SEBASTIEN BOZON Afp
ZRINKA LJUTIĆ

Mlada Zagrepčanka uoči starta sezone: ‘Slalom mi stvarno ide dobro, ali napravila sam pomak i u veleslalomu‘

Novu sezonu otvara ove subote u Söldenu i nastavlja svoj uspon prema skijaškom vrhu
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 19. listopad 2022. 08:25

Zrinka Ljutić iza sebe ima 16 utrka u Svjetskom kupu, dva puta je osvajala bodove, oba puta u slalomu. Kad je 9. siječnja ove godine u Kranjskoj Gori prvi put ušla u drugu vožnju i nastup završila s prvih 5 bodova bio je to trenutak koji je puno značio mladoj Zagrepčanki jer “stalno su mi se ti prvi bodovi motali po glavi i to me opterećivalo”. Nije trebala biti opterećena, ne sa samo 17 godina, ali lako je to reći, a mnogo teže pobjeći od onoga što ti se kuha u podsvijesti želio ti to ili ne. I zato je Kranjska Gora bila bitna, Kranjska Gora je otplahnula dio opterećenja iz njezine glave, ali najvažniji trenutak sezone, a usudili bi se reći i ne samo prošle sezone, dogodio se početkom ožujka na drugom dijelu svijeta. U kanadskoj Panorami gdje je osvojila svjetsko juniorsko zlato u slalomu i broncu u veleslalomu. Ne zbog osvojenih medalja, ili ne samo zbog njih, nego ponajviše zbog...

Nema više disbalansa

- Uspjela sam ne razmišljati previše, pogotovo za slalom. Baš sam bila opuštena cijelo vrijeme. Znala sam da su to utrke koje mogu jako poboljšati sliku cijele moje sezone, a opet sam bila opuštena, odradila sam sve što treba, kad je trebalo i baš sam se dobro osjećala tih dana.

A koliko vrijedi i koliko može takva opuštena, neopterećena, prava Zrinka Ljutić, pokazala je samo nekoliko dana kasnije u najjačoj seniorskoj konkurenciji završivši posljednji slalom Svjetskog kupa na 5. mjestu.

U subotu će biti na startu veleslaloma u Söldenu, prve utrke nove sezone Svjetskog kupa. Zrelija i iskusnija za sezonu u kojoj se na početku borila s posljedicama ozljede uoči njezinog početka, osjetila kako je to osvojiti prve bodove i prvi vrhunski rezultat u Svjetskom kupu, prvi put nastupila na Olimpijskim igrama, učila kako se nositi s posljedicama puno više putovanja nego prijašnjih sezona... Iza sebe ima i proljeće, ljeto i jesen u kojem su Ljutići odradili pripreme i treninge točno kako su planirali i sad jedino što mora - mora biti Zrinka Ljutić kakva je bila u Panorami i na završnici Svjetskog kupa prošle sezone. Neopterećena i svoja, 18-godišnjakinja koja uživa u onome što radi. I nema straha za rezultate. Možda već u Söldenu, ali nije presudno da to bude već ove subote. Jer doći će. Sigurno. I nizat će se. Uvjereni smo u to.

- Nije bilo nikakvih ozljeda, nikakvih zdravstvenih problema proteklih mjeseci - najvažnija je rečenica uoči starta sezone.

Pripremno razdoblje uoči sezona obilježile su i dvije novosti u odnosu na prijašnje godine.

- Cijeli peti mjesec sam radila kineziterapiju s Branimirom Vajdom, pokušavala sam ispraviti neke disbalanse koje sam imala i koji su me dosta kočili. Vjerojatno je to bila i posljedica ozljede zgloba prije prošle sezone - objašnjava Zrinka, a najvažnije je da se taj rad itekako isplatio.

- Definitivno, osjećam se puno bolje i mogu napraviti neke stvari koje prije nisam mogla.

image

Zrinka u društvu Šveđanki s kojima je odradila dva tjedna treninga u Argentini ovog ljeta

AMIR LJUTIĆ

Druga velika promjena je odlazak na skijanje u argentinsku Ushuaiju tijekom ljeta. Nekad su u Argentini i Čileu temelje za sezonu radili Ana Jelušić, Nika Fleiss, Natko Zrnčić-Dim, a prvo Zrinkino iskustvo je bilo i više nego dobro.

- Bili smo u Ushuaiji tri i pol tjedna i bilo je super. Uvjeti za trening su bili savršeni, svaki dan je bilo dobro vrijeme, tvrda podloga, različite staze, sve konfiguracije terena koji se mogu zamisliti i jako dobra ekipa za trening. Na početku sam trenirala jako puno sa Slovenkama, s Metom Hrovat, Andrejom Slokar, Dejom Dvornik, a onda sam skoro dva tjedna trenirala samo sa Šveđankama. I to je bilo baš super iskustvo, Šveđanke su jako dobre sparing partnerice i sve u svemu bilo je jako produktivno u Argentini.

Ovog ljeta se praktično cijelo društvo iz Svjetskog kupa, i muško i žensko, preselilo u Južnu Ameriku pa je Zrinka na pojedinim treninzima imala vrlo zanimljivo društvo.

