Ashleigh Barty

 BRENTON EDWARDS Afp
SJAJNA NAJAVA

Nadal pobjednički najavio Australian Open, najbolja tenisačica svijeta otvorila sezonu svojim 14. naslovom

Ana Konjuh trebala je nastupiti u kvalifikacijama, ali je odustajanjem Ann Li dobila mjesto u glavnom ždrijebu.
Piše: HinaObjavljeno: 09. siječanj 2022. 00:29

Rafael Nadal je na najbolji mogući način započeo novu sezonu osvojivši na ATP turniru Melbourne Summer Set svoj 89. naslov u karijeri za koji je u nedjeljnom finalu odigranom u Rod Laver Areni sa 7-6 (6), 6-3 svladao 24-godišnjeg američkog kvalifikanta Maximea Cressyja (ATP - 112.).

Nadal (ATP - 6.) nije mogao poželjeti bolju najavu nastupa na Australian Openu, koji će u Melbourne Parku započeti 17. siječnja, a na kojem će najbolji španjolski tenisač svih vremena pokušati osvojiti rekordni 21. Grand Slam trofej u karijeri.

Cressy je u 'tie-breaku' prvog seta svog prvog finala u karijeri imao set-loptu (6-5) sa servisom, ali je izgubio tri poena zaredom. U drugom setu je Amerikanac imao rani 'break' (2-1), ali je stečenu prednost odmah izgubio i do kraja meča osvojio još samo jedan gem.


Slavila i Ashley Barty

Najbolja svjetska tenisačica Australka Ashleigh Barty novu je sezonu započela trijumfalno, osvajanjem svog 14. naslova u karijeri, a do trofeja je stigla pobijedivši u finalu WTA turnira u Adelaideu Kazahstanku Jelenu Ribakinu (WTA - 14.) sa 6-3, 6-2 za 64 minute.

Za 25-godišnju Barty je ovo bilo 20. finale u karijeri, a drugo u Adelaide, gdje je slavila i 2020.

Ribakina je po osmi put zaigrala u finalu WTA turnira u pojedinačnoj konkurenciji, a 22-godišnja Kazahstanka je ostala na dva naslova osvojena 2019. u Bukureštu i 2020. u Hobartu.

Barty ima priliku za dvostruku krunu na ovom turniru, jer ju još čeka i finale u konkurenciji parova, gdje će se sa sunarodnjakinjom Storm Sanders suprotstaviti hrvatsko-slovenskoj kombinaciji koju čine Darija Jurak Schreiber i Andreja Klepač.


WTA Adelaide 2: Ana Konjuh u glavnom turniru

Hrvatska tenisačica Ana Konjuh trebala je nastupiti u kvalifikacijama WTA turnira u Adelaideu, koji će se odigravati tijekom sljedećeg tjedna, ali je odustajanjem Amerikanke Ann Li dobila mjesto u glavnom ždrijebu.

Konjuh će u prvom kolu igrati protiv domaće predstavnice Darije Saville, koju smo prije udaje za australskog tenisača Luke Savillea znali pod prezimenom Gavrilova.

Saville je posljednji nastup na WTA turnirima prije ove sezone imala na prošlogodišnjem Australian Openu, a ovog je tjedna poražena u prvom kolu turnira u Adelaideu od Poljakinje Ige Swiatek.

Ana Konjuh je bila četvrtfinalistica turnira u Melbourneu, gdje ju je na putu prema polufinalu zaustavila Kineskinja Qinwen Zheng.

U jedinom dosadašnjem međusobnom dvoboju s Anom Konjuh Saville je slavila u tri seta (6-2, 1-6, 6-4) u drugom kolu Australian Opena 2017.

Dvoboj Konjuh - Saville je na rasporedu u ponedjeljak.

Prva nositeljica u Adelaideu je druga tenisačica svijeta Bjeloruskinja Arina Sabalenka, dok je druga nosteljica Ukrajinka Elina Svitolina.


WTA Melbourne 2: Drugi naslov za Anisimovu, trofej i za Bernardu Peru

Američka tenisačica Amanda Anisimova (WTA - 78.) osvojila je svoj drugi WTA naslov u karijeri pobijedivši u finalu turnira Melbourne Summer Set 2 Bjeloruskinju Aliaksandru Sasnovič (WTA - 107.) sa 7-5, 1-6, 6-4.

Za 20-godišnju Amerikanku ovo je bilo treće finale u karijeri, a isto toliko ih je odigrala i 27-godišnja Bjeloruskinja koja još uvijek čeka na premijerni naslov, a u ovom je finalu vodila sa 3-0 u odlučujućem setu.

U konkurenciji ženskih parova Zadranka Bernarda Pera, koja igra pod američkom zastavom, u svom je prvom finalu došla do prvog naslova igrajući s Čehinjom Katerinom Siniakovim. One su u finalu sa 6-2, 6-7 (7), 10-5 nadigrale Čehinju Terezu Martincovu i Egipćanku Mayar Sherif koje su u drugom setu spasile pet meč-lopti.


WTA Melbourne 1: Simona Halep osvojila 23. naslov

Nekadašnja najbolja svjetska tenisačica Rumunjka Simona Halep (WTA - 20.) pobjednički je otvorila novu sezonu svladavši u finalu turnira Melbourne Summer Set 1 Ruskinju Veroniku Kudermetovu (WTA - 31.) sa 6-2, 6-3.

Za 30-godišnju osvajačicu dva Grand Slam naslova (Roland Garros 2018., Wimbledon 2019.) ovo je 23. trofej u karijeri do kojeg je došla u svom 40. finalu, dok je 24-godišnja Ruskinja u svom trećem WTA finalu ostala na jednom naslovu osvojenom prošle godine u američkom Charlestonu.

Linker
25. travanj 2024 07:21