Mikaela Shiffrin

 CHARLY TRIBALLEAU Afp
NAJVEĆA SKIJAŠKA NAGRADA

Matematika više nije na strani Mikaele Shiffrin: Evo što se treba dogoditi da Amerikanka odnese ukupnu pobjedu

Odermatt je potvrdio osvajanje Velikog globusa, a velika je šansa da će i ženski trofej završiti u Švicarskoj
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 26. veljača 2024. 23:50

Ukupni pobjednik muškog Svjetskog skijaškog kupa i matematički je potvrđen u subotu, deset utrka prije kraja sezone. Marco Odermatt se pobjedom u veleslalomu u Palisades Tahoeu odvojio na 1001 bod od najbližeg pratitelja Manuela Fellera i stavio točku na priču koja je zapravo bila ispričana već tjednima ranije. Točnije, onog trenutka kad se ozlijedio Marco Schwarz u spustu u Bormiju na isteku 2023. godine jer Aleksander Aamodt Kilde je eventualno mogao produžiti matematičku neizvjesnost, ali ništa više od toga, a trećeg ozbiljnog suparnika Odermatt nije imao. Kod žena je drukčija situacija, ali kako stvari trenutačno stoje gotovo je sigurno da će oba Velika globusa završiti u Švicarskoj.

Od -420 do +205 bodova

Mikaela Shiffrin je do pada i ozljede u prvom spustu u Cortini d’Ampezzo 26. siječnja imala komotno vodstvo u ukupnom poretku - 402 boda više od Petre Vlhove koja je u tom trenutku zbog ozljede već bila izvan igre i 420 bodva više od Lare Gut-Behrami. Pritom treba imati na umu da je Amerikanka u tom trenutku imala 4 utrke više od Švicarke koja ne skija slalome, a s druge strane Shiffrin ne skija sve utrke brzih disciplina.

Amerikanka se još uvijek nije vratila u Svjetski kup, a u međuvremenu je Gut-Behrami zaostatak od 420 bodova pretvorila u vodstvo od 205 bodova. Da nisu otkazana dva super G-a u Val di Fassi razlika je mogla biti i mnogo veća, ali i ovako je 32-godišnja Švicarka u dobitnoj poziciji.

Svjesna je toga i Mikaela Shiffrin koja je u podužem videu na društvenim mrežama uoči vikenda u Val di Fassi, koji je doduše ispao vikend bez utrka, rekla...

- Čim smo shvatili kako neću moći skijati u Andori i Val di Fassi morala sam se nekako pomiriti s činjenicom da bi ukupna pobjeda bila matematički doista teško moguća.

Nije rekla - nemoguća što znači da još nije odustala, ali matematika, bez obzira na otkazane utrke u Val di Fassi, nije na njezinoj strani. No, da bi uopće imala šansu morala bi se vratiti u pobjedničkom izdanju, a je li to moguće nakon ovakve pauze teško je reći jer do sada nije bila u ovakvoj situaciji.

image
SEAN M. HAFFEY/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA Sean M. Haffey/getty Images/profimedia

- Dobro napredujem i osjećam se sve bolje i bolje svaki dan.

I vratila se na snijeg prošli tjedan...

- Odradila sam nekoliko treninga u vrlo laganom intenzitetu, dva treninga slaloma kroz vrata na položenom terenu i malo veleslaloma i bilo je prilično dobro. Do utrka u Åreu ćemo podizati intenzitet i brzine, skijat ću kroz postavljene staze, po mogućnosti na agresivnijim podlogama sličnijim onima na utrkama.

Od njezine ozljede je održano ukupno 8 utrka, a ona bi da je bila zdrava skijala u pet - u drugom spustu i u super G-u u Cortini d’Ampezzo, u veleslalomu na Kronplatzu te u veleslalomu i slalomu u Soldeuu. Crans Montanu (dva spusta i super G) propustila bi i zdrava, ali bila bi u Val di Fassi na dva super G-a.

- Ne radi se zapravo o borbi ili ne borbi za Veliki globus. Jednostavno nije bilo moguće. Vjerujte mi, pokušala bih da sam mislila kako mogu barem doći do cilja sigurno, pokušala bih. No, to još nije moguće, ali polako dolazim do toga.

Četiri otkazane utrke brzih disciplina (spust i super G u Garmisch-Partenkirchenu i dva super G-a u Val di Fassi) u periodu dok je prisiljena pauzirati išle su joj na ruku, ali još uvijek je Gut-Behrami imala 7 “svojih” utrka u tom razdoblju (2 veleslaloma, 2 super G-a i 3 spusta) i odlično ih je iskoristila.

Nepravedno bi bilo reći kako je jedini razlog zašto je Švicarka vodeća to što nema Shiffrin jer primjerice od četiri pobjede u veleslalomu ove sezone Gut-Behrami je dvije osvojila dok je Shiffrin bila zdrava, a ispred nje je bila u četiri od sedam održanih veleslalomskih utrka prije ozljede Amerikanke.

Otkazi oštetili Švicarku

Osim toga, bez obzira na odsustvo suparnice i ukupno osam održanih utrka u tom periodu Gut-Behrami trenutačno ima samo 3 utrke više ove sezone (22-19). U konačnici, otkazivanje utrka, a do sada ih je otpalo 7 u ženskom dijelu Svjetskog kupa, oštetilo je Švicarku jer je svih sedam iz brzih disciplina u kojima je ona bolja bez obzira na to što Shiffrin i u njima može do vrhunskih rezultata.

Teoretski je naravno moguće da se Mikaela Shiffrin do kraja sezone vrati na prvo mjesto jer je ostalo još ukupno 8 utrka (po dvije u svakoj disciplini), ali realno za to joj trebaju pobjede, a pritom bi joj trebao i kiks Švicarke ili još koji otkaz neke brze utrke. S obzirom na to da će obje do kraja skijati maksimalno 6 utrka (Shiffrin propušta Kvitfjell, a Gut-Behrami ne skija slalom) 205 bodova prednosti koliko trenutačno ima Švicarka je jako velika prednost.

UTRKE DO KRAJA (8)

Kvitfjell (Norveška)

2. ožujak: spust

3. ožujak: super G

Åre (Švedska)

9. ožujak: veleslalom

10. ožujak: slalom

Saalbach (Austrija)

16. ožujak: slalom

17. ožujka: veleslalom

22. ožujak: super G

23. ožujak: spust

64,3 boda je u prosjeku po utrci osvajala Lara Gut-Behrami ove sezone

63,6 bodova je u prosjeku po utrci osvajala Mikaela Shiffrin ove sezone

7 pobjeda i ukupno 12 postolja ima Shiffrin ove sezone

7 pobjeda i ukupno 13 postolja ima Gut-Behrami ove sezone

19 utrka je ove sezone skijala Shiffrin, a do kraja bi trebala nastupiti u još 2 slaloma, 2 veleslaloma i moguće u jednom spustu i jednom super G-u

22 utrke je ove sezone skijala Gut-Behrami, a do kraja bi trebala nastupiti u još 2 spusta, 2 super G-a i 2 veleslaloma

Linker
22. travanj 2024 20:21