GEORG HOCHMUTH/AFP/PROFIMEDIA
NAŠ SKRIVENI POTENCIJAL

Nekadašnji svjetski juniorski prvak u slalomu: ‘Spreman sam za puno više od desetih mjesta‘

U novoj skijaškoj sezoni napokon želi napraviti ozbiljniji iskorak i boriti se za sam vrh
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 24. listopad 2024. 14:02

Kad je tamo u zimu 2016. godine postao svjetski juniorski prvak u slalomu, vjerojatno se nadao da će put do seniorskog vrha biti puno lakši i brži. No, sport nije tako jednostavna jednadžba, nije svaki scenarij identičan, niti je svaki talentirani junior predodređen za streloviti uspon do seniorskog trona. Istok Rodeš je to dobro naučio u prethodnim sezonama. Danas kao 28-godišnjak još uvijek čeka onu pravu eksploziju koja će ga lansirati prema svjetskom skijaškom vrhu, uvjeren da vrijedi puno više nego što to pokazuju njegovi dosadašnji rezultati.

Upornosti, samopouzdanja i volje za teškim radom mu ne manjka i nada se da će mu te vrline konačno donijeti i nagradu koju tako dugo čeka. Dva sedma mjesta iz sezone 2018/19, u Madonni di Campiglio i Zagrebu, najbolji su mu rezultati u Svjetskom kupu. Nije se nakon njih dogodio daljnji napredak kakav je očekivao, skupilo se puno izlijetanja i propuštenih prilika za ulazak u drugu vožnju, ali prošle sezone se vratio na uzlaznu putanju. Deseto mjesto u Wengenu i jedno slabije u Kitzbühelu bili su mu vrhunci zime u kojoj se zbog otkazanog slaloma u Kranjskoj Gori ipak nije mogao boriti za završnicu Svjetskog kupa.

Rujan promjenjiv, srpanj odličan

Novu sezonu otvorit će predstojeći vikend veleslalomom u Söldenu. U Svjetskom kupu samo je jednom nastupio u ovoj disciplini, u ožujku ove godine u Aspenu gdje nije uhvatio drugu vožnju, međutim na manjim je utrkama prošle sezone uspio popraviti veleslalomske FIS točke, pa ćemo ga ove nedjelje gledati na ledenjaku Rettenbach. Jasno je, ipak, da mu je i dalje fokus na slalomu.

- Što se slaloma tiče, ne bih rekao da sam u nekoj top formi, ali ni ne želim sada biti u top formi, važnije je da budem kasnije. Ali, kvaliteta skijanja je dobra i u samo nekoliko treninga sam uhvatio sličan osjećaj kao prošle godine, tako da mislim da će to ići brzo i da ću biti još bolji kasnije u sezoni. A što se tiče veleslaloma i Söldena, meni je prioritet, naravno, slalom tako da nisam išao posebno za tim da dođem tamo u ne znam kakvoj formi i ne znam kako spreman. Trenirali smo kao i inače i idemo vidjeti kako će ispasti. Najvažnije je da otvorim sezonu i krenem s natjecanjima, odnosno da mi slalom u Leviju ne bude prva utrka sezone. Mislim da će mi to odgovarati jer kad probiješ led, poslije je sve lakše.

image

Istok Rodeš

RONALD GORSIC Cropix

Postoji li ipak mogućnost da ga i u nastavku sezone vidimo u još kojem veleslalomu?

- Ovisno o tome kakvi će biti rezultati i kako ću skijati, ali i o slalomskim rezultatima. Ako veleslalom ne bude ne znam kakav, možda nema smisla voziti, primjerice, Val d’Isere dan prije slaloma. Ali, po ovome što vidim na treninzima i kako skijam, vjerujem da to mogu biti solidni rezultati. Ne očekujem nikakva postolja i pobjede u veleslalomu, ali da mogu raditi solidne rezultate i u toj disciplini, mislim da mogu. Sad, hoće li to biti već ove sezone i odmah na početku, vidjet ćemo.

Spomenuo je da nije imao baš idealne uvjete za treninge u rujnu u Saas Feeu.

- Rujan je bio dosta promjenjiv, jedan dan pada snijeg, pa pet dana bude zatvoreno skijalište, pa onda od tog snijega staza bude mekana... Nisu bili uvjeti onakvi kakve bismo htjeli, ali zato je srpanj bio odličan, proljeće je bilo odlično, tako da imam dovoljno i dana i zavoja. Neće nam ništa nedostajati, čak mislim da će se to i posložiti taman da budem u top formi u siječnju i veljači. A u tih nekoliko dana u kojima smo imali treninge kakve smo htjeli, možda sam i sebe iznenadio time koliko sam brzo dobio taj dobar osjećaj od prošle godine.

Nakupljeno iskustvo

Pripreme u Argentini, gdje su trenirali Filip Zubčić, Zrinka Ljutić i Leona Popović, u njegovom slučaju nisu bile opcija.

