Lucas Braathen i Atle Lie McGrath

 FABRICE COFFRINI Afp
NESTVARNA PRIČA DVA MLADIĆA

Na istoj utrci doživjeli istu ozljedu, a sada su ostvarili san: ‘Pomislio sam da se trebamo oženiti...‘

Mladići koji cijelu karijeru zajedno treniraju u siječnju 2021. teško su se ozlijedili u Adelbodenu
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 11. siječanj 2023. 06:33

Lucas Braathen je nekad sanjao da će biti veliki nogometaš, a uzori su mu, logično, bili brazilski umjetnici s loptom. Logično, budući da je mama Brazilka. No, sve se promijenilo kad je otac Norvežanin upisao sina u skijaški klub Bærums. Klub iz kojeg su potekli veliki norveški skijaški asovi Finn Christian Jagge, Lasse Kjus, Hans Petter Buraas i Aleksander Aamodt Kilde, ali za sudbinu malog Lucasa bio je bitniji jedan njegov vršnjak, nego svi veliki prethodnici. Trener u klubu bio je bivši američki skijaš Felix McGrath, a jedan od učenika i njegov sin Atle Lie McGrath. Mali Braathen i mali McGrath su se odmah povezali, postali najbolji prijatelji i to se nije promijenilo do danas.

- Imali smo 12 godina kad smo se zakleli da ćemo jednog dana biti prvi i drugi u jednoj utrci Svjetskog kupa - otkrio je Lucas Braathen u Adelbodenu u nedjelju kad su taj san i ostvarili.

Svih ovih godina sve su radili zajedno, gurali jedan drugoga. Kad bi jedan ostvario neki uspjeh odmah je tu negdje bio i drugi, ako ne na istoj utrci, onda samo koju utrku kasnije.

- Nas dvojica skijamo zajedno od naše desete, jedanaeste godine i uvijek govorim da nije slučajnost da puno toga ostvarujemo na sličan način. Uvijek smo pratili jedan drugoga. Kad je u Europskom kupu on bio dobar, bio sam i ja, a kad smo ušli u Svjetski kup to se samo nastavilo - rekao je jednom McGrath, koji je rođen u SAD-u.

Otac Felix McGrath je bio američki olimpijac u alpskom skijanju na ZOI 1988., a mama Selma Lie bavila se skijaškim trčanjem. Roditelji su se upoznali na Sveučilištu Vermont, a kad je Atle imao dvije i pol godine, mama Norvežanka je predložila da se obitelj na godinu dana preseli u njezinu domovinu “samo da vide kako će im biti”.

- Tata se složio i rekao “OK, zašto ne, idemo na godinu dana” i nakon toga se više nikad nismo vratili u SAD. Mamin veliki plan je upalio - otkrio je Atle u jednom intervjuu.

Počelo je biti i jezivo

Braathen i McGrath su prvi put pažnju na sebe skrenuli na Svjetskom juniorskom prvenstvu 2019. na kojem su osvojili tri medalje iako su bili među najmlađima. Braathen je osvojio srebro u super G-u, a u kombinaciji su bili zajedno na postolju - Braathen srebrni, McGrath brončani. Klasična priča kad su njih dvojica u pitanju, gdje je jedan, odmah negdje u blizini potražite i drugoga.

I rođendane mogu slaviti zajedno, Atle Lie je tek dva dana mlađi od svog najboljeg prijatelja, a povezanost ušla je u sferu bizarnosti kad su se isti dan, na istoj utrci teško ozlijedili i još im je ozljeda bila gotovo ista (ligamenti koljena).

- Tada sam pomislio sam da bismo se službeno trebali oženiti jer je to kao sudbina. Zapravo, počelo je biti pomalo jezivo - našalio se McGrath.

image

Burno su proslavili ispunjenje zajedničke želje

FABRICE COFFRINI Afp

Ozljeda im se dogodila 8. siječnja 2021. u veleslalomu u Adelbodenu, a dvije godine kasnije na isti dan, 8. siječnja 2023., ali u slalomu, ostvarili su svoju zakletvu o kojoj je pričao Lucas Braathen.

