu, dok bi slalom mogao biti održan.

Prva vožnja bi trebala biti održana s početkom u 10.15 sati, a druga bi trebala startati u 13.45 sati. Na startu bi se trebala naći i trojica hrvatskih skijaša, Filip Zubčić, Istok Rodeš i Samuel Kolega.

Start nedjeljnog spusta predviđen je za 13.30 sati, a u petak bi početak trebao biti dva sata prije (11.30).

Neuobičajeno kasno vrijeme starta nedjeljnog spusta su iz Međunarodne skijaške federacije (FIS) objasnili željom da radnicima na stazi daju što više vremena za pripremu.

Linker
27. travanj 2024 06:17