JOE KLAMAR Afp
SPREMAN ZA MEDALJU

Najveći hrvatski adut: ‘Najljepše od svega je biti prvak svijeta. Želim razvaliti sve do kraja sezone!‘

Svjetsko prvenstvo počelo je i za Filipa Zubčića. Tri utrke u šest dana, kulminacija je u petak...
Piše: Vladimir Zrinjski/Jutarnji listObjavljeno: 16. veljača 2021. 11:23

Svjetsko prvenstvo u skijanju za Filipa Zubčića počinje u utorak i trajat će šest dana. Paralel, veleslalom, slalom: tako izgleda itinerer najboljeg hrvatskog skijaša u Cortini d'Ampezzo, na natjecanju na koje prvi put u karijeri stiže kao ozbiljan kandidat za medalju. Tijekom prošlog tjedna Zubčić je trenirao u Reiteralmu, na meniju su bila tri veleslalomska i dva slalomska treninga, a "brusio" se i start paralela koji u toj disciplini igra veliku ulogu. U Cortini je od subote i opušteno čeka prvi nastup.

- Tri utrke u šest dana, nije to tak' teško. Naporniji mi je bio onaj tjedan kad smo sa Sljemena putovali u Adelboden i sveukupno imali četiri utrke u pet dana. Sad je sve na jednom mjestu - kaže Zubčić.

Vaš prvi izazov je paralel, disciplina koji ovisi o brojnim faktorima, uključujući i sreću. Ipak, šansa za medalju postoji?

- Sigurno. To je utrka u kojoj te može pomaziti sreća. Moj zadnji nastup bio je solidan, iako zbog pogreške nisam prošao u četvrtfinale. A u paralelu ne smiješ kiksati jer je staza kratka i zato ga ovaj put želim odraditi bez greške. Još ćemo trenirati start, to je praktički pola posla. Možda nemam jednako velike šanse kao u veleslalomu, ali ću ići 'ful gasom'.

Svi najviše iščekujemo petak i veleslalom, utrku u kojoj ste među najvećim favoritima.

- Moj je cilj sve tri discipline odraditi maksimalno dobro. U veleslalomu sam najbolji, svjestan sam da se tu i najviše očekuje, ali fokus je na sve tri utrke. Osim toga, šest dana nakon SP-a već slijede dva veleslaloma u Banskom, koji su izuzetno bitni. Tako da sam se spremao i za Cortinu, ali i za završnicu Svjetskog kupa. Treba ostati u formi, zdrav, odmoran i 'razvaliti' sve do kraja sezone.

Ipak, hrvatsko skijanje je osam godina bez medalje na SP-u, a vi imate lijepe izglede prekinuti taj post.

- Naravno, uvijek je lijepo ući na neki popis osvajača. I dovoljno se kvalitetno skijam da bih mogao uzeti medalju. Da je ne želim, ne bih se ni skijao. Ali plan je da si taj dan ne stavljam nikakav pritisak i da uživam kao što uživam na svakoj drugoj utrci.

Rekli ste jednom da vam dobro zvuči sintagma 'svjetski prvak'.

- To mi zvuči najljepše od svega, biti svjetski prvak u sportu kojim se baviš. E sad, skijanje je često nepredvidivo, možda ću prvak biti tek jednog dana u kombinaciji, a u veleslalomu možda neću nikad. Možda to doznamo ovaj tjedan, a možda tek za 10 godina.

Na velikim natjecanjima znalo je biti 'padobranaca', ali svjetsko zlato u veleslalomu kroz proteklih 30-ak godina osvajali su isključivo velikani. Aamodt, Tomba, Von Grünigen, Miller, Maier, Svindal, Hirscher, Ligety…

- Da, u kombinaciji i slalomu te može 'potrefiti', jer nekad uvjeti na stazi odigraju veliku ulogu u konačnom raspletu. Da sam u Åreu 2019. završio među 30 u spustu, možda bih kandidirao i za medalju. Nikad se ne zna, na uvjete ne možeš utjecati. Ali točno je da je veleslalom malo drugačija priča, teško da će tu neki padobranac doći i uzeti pobjedu iz vedra neba.

Čovjek kojega treba pobijediti je Alexis Pinturault. Nakon Adelbodena ste rekli da ne znate gdje biste mogli nadoknaditi onu sekundu zaostatka, imate li sad predodžbu?

- OK, možda sam malo i karikirao, ali činjenica je da je Alexis u te dvije utrke bio odličan. To nije čudno budući da je zadnjih sedam, osam godina u vrhu i najkompletniji je skijaš u Svjetskom kupu. Ali nije da ga nisam već pobjeđivao. Jedan dan može on odvoziti brže, drugi ja. Sve se može ispremiješati. Vjerujem u svoje skijanje, već sam pokazao da sam brz, pa mogu i opet.

Ostali kandidati?

- Ima ih sigurno deset, dvanaest. I u veleslalomu i u slalomu. Situacija je takva da ne možeš nikoga izdvajati. U obje su discipline utrke užasno nepredvidive pa nema ni smisla baviti se konkurencijom. Pokušavam svoje skijanje dovesti do savršenstva pa ćemo vidjeti kojeg će to rezultata biti vrijedno.

Koliko rasplet utrke može ovisiti o postavci staze?

- Znam da je visinska razlika jako velika, ako se ne varam točno 450 metara, i da će staza biti dugačka. To znači dugi veleslalom, vjerojatno preko minute i 20 sekundi. Budući da Francuz postavlja prvu vožnju, očekujem jurnjavu, ali takva je bila i zadnja utrka. Neka 'poštekaju' kako žele, jer ako se dobro skijaš, postavka te ne interesira.

Čime biste bili zadovoljni u slalomu?

- Plasman oko 10., pa i 15. mjesta bio bi odličan, iako me peto mjesto na Sljemenu povuklo pa sad stalno u slalomu želim više. Treninzi nakon Chamonixa bili su dobri, a promijenio sam i skije, valjda prvi put u karijeri. Konstrukciju, vezove i ploče. Našao sam skije koje mi odgovaraju i vjerujem da će to pomoći za bolji rezultat. Osjećam se kao da sam promijenio marku, iako sam ja k'o Francesco Totti, doživotno ću biti na Atomicu.

Linker
04. svibanj 2024 19:59