Zrinka Ljutić

 JOE KLAMAR Afp
ŠEFOVA OCJENA

‘Ljutić bi mogla pomrsiti račune Shiffrin i Vlhovoj, a dečkima jedna utrka može okrenuti cijelu sezonu‘

Vedran Pavlek, direktor naših alpskih reprezentacija, progovorio je o aktualnim temama
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 23. siječanj 2023. 18:18

Skijaška sezona je ušla u drugu polovicu što znači da je dobar trenutak za "podvlačenje crte" pod dosad učinjeno, zbrajanje pluseva i minusa i pogled prema ostaku sezone u kojem je i Svjetsko prvenstvo. Skijašice su nam ove sezone bolji dio reprezentacije, one imaju i dva najbolja rezultata - 6. mjesta Leone Popović i Zrinke Ljutić u slalomima i ukupno sedam Top 10 plasmana. Popović je u Top 10 u poretku discipline (9.), Ljutić vrlo blizu (12.), a u ženskoj konkurenciji smo do sada vidjeli i jedinu utrku u kojoj je netko od naših bio u realnom napadu za postolje (Ljutić 3. nakon prve vožnje slaloma u Flachauu).

Od skijaša jedino Filip Zubčić ima Top 10 plasmane (tri u veleslalomu), a najbolji muški rezultat je njegovo 8. mjesto u drugom veleslalomu u Alta Badiji. Najbolji rezultat u slalomu su nam dva 15. mjesta (Zubčić i Rodeš).

Samo su Zrinka Ljutić i Filip Zubčić skijali obje tehničke discipline, svi ostali su skijali samo slalom (iznimka Kolega u Söldenu), a kad se rezultati stave na papir ispada da su nam skijaši veliki dužnici u slalomu u prvom dijelu sezone.

Vedran Pavlek, direktor naših reprezentacija, složit će se kako nema puno rezultata za koje se slalomaši mogu uhvatiti, ali...

- Tek je pola sezone iza nas i ne trebamo raditi nikakvu paniku. Osobno mislim da ni Rodeš ni Kolega nisu ni približno pokazali koliko vrijede. Dobro su krenuli u prvoj utrci u Val d‘Isereu iako je Kolega, nažalost, bio bolestan i jedva je izgurao drugu vožnju, a nakon toga su Rodešu došli pehovi. Dan prije utrke u Madonni je zaradio potres mozga, a potom su krenula izlijetanja. Kolega se skija jako, jako dobro na treninzima. U Adelbodenu se, recimo, skijao izvanredno, nikad ga u životu nisam vidio da se skija tako dobro, ali imali smo dva postavljača laganih staza, a on se još uvijek ne zna i ne može "baciti dolje" kao jedan Razzoli ili Vinatzer. Kolega je i u nedjelju u Kitzbühelu jako dobro krenuo, imao je tri desetinke zaostatka na vrhu, ali je napravio pogrešku. Treba samo raditi strpljivo i uporno i vjerujem da njih dvojica mogu napraviti rezultat.

Polovica slalomskog kvarteta je dobila ocjenu, a kakva je za preostalu dvojicu?

- Zubčić je više-manju svaku utrku u bodovima. Nije to ono što bismo htjeli, nisu Top 10 ili Top 15 plasmani, ali ipak je, uz iznimku Adelbodena, u posljednjim utrkama osvajao bodove. Mslim da i on ima potencijala za napredak. Onaj koji do sada, nažalost, nije napravio ništa je Matej Vidović i to je daleko ispod nečega što bi se moglo reći da je i približno zadovoljavajuće.

image

Filip Zubčić

JOE KLAMAR Afp

U utorak je noćni slalom u Schladmingu, može li već tu biti neki rezultat koji bi bitno popravio dosadašnju sliku?

- Sergej Komarov, Zubčićev trener, postavlja prvu vožnju, treba vidjeti koja će biti taktika, ali nekako nam Schladming nikad nije posebno ležao. No, možda iskoristimo i to postavljanje i jednom Schladming okrenemo u svoju korist. U pravilu su ove slalomske utrke prije, znači Adelboden, Wengen i Kitzbühel, na neki način bile "naše utrke". Ove godine nisu bile do kraja, ali imamo još Schladming, Chamonix, pa Svjetsko prvenstvo i Ameriku, moguće i završnicu... Pritom pogotovo na Svjetskom prvenstvu jedna utrka može sve promijeniti. Ponavljam, sezona je na pola i ne trebamo raditi paniku, ali sigurno da nije onako kako smo očekivali.

Schladming ove godine ima dvostruki program s obzirom na to da je dobio i otkazani veleslalom iz Garmisch-Partenkirchena. Neobično je da će se voziti noćni veleslalom.