- Malo sam trenirala i s muškom slovenskom ekipom, sa Štefanom Hadalinom i Žanom Kranjecom, na jednom treningu je bila i Petra Vlhova, pa neke Austrijanke, a jedan dan je s nama na slalomu bio i Henrik Kristoffersen, to je bilo preludo.

Po svemu sudeći, odlasci u Argentinu mogli bi postati praksa.

- Mislim da bi doista moglo biti tako. Na europskim glečerima ima sve više problema sa snijegom u tom periodu godine, ali i da ima snijega sad smo vidjeli koliko se dobro može trenirati u Južnoj Americi, a ne ispadne puno skuplje od Švicarske.

Naglasak je bio na slalomu i veleslalomu, dvije discipline koje će Zrinka skijati u Svjetskom kupu. Super G je bio na rasporedu samo jedan dan. Trening koji nije baš dobro prošao, ali srećom jest prošao bez ikakvih posljedica.

Ući u drugu vožnju

- Staza nije bila zaštićena sa strane, nije imala ogradu, a malo je snijeg bio drukčiji nego na stazama na kojima smo inače trenirali. Bio je dosta agresivan i stalno mi je lovio unutarnju skiju i stalno sam padala na bok. I Zubo i ja smo na tom treningu par puta pali na bok na zagrijavanu, a u jednom od tih padova sam klizila po stazi i zaustavilo me drvo pokraj staze.

Nije to ugodno ni slušati, ali srećom...

- Nije bila neka brzina, nisam se ni udarila ni oštetila skije.

Nije to bio ni glavni razlog zašto više super G nije bio na rasporedu, nego...

- Htjeli smo maksimalno iskoristiti vrijeme za treninge veleslaloma i slaloma.

I kako idu slalom i veleslalom?

- Super - ubacila se i prije završetka pitanja, a onda pojasnila...

- Slalom ide stvarno dobro, jako sam bila zadovoljna sa skijanjem. Nakon Ushuaije sam išla u Saas Fee i onda i u dvoranu u Peeru. To mi je bilo prvi put bilo da skijam u dvorani i to je isto bio jako dobar trening. Zadovoljna sam s tehnikom, a isprobavali smo i opremu. Naravno, to je drukčiji led nego što ću ikad skijati u Svjetskom kupu, ali ipak sam uspjeli isprobati puno toga što smo htjeli.

Ponovila je još jednom.

- Slalomom sam baš zadovoljna. U veleslalomu sam isto napredovala, ali ne toliko koliko u slalomu. Osjećam kako sam u slalomu napravila veći skok, veleslalom u odnosu na to malo kaska, ali sad sam bila na Pitztalu i jako sam zadovoljna kako sam skijala na strmini, a i ta staza je dosta dugačka tako da mislim da bi i to moglo biti dobro.

I kad se sve zbroji, kakve su želje za otvaranje sezone u Söldenu ove subote?

- Želja mi je ući u drugu vožnju. Jako sam se trudila na treninzima i vjerujem da će se to vidjeti. Želja mi je i popraviti neke stvari koje su mi falile prošle godine u Söldenu i onda ako uđem u drugu vožnju, a nadam se da hoću, uzeti bodove.

I skijati bez pritiska. Tu priču smo, nadamo se, ostavili u prošloj sezoni?

- Da, skužila sam da nema svrhe da se previše živciram i brinem oko nekih stvari koje ne mogu kontrolirati. Dat ću se od sebe, napravit ću sve što mogu, a kad će doći rezultat, ne znam.

I dobro je čuti ono zdravo, mladenačko uzbuđenje s kojim priča o početku sezone.

- Jesam, uzbuđena sam i baš me zanima kakva će biti sezona. I u ženskom i u muškom dijelu Svjetskog kupa jer je dosta skijaša i mijenjalo skije i bit će zanimljivo vidjeti kako će im to ispasti.

Knjige su joj stalno društvo

Kad ne skija ili ne trenira, Zrinka se intenzivno druži s knjigama. Plan je idućeg ljeta maturirati.

- To je moj ambiciozan plan i nadam se da ću uspjeti. Vjerujem da ću stići sve napraviti, ali morat ću zapeti. Svjesna sam da mi neće biti lako jer sad kad kreće sezona je sve manje vremena za učenje, ali držim se svog plana.

Jako mi je žao zbog Andreje Slokar

Ozljede su sastavni dio skijanja i u jednom danu mogu srušiti mjesece i godine rada. Andreja Slokar, 25-godišnja Slovenka, bila je jedno od najvećih otkrića prošle sezone i jedna od najdražih Zrinkinih skijaških prijateljica s kojom često trenira.

- Jako mi je žao zbog njezine ozljede.

Slokar je prošli petak, samo dan prije 25. rođendana, ozlijedila koljeno, a puknuće prednjeg križnog ligamenta znači da je sezona za nju završena i prije nego što je počela.

Slovenska ženska reprezentacija definitivno nema sreće, jer zbog ozljeda su trenutačno aut i Meta Hrovat i Tina Robnik.

Linker
08. svibanj 2024 09:44