Istok Rodeš
 FABRICE COFFRINI Afp
ORGANIZATORI BILI U PROBLEMU

Mogli smo imati novu berbu medalja sa SP-a: ‘Nisam zadovoljan, ali ispalo je super s obzirom na odluke‘

Hrvatsko skijanje može biti zadovoljno nastupima svojih uzdanica u Cortini d‘Ampezzo.
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 21. veljača 2021. 18:07

Svjetsko prvenstvo u Cortini d'Ampezzo završeno je s dva Norvežanina na slalomskom postolju i Austrijancem između njih, ali onim kojeg nitko nije očekivao na tom mjestu. Zlato je pripalo Sebastianu Foss-Solevaagu, trećem slalomašu ove sezone u poretku Svjetskog kupa, bronca Henriku Kristoffersenu, a srebrni je 24-godišnji Adrian Pertl, koji ima samo 16 nastupa u slalomima u Svjetskom kupu, jedno postolje - 3. mjesto u Chamonixu prošle sezone i jedan Top 5 rezultat - četvrti opet u Chamonixu ove sezone. Ali Pertl voli iznenađenja na SP-ima, prije četiri godine je iz "trećeg plana" osvojio svjetsko juniorsko zlato, sad mu je iz drugog, jer ipak je 13. slalomaš ove sezone, dodao i seniorsko srebro.

Ali za nas je najvažnije da se i Hrvatska može pohvaliti s dva odlična rezultata. Nakon 5. mjesta Ivice Kostelića u Schladmingu 2013. ponovo imamo skijaša u Top 10 u slalomu na SP - Istok Rodeš je bio šesti, a Matej Vidović je utrku završio na 12. mjestu. Filip Zubčić je bio 25. nakon prve vožnje (+2.00), ali nije završio drugu, a Samuel Kolega nije završio prvu vožnju.

Nedjeljnu utrku je definitivno obilježila odluka Svjetske skijaške federacije da zbog očekivano slabijeg stanja staze uslijed viših temperatura drugu vožnju prvo startaju skijaši plasirani od 15. mjesta prema prvom, a nakon njih plasirani od 16. do 30. mjesta. Odluka je to koja je išla u korist Istoku Rodešu, koji je bio 14. nakon prve vožnje, ali nikako nije Mateju Vidoviću koji je za samo 8 stotinki "promašio" 15. mjesto, ali ni Filipu Zubčiću.

A nakon prve vožnje četvorka na vrhu bila je "stisnuta" u samo 18 stotinki (Pertl, Vinatzer, Foss-Solevaag i Jakobsen), prvih sedam skijaša je bilo u pola sekunde, a prvih 14, zaključno s našim Rodešom (+0.98), u samo sekundu zaostatka. Vidović je imao sekundu i 20 stotinki zaostatka, a iz najboljih 15 pomaknuo ga je mladi Amerikanac Jett Seymour koji je startao 43 i probio se na 10. mjesto.

Istok Rodeš, svjetski juniorski prvak iz 2016. i vlasnik tri Top 10 plasmana u Svjetskom kupu (dva 7. i 10. mjesto, ali iz sezone 2018/19.) dugo se tražio, usporila ga je i ozljeda uoči sezone u kojoj je imao samo 23. mjesto iz Zagreba, ali je napokon "pronašao pravog Rodeša" na najboljem mjestu, na Svjetskom prvenstvu. Maksimalno je iskoristio startni broj 2 u drugoj vožnji i s četvrtim vremenom tog "laufa" smjestio se na kraju na 6. mjesto.

- Bila je to dosta dobra utrka za mene, rekao bih prva ove sezone. Konačno sam pronašao formu na treninzima i to prenio na utrku - izjavio je Varaždinac, koji se nikad nije libio reći da ga zanimaju samo najviša mjesta i nadamo se da bi ovaj rezultat mogla biti ta prekretnica za njega.

- Mislim da smo na kraju ovo SP završili s dosta dobrim rezultatima, imamo Zubčićevo srebro i 4. mjesto u veleslalomu i sad ovo moje šesto mjesto. Sad treba pokazati ovakvo skijanje na sljedećem slalomu u Kranjskoj Gori i finiširati sezonu na pravi način - dodao je Rodeš.

Matej Vidović je na kraju uspio i nepovoljnu situaciju sa startom u drugoj vožnji pretvoriti u odličan rezultat, a to je na SP-u svaki nastup među 15 najboljih jer to znači i bodove za startnu listu Svjetskog kupa.

image
Matej Vidović
JEFF PACHOUD Afp

- Rezultat je ispao vrlo pozitivan za mene, pogotovo s obzirom na sve što se događalo i tu odluku FIS-a. Falilo mi je malo sportske sreće, a ja iz svoje perspektive vidim da se mogu još bolje skijati. Zapravo nisam zadovoljan niti svojom prvom niti drugom vožnjom, ali to samo pokazuje da ima još prostora za pomaknuti se naprijed i nadam se da će mi ovaj rezultat dati jedan poguranac u leđa.

Činjenica da on ovu sezonu skija izvan sustava reprezentacije i da se sam financira njegovom rezultatu daje dodatnu težinu, ali rekli bismo i otvara vrata za povratak u reprezentaciju.

U raspletu borbe za medalje najveći favorit i najbolji slalomaš ove sezone, osmoplasirani nakon prve vožnje Marco Schwarz nije završio drugu, petoplasirani Clement Noel je završio vožnju, ali s ogromnom zaostatkom nakon velike pogreške, a izletio je i četvrtoplasirani Šveđanin Kristoffer Jakobsen (+0.18). Kristoffersen se sa šestog mjesta probio na postolje, Foss-Solevaag s treće na prvu stepenicu, a Pertl se s prve spustio na drugu.

Linker
08. svibanj 2024 16:43