- Koliko se sjećam već je bio jedan muški noćni veleslalom i upravo je u njemu Zubčić prvi put osvojio bodove. Bilo je to u švedskom Åreu, mislim da je to bilo krajem 2013. ili 2014. i isto su bile zamjenske utrke.

Sjećanje Pavleka prilično dobro služi, bilo je to u prosincu 2014., a Zubčić je bio 25. sa startnim brojem 63.

- Sigurno je interesantno što će biti noćna utrka iako je meni osobno jako žao što je otpao Garmisch jer je to vrlo težak veleslalom. U Schladmingu je teren više, nazovimo to tako, kao autoput, lijep, "poglađen"... Zubčiću bi više pasala staza u Garmischu, ali ne biramo mi gdje će biti utrke, dogodila se ta zamjena i treba se tome prilagoditi. Posljednje tri utrke je završio u Top 10 što pokazuju da se stabilizirao u veleslalomu.

Sa skijašicama ste sasvim sigurno jako zadovoljni?

- Ponovit ću ono što sam rekao i uoči sezone, kad sam vidio kako se skijaju i kako se razvijaju, očekivao sam dobru slalomsku sezonu. Stvarno se obje skijaju jako dobro i žao mi je jako Zrinkinog "haklanja" u Flachauu u drugoj vožnji, ali očito i njoj treba vremena i treba strpljenja. No, mislim da je prva koja bi mogla pomrsiti račune najboljima u slalomu, znači Shiffrin, Vlhovoj, Holdener, upravo Zrinka. Skija se jako dobro, na treninzima je jako dobra, ali ona je još u odrastanju i takve stvari kao izlijetanje u Flachauu su posljedice cijelog tog procesa odrastanja. Kod nje treba samo biti strpljiv, ne treba žuriti i vjerujem ne samo u njezin slalom, nego da će kroz godine doći i veleslalom, ail i super G, što i jest plan. Postepeno, polako uključivati i super G i siguran sam da su pred njom lijepe skijaške godine.

Leona Popović je imala iznimno dobar kontinuitet rezultata, a onda je imala peh da je uoči slaloma u Flachauu pala na treningu.

- Imala je sličan peh kao i Rodeš uoči Madonne, udarila je glavom i to je ostavilo posljedice. Nije osjećala dobro prostor u prvoj vožnji, ali je drugu vozila odlično i smatram da i Leona vrijedi više od šestih, sedmih ili devetih mjesta. Osim toga, sjajno je što se cure dobro nadopunjavaju, dobra je atmosfera u ekipi i to je velika stvar ne samo za ovu, nego i za sljedeće sezone.

image

Leona Popović

DAMIR KRAJAC Cropix

Prvi veleslalomski bodovi Zrinke Ljutić u Kranjskoj Gori otvorili su nam još jedno startno mjesto u ženskom veleslalomu. Kad ćemo i Leonu Popović vidjeti u ovoj disciplini?

- Leona je svoje prve bode u Svjetskom kupu osvajala u superkombinaciji što znači da je skijala dobro super G, a skijala je dobro i veleslalom i naš cilj jest vratiti ju i u druge discipline. Silom prilika, odnosno zbog ozljeda, morali smo ju usmjeriti samo u slalom, ali čim se do kraja stabilizira u njemu ići ćemo s njom polako i u veleslalom i vratiti ju na treninge super G-a. Ona je premlada da bismo ju samo specijalizirali samo za slalom. Ne smijemo si dozvoliti da se ponovi ovo što se događa Vidoviću, odnosno da deset godina skija samo slalom jer jednostavno dođe do toga da onda nema prostora za napredak.

UČINAK NAŠIH SKIJAŠ(IC)A OVE SEZONE

LEONA POPOVIĆ

- 7 utrka u Svjetskom kupu

- 6 utrka s bodovima

- 9. u poretku slaloma (156 bodova)

- 36. u ukupnom poretku (156 bodova)

Slalom (7):

6. mjesto: Levi II

9. mjesto: Killington

10. mjesto: Levi I

10. mjesto: Zagreb

12. mjesto: Semmering

18. mjesto: Sestriere

- nije završila 2. vožnju u Flachauu.

.............

ZRINKA LJUTIĆ

- 12 utrka u Svjetskom kupu

- 5 utrka s bodovima

- 12. u poretku slaloma (128 bodova)

- 38. u poretku veleslaloma (12 bodova)

- 39. u ukupnom poretku (140 bodova)

Slalom (7):

6. mjesto: Semmering

7. mjesto: Sestriere

7. mjesto: Levi II

15. mjesto: Killington

- nezavršena 1. vožnja u Zagrebu, nezavršene 2. vožnje u Leviju I (7. nakon prve) i Flachauu (3. nakon prve).