- To je nevjerojatno. Uđem u cilj, vidim da je moj rezultat “u zelenom””, a prva osoba koju nakon toga vidim je moj “partner u zločinu” Atle. Ovo je dan o kojem smo nas dvojica sanjali od kad smo počeli skijati i ne mogu vjerovati da se to napokon ostvarilo.

Ovo “napokon” treba uzeti vrlo uvjetno jer njih dvojica su tek 22-godišnjaci, a obojica su i prije zajedničkog slavlja u Adelbodenu osjetila slast pobjeda u Svjetskom kupu. Braathen je bio brži, prvu je pobjedu upisao u veleslalomu u Söldenu u studenome 2000., no već u prosincu iste godine prvi put je na postolju u istoj disciplini bio i McGrath. Drugi u prvom od dva veleslaloma u Alta Badiji, a pritom je sa startnim brojem 29 bio samo 7 stotinki sporiji od Alexisa Pinturaulta, koji je te sezone dominirao i osvojio Veliki globus.

Pobjeda s 29. mjesta

Bio je to veliki proboj 20-godišnjaka među “velike dečke”, a onda su im se dogodile ozljede u siječnju i sezona je za njih bila gotova. Nije to bio lagan period ni za jednog, ni za drugog, a Norvežanima se praktično u isto vrijeme ozlijedio i Aleksander Aamodt Kilde.

- Praktično cijelu godinu između utrke u Adelbodenu i Lucasove pobjede u Wengenu u siječnju 2022. radili smo zajedno. Nekad se činilo kao da smo u potpunom mraku, ali smo radili sve što smo mogli i konačno se to Lucasu vratilo u potpunosti i to je bilo stvarno, stvarno, stvarno sjajno - kaže McGrath, koji nije ušao u drugu vožnju, ali je bio najglasniji Braathenov navijač u cilju.

Braaten je taj slalom u Wengenu osvojio sa startnim brojem 31 i nakon što je bio 29. nakon prve vožnje. No, nije ni McGrath dugo čekao da se njemu vrati uloženo. Pobijedio je u slalomu u Flachauu početkom ožujka i ponovio to na završnici sezone u Courchevelu/Meribelu. Pobjedom u posljednjem slalomu sezone u kombinaciji s tek 11. mjestom Braathena probio na treće mjesto u poretku discipline, a pritom je svog najboljeg prijatelja gurnuo na četvrto mjesto. Nekad i nije najsretnije kad ti je najveći prijatelj i najveći suparnik, ali naučili su se nositi s time.

Borba za Veliki globus

U ovu sezonu su ušli s istim brojem pobjeda (po dvije), ali je Braathen u dosadašnjem dijelu upisao još tri slavlja. Uz slalom u Adelbodenu, najbolji je bio i u slalomu u Val d\’Isereu i prvom od dva veleslaloma u Alta Badiji. McGrathu je 2. mjesto iz Adelbodena jedino postolje ove sezone nakon tri slalomske utrke bez plasmana. No, kako je Braathen je i do sada uvijek bio malo brži, a McGrath bi ga onda slijedio, sad možemo očekivati novu “eksploziju” mlađeg “blizanca”.

A u sezonama koje dolaze logično je očekivati da neće boriti samo za i drugo mjesto u pojedinoj utrci, nego će obojica napasti i Veliki globus. Naravno, ne s dvije discipline, nego će morati uključiti i brze. A kako bi to moglo izgledati pokazali su u Beaver Creeku na početku ove sezone. U svom prvom uopće super G-u u Svjetskom kupu i to na jednoj od najtežih staza bili su u Top 10 - McGrath na petom, Braathen sedmom mjestu.

Linker
05. svibanj 2024 11:00