Leona Popović

 JUSSI NUKARI Afp
ZIMSKA IDILA U FINSKOJ

Napokon i slalom skijašica. Leona Popović: Prošle sezone je bilo jako dobro, ali sad želim još više

U Leviju ćemo imati dvije predstavnice, 18-godišnju Zrinku Ljutić, koja je trebala skijati u Söldenu i 25-godišnju Leonu Popović
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 19. studeni 2022. 06:48

Do ovog vikenda trebalo je biti održano osam utrka Svjetskog kupa u alpskom skijanju, a održana je samo jedna - muški veleslalom u Söldenu. Previsoke temperature i loši vremenski uvjeti “prebrisali” su četiri spusta Zermatt - Cervinia, koji su ionako bili preambiciozno zakazani za kraj listopada i početak studenoga, ove godine skijašice nisu imale sreće ni na tradicionalnom otvaranju sezone u Söldenu, a topla jesen predugo se zadržala i austrijskom Lechu pa su otpale dvije paralelne utrke. Od sedam neodržanih utrka nadoknadit će se samo ženski veleslalom iz Söldenu (krajem prosinca u Semmeringu).

Pravi početak sezone

Prava sezona tako počinje danas i sutra u finskom Leviju s dva ženska slaloma koji su također već postali tradicionalni u ovom dijelu sezone. Skijašice će iz Finske u američki Killington na veleslalom i slalom (26. i 27. studenoga), koji su također potvrđeni, a skijaši će imati prve tri brze utrke u kanadskom Lake Louise (25-27. studenoga). Svjetski skijaški kup napokon hvata pravi ritam.

U Leviju ćemo imati dvije predstavnice, 18-godišnju Zrinku Ljutić, koja je trebala skijati u Söldenu i 25-godišnju Leonu Popović, koja trenutačno skija samo slalom u Svjetskom kupu i Levi joj je bio planirani start sezone.

Popović je prošle sezone oduševila u slalomu, ostvarila prva dva Top 10 plasmana (7. u Zagrebu, 6. u Schladmingu), završila na 14. mjestu u poretku ove discipline, a zamah je dobila upravo s dva jako dobra nastupa baš u Leviju. U prvoj utrci je sa startnim brojem 50 završila na 18. mjestu, a dan kasnije je s brojem 30 bila 14.

- Osjećala sam se dobro uoči tih utrka, a isto tako je i sada. Mislim da je nekako najvažnije upravo da se dobro osjećaš na skijama jer onda će rezultat sigurno doći, ako ne odmah na ovim utrkama, onda na sljedećim, ali će doć. javila se Leona iz Levija.

Je li osjećaj još malo bolji nego lani?

- Sve ide nekako malo bolje, i nivo mog skijanja je bolji i osjećaj i nadam se da će i rezultati biti još bolji.

Iako će reći da joj je teško procijeniti gdje točno ovog trenutka.

- Uvijek je nezgodno procjenjivati prije prve utrke. I kad ti ide dobro zapravo nikad ne znaš koliko si dobar. Trenirali smo i s drugim curama, ali opet ne možeš biti siguran i uvijek je taj stres oko prve utrke veći i vezan uz dvojbu gdje je točno nalaziš.

Temperature će narasti

Želja za Levi je onda također pomalo neodređena.

- Ajmo reći da bih i dalje bila zadovoljna s Top 15 rezultatima.

Iako znamo da može i više. U Leviju će startati u prvih 15. Na WCSL startnoj listi u slalomu je 16. ali kako je Slovenka Andreja Slokar ozlijeđena upala je najboljih 15 što je velika stvar.

- U Leviju startni broj nije toliko presudan jer staza je što se tiče podloge dobra za sve brojeve, ali svima nama je cilj ući “u grupu”, u 15 najboljih, pa na to gledam kao na još jedan svoj ostvareni cilj iako sam unutra zato što Slokar nema na startu, no svejedno.

I treba na to gledati kao na još jedan ostvareni cilj jer ozljede su sastavni dio skijanja, često nekoga nema, a Leona se sama izborila za to da je prva koja ulazi. U petak su skijašice osjetile stazu na kojoj će danas i sutra skijati.

- Dobra je, čini mi se dosta slična kakva što je bilo prošli tjedan dok smo još smjeli trenirati na njoj. Podloga je stvarno super.

Inače, u Leviju, koji je oko 170 kilometara sjeverno od polarnog kruga, ovih je dana hladno, jako hladno.

- U četvrtak je bilo -22 stupnja Celzijusova. Mi nismo trenirali, ali neke cure jesu i taman sam ih srela kad su se vraćale, smrznute, rekle su da su jedna napravile koju rundu.