Veleslalom (5)

19. mjesto: Kranjska Gora

- 3 utrke bez plasmana u 2. vožnju i nezavršena 1. vožnja u Kranjskoj Gori I

....................

FILIP ZUBČIĆ

- 11 utrka u Svjetskom kupu

- 8 utrka s bodovima

- 10. u poretku veleslaloma (106 bodova)

- 26. u poretku slaloma (47 bodova)

- 32. u ukupnom poretku (153 boda)

Veleslalomi (5)

8. mjesto: Alta Badia II

10. mjesto: Alta Badia I

10. mjesto: Adelboden

12. mjesto: Sölden

- nije završio 1. vožnju u Val d‘Isereu.

Slalomi (6)

15. mjesto: Garmisch-Partenkirchen

18. mjesto: Madonna di Campiglio

19. mjesto: Wengen

25. mjesto: Kitzbühel

- nije završio 1. vožnju u Val d‘Isereu i nije se plasirao u 2. vožnju u Adelbodenu.

..............

SAMUEL KOLEGA

- 7 utrka u Svjetskom kupu

- 3 utrke s bodovima

- 32. u poretku slaloma (28 bodova)

- 98. u ukupnom poretku (28 bodova)

Slalomi (6)

18. mjesto: Garmisch-Partenkirchen

21. mjesto: Adelboden

26. mjesto: Val d‘Isere

- nije završio 1. vožnju u Kitzbühelu i nije se plasirao u 2. vožnje u Madonni i Wengenu.

Veleslalom (1)

- nije se plasirao u 2. vožnju u Söldenu.

.................

ISTOK RODEŠ

- 6 utrka u Svjetskom kupu

- 1 utrka s bodovima

- 40. u poretku slaloma (16 bodova)

- 115. u ukupnom poretku (16 bodova)

Slalomi (6)

15. mjesto: Val d‘Isere

- nije završio 1. vožnje u Garmischu, Adelbodenu i Wengenu i nije izborio 2. vožnje u Madonni i Kitzbühelu.

...............

MATEJ VIDOVIĆ

- 6 utrka u Svjetskom kupu

- 0 utrka s bodovima

Slalomi (6):

- nije završio 1. vožnju u Madonni i nije se plasirao u druge vožnje na preostalih 5 slaloma.

UTRKE NAŠIH DO KRAJA SEZONE

ŽENSKI SLALOMI

28. siječnja: Špindleruv Mlyn (Češ)

29. siječnja: Špindleruv Mlyn (Češ)

11. ožujka: Åre (Švedska)

18. ožujka: Soldeu (And)

MUŠKI SLALOMI

24. siječnja: Schladming (Aut)

4. veljače: Chamonix (Fra)

26. veljače: Palisades Tahoe (SAD)

19. ožujka: Soldeu (And)

ŽENSKI VELESLALOMI

24. siječnja: Kronplatz (Ita)

25. siječnja: Kronplatz (Ita)

10. ožujka: Åre (Švedska)

19. ožujka: Soldeu (And)

MUŠKI VELESLALOMI

25. siječnja: Schladming (Aut)

25. veljače: Palisades Tahoe (SAD)

11. ožujka: Kranjska Gora (Slo)

12. ožujka: Kranjska Gora (Slo)

18. ožujka: Soldeu (And)

Svjetsko prvenstvo od 6. do 19. veljače u Francuskoj

Svjetsko prvenstvo u skijanju ove se godine održava u Francuskoj, a domaćin je Courchevel/Meribel, prošlosezonski organizator završnice Svjetskog kupa. Natjecanja počinju 6. veljače, završavaju 19. veljače.

Pojedinačne medalje dijelit će se u 6 disciplina - alpskoj kombinaciji, koja je u međuvremenu potpuno "izbrisana" iz Svjetskog kupa, paralelnoj utrci (bit će to jedina ove sezone), spustu, super G-u, veleslalomu i slalomu te ekipnoj paralelnoj utrci.

Tehničke discipline su na rasporedu u drugom tjednu SP-a: 16. veljače ženski veleslalom, 17. veljače muški, 18. veljače ženski slalom i 19. veljače muški. (rb)

SKIJAŠKI RASPORED

Utorak, 24. siječnja

Kronplatz (ž)

10.30 Prva vožnja veleslaloma

13.30 Druga vožnja veleslaloma

Schladming (m)

17.45 Prva vožnja slaloma

20.45 Druga vožnja slaloma

Srijeda, 25. siječnja

Kronplatz (ž)

10.30 Prva vožnja veleslaloma

13.30 Druga vožnja veleslaloma

Schladming (m)

17.45 Prva vožnja veleslaloma

20.45 Druga vožnja veleslaloma

Linker
24. travanj 2024 07:50