Loic Meillard

 Nikolaj Dojčinov/AFP
PRVA POBJEDA U SLALOMU

Meillard zaokružio briljantni tjedan, dvojica Hrvata uzela bodove, a zadovoljan je bio i Elias Kolega

Istok Rodeš završio je na 15., a Filip Zubčić na 23. mjestu
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 03. ožujak 2024. 22:35

Loic Meillard je pobjednik slaloma u Aspenu. Švicarcu je to treća pobjeda u karijeri, prva u slalomu, a sve tri utrke u Aspenu završio je na postolju budući da je u veleslalomima dvaput bio prvi do nedodirljivog Marca Odermatta.

Manuel Feller je propustio priliku dvije utrke prije kraja osigurati slalomski Globus, nakon devetog mjesta u prvoj vožnji završio je utrku na petom, pa je Linus Strasser drugim mjestom ostao u utrci za ukupnu pobjedu u slalomu. Nijemac sad ima 169 bodova manje od Austrijanca i njih dvojica su jedini koji su ostali u konkurenciji za Globus.

Od četiri Hrvata, kao i u Palisades Tahoeu, dvojica su izborila drugu vožnju i bodove. Istok Rodeš je završio na 15. mjestu, a Filip Zubčić na 23. Samuel Kolega je "haklao" u prvoj vožnji, a Mateja Vidovića je 10 stotinki dijelilo od prolaza u drugu. Rodeš je u drugoj vožnji imao 13. vrijeme, a još je bolje nego u prvoj odradio završni, četvrti sektor staze u kojem je imao 3. vrijeme. Zubčić se provukao u drugu vožnju "kroz ušicu igre", u njoj je ostvario 14. vrijeme i to mu je donijelo skok od sedam mjesta.

U poretku discipline Kolega je pao dva mjesta i trenutačno je 18. (134 boda), Rodeš je ostao na 26. mjestu (85), ali je samo bod iza AJ Ginnisa i Sebastiana Holzmanna koji dijele 24. mjesto, a Zubčić je ostao 28. (64).

Najveći gubitnik utrke je vodeći nakon prve vožnje Clement Noël koji je "haklao" u drugom nastupu, ostao bez moguće pobjede, ali i šansi za osvajanje slalomskog Globusa. Veliki dobitnik je Austrijanac Johannes Strolz koji je završio na 4. mjestu, a to je osvajaču olimpijskog srebra u Pekingu prvi top 10 rezultat nakon pune dvije godine. U top 10 su se plasirala i čak dvojica Britanaca, Dave Ryding je bio sedmi, Laurie Taylor osmi, a pritom je Taylor imao najbržu drugu vožnju s kojom je napravio pomak od 11 mjesta.

image

Istok Rodeš

Severin Aichbauer/afp/profimedia

Zbog obilnog snijega tijekom noći staza nije mogla biti na vrijeme spremna pa je start utrke pomaknut za sat vremena. Snijeg je nastavio padati i tijekom utrke i to je u kombinaciji s podlogom i stazom koju je postavio Britanac Tristan Glasse-Davies, trener Davea Rydinga koji je poznat po postavljanju slaloma koji odskaču od prejednostavnih koji su postali konstanta u Svjetskom kupu, bilo problem za čak 25 skijaša koliko ih nije došlo do cilja. Prvu vožnju je završilo samo 39 skijaša, a među onima koji nisu ušli u cilj na stazi Lower Ruthie‘s Run bilo je i sedam skijaša iz prvih 30 na startu. Nažalost u tom društvu (Jakobsen, McGrath, Zenhäusern, Popov, Ginnis, Pertl) bio je i naš najbolji slalomaš ove sezone Samuel Kolega koji je "haklao" jedna vrata već prije prvog prolaznog vremena.

Malo je nedostajalo da izvan staze završi i Zubčić koji je napravio veliku pogrešku, ali se uspio izvući i premda je imao velik zaostatak (+3.52), imao je i sreće u raspletu i prošao je u drugu vožnju kao 30. Nažalost, sreća nije bila na strani Mateja Vidovića koji je sa startnim brojem 58 završio na najnezahvalnijem mjestu - 31., a samo ga je 10 stotinki dijelilo od druge vožnje.

Rodeš nije imao nikakvih problema u prvoj vožnji, sa startnim brojem 28. ušao je u cilj kao 15. (+2.30), a pritom je najbolje odradio posljednji sektor staze u kojem je imao 7. najbolje vrijeme. Do kraja prve vožnje za jedno mjesto ga je pomaknuo Belgijanac Armand Marchant, koji se s brojem 37 probio na 9. mjesto koje je dijelio s vodećim slalomašem ove sezone Manuelom Fellerom. Marchanta trenira Elias Kolega pa je jedan od braće Kolega ipak imao razloga za zadovoljstvo (Marchant je završio utrku na 12. mjestu).

Iza dvojca koji se odvojio na vrhu, vodećeg Clementa Noëla i drugog Loica Meillarda (+0.27) bila je velika "rupa" jer je trećeplasirani Henrik Kristoffersen imao već više od sekunde zaostatka (+1.07), ali je od Norvežanina do Austrijanca Gstreina na 11. mjestu bilo samo pola sekunde zaostatka, a između njih su se smjestili Steen Olsen (+1.11), Ryding (+1.28), Strasser (+1.37), Yule (+1.50), Sala (+1.52) te Marchant i Feller (+1.55).

Linker
28. travanj 2024 05:12