Za utrke će temperature ipak narasti, barem je takva prognoza. Nakon puno problema s premalo snijega i previsokim temperaturama, koje su značajno utjecale na mogućnost i kvalitetu treninga u Europi, proteklih dana su Leona i Zrinka Ljutić u društvu većine skijašica iz Svjetskog kupa imale prave zimske uvjete.

image

Zrinka Ljutić

SEBASTIEN BOZON Afp

- Taj ranije dolazak u Levi se itekako isplati, pogotovo ove godine kad je ostatku Europe bilo jako loše što se tiče uvjeta za trening.

No, unatoč problemima, Leona i njezina mala ekipa u kojoj su još trener Goran Rački i serviser Vjekoslav Ružić, uspjela je dobro odraditi pripreme za sezonu. Za razliku od Filipa Zubčića i Zrinke Ljutić, vi niste išli u Argentinu?

- Htjeli smo se držati sličnog plana kao prošle godine budući da je to funkcioniralo, a osim toga u Argentinu se išlo dosta rano što nam isto nije odgovaralo.

Naglasak će i ove sezone biti na slalomu?

- Da, skijat ću prvenstveno slalome iako nismo zapostavili ni veleslalom, koji sam isto trenirala i nadam se da ću tijekom sezone nastupiti i na nekim veleslalomskim utrkama. ali to će ovisiti i formi.

Idući tjedni bit će vrlo intenzivni za slalomašice, od sutra do sredine siječnja imat će 8 slaloma. Počinje s dva slaloma u Leviju, nastavlja se s jednim u Killingtonu, pa su u prosincu slalomi u Sestriereu i Semmeringu, a onda dva u Zagrebu i 10. siječnja u Flachauu.

- Da, dosta je intenzivan program, pogotovo u kombinaciji s putovanjima jer iz Finske idemo izravno u SAD, pa Povratak u Europu... Bit će zanimljivo.

Bit će zanimljivo i gledati s pozicije hrvatskih navijača, jer su Leona s dva Top 10 plasmana prošle sezone i Zrinka s petim mjestom na završnici Svjetskog kupa pokazale da imamo pravo na optimizam.

Sigurno vrijedi još više

Koliko je lakše skijati nakon što iza sebe imaš Top 10 rezultate, samopouzdanje i vjera u sebe sigurno su na višoj razini nego prije prošle sezone?

- Prošle sezone je stvarno bilo super. Sve je išlo čak i bolje nego što sam si zacrtala, ali sad je i veći presing jer naravno da želim to i ponoviti i napraviti i bolje rezultate tako da kako se uzme. Malo je super, malo baš nije - iskreno će i s osmijehom Leona, ali najvažnije je da je ona pokazala da doista može i vrijedi još više.

Janičina pobjeda s čak sekundom i 47 stotinki ispred Anje Pärson

Levi je u Svjetskom kupu skijašica od 2004. godine, ali prva izdanja utrka bila su na kraju sezone, ne kao sad u studenome.

Hrvatska ima jednu pobjedu i još tri postolja zahvaljujući sestri i bratu Kostelić.

Janica je u Leviju skijala samo u svojoj posljednjoj sezoni 2005/06. i pobijedila u prvom slalomu ispred Anje Pärson s čak sekundom i 47 stotinki prednosti, dok je u drugom slavila Šveđanka s 29 stotinki boljim vremenom od Janice.

Ivica Kostelić je 2009. bio drugi, a godinu kasnije treći.

Nadomak postolja bila je i Ana Jelušić, koja je 2006. bila četvrta iza Austrijanki Marlies Schild, Nicole Hosp i Kathrin Zettel, a od trećeg mjesta dijelilo ju je samo 9 stotinki. Ana je u ukupno četiri puta osvajala bodove i svaki put je bila u Top 15.

Nika Fleiss je u Leviju 6 puta bila među osvajačicama bodova, a najbolji rezultat joj je 13. mjesto iz 2004.

Leona Popović je nastupila u 5 utrka u Leviju, a u četiri je osvajala bodove - 2020. je bila 27. i 18, a prošle godine 18. i 14.

Zrinka Ljutić je lani prvi put nastupila, u prvoj utrci nije ušla u 30, a u drugoj nije završila prvu vožnju. (rb)

SKIJAŠKI VIKEND

Subota, 19. XI.

10.00 Prva vožnja slaloma

13.00 Druga vožnja slaloma

Nedjelja, 20. XI.

10.15 Prva vožnja slaloma

13.15 Druga vožnja slaloma

Linker
27. srpanj 2024 01:38