- Nismo dosad o tome ni razmišljali. Jer kad pogledate, skijaši većinom tamo idu oko 15. ili 20. kolovoza, a najvažniji dio slalomske sezone je siječanj, dakle pet mjeseci kasnije. Tamo treniraš na zimskom snijegu kakav možda ovdje nemamo, ali zbog toga postoji mogućnost da uđeš u formu prerano. Tu smo trenirali malo lošije, ali možda je to zapravo i bolje za kasnije. Kažem, nisam u nekoj top formi pred početak sezone, ali mislim da je upravo to najveće prokletstvo, kad u ovo vrijeme na treningu osjećaš da si top, da si brz, da letiš. Jer 70 posto drugih nije na toj razini i onda ti kreneš padati, a oni počnu rasti.

Vidi se iz njegovih riječi da je skupio dosta iskustva prethodnih godina.

- Moglo bi se reći. Sad već znam dobro procijeniti u kojem trenutku se kako trebam osjećati da bih u sezoni bio dobar. Doduše, to na kraju ne mora donijeti i rezultate, jer prošle sezone kad sam bio u najboljoj formi, imao sam neka izlijetanja, a bilo je i otkazanih utrka, tako da sve ovisi kako će se stvari posložiti. Ali, svakako je bitno pokušati tempirati da budeš u najvažnijem trenutku u najboljoj formi.

Kako smo i spomenuli, prošle su mu zime najbolji rezultati bili jedno deseto i jedno 11. mjesto. Ne skriva uvjerenje da u sebi ima puno više od toga.

- Sigurno, to uopće nije upitno! U drugom dijelu prošle sezone sam stvarno skijao odlično na treninzima, bio sam jako brz, štoviše većinu rundi sam bio i najbrži na treninzima. Ali, dogodila su mi se neka haklanja što je, možemo reći, nesreća u slalomu, onda je otkazano Bansko, pa je otkazana Kranjska Gora... Tako da dobri treninzi na kraju ne moraju ništa značiti, ali definitivno i bez ikakvog ustručavanja ću reći da sam spreman za puno više od desetog mjesta. I spreman sam raditi koliko god treba da dođem do toga.

Direktor reprezentacije Vedran Pavlek rekao je na kraju prošle sezone da je Rodeš naš skriveni potencijal za sljedeću zimu...

- Ja sam uvijek, u svim kategorijama, bio skriveni talent, pa onda preko noći postajao iznenađenje. Sada čekamo da se to iznenađenje ponovno dogodi, a ja vjerujem da će tako i biti.

Koliko je, po vlastitom osjećaju, blizu ili daleko skijašima iz samog slalomskog vrha?

- To je dosta teško procijeniti. Najlakše se uspoređivati s ljudima iz svoje ekipe, jer kod ovih drugih ne znaš tko što radi. Dođemo negdje na trening i štopamo se, ali meni je, recimo, prvi dan na toj stazi, a oni treniraju tamo već deset dana, što je velika razlika. Zato je teško dati neku konkretnu procjenu. Ali mislim da od nekih koji su na postoljima ne da nisam daleko, nego sam i brži.

Pogledajte Manuela Fellera

Brojni su skijaši pravu eksploziju doživjeli u kasnim dvadesetima, štoviše od desetorice najboljih slalomaša iz prethodne sezone, sedmorica su starija od 30 godina. Tako da ni za Istokov lov na vrh nikako nije kasno.

- Mislim da sam sada u najboljim godinama. Po ovome što osjećam na kondicijskim treninzima, po ovome što osjećam na skijaškim treninzima, vjeruje da sada ulazim u neki “prime” i da ću biti tu sljedećih nekoliko godina.

Jedna od glavnih tema uoči nove sezone su povraci Marcela Hirschera i Lucasa Braathena. Mogu li se oni odmah uključiti u borbu za slalomska postolja?

- Ništa nije nemoguće, a pogotovo je u skijanju teško nagađati. Pogledajte Manuela Fellera, prošle sezone mu je najlošiji rezultat bilo peto mjesto, a sve godine prije toga je uspijevao povezati maksimalno dvije utrke. U te dvije bi bio na postolju, onda bi u sljedeće dvije haklao vrata, pa u jednoj napravio pogrešku. Tako da je sve moguće. Moguće je da će oni biti dobri, a moguće je da ću ja biti dobar - uz zagonetan je smiješak zaključio Rodeš.

ISTOKOVI TOP 10 PLASMANI U SLALOMU

22. XII. 2018. Madonna di Campiglio - 7. mjesto

6. I. 2019. Zagreb - 7. mjesto

17. III. 2019. Soldeu - 10. mjesto

27. II. 2022. Garmisch-Partenkirchen - 8. mjesto

14. I. 2024. Wengen - 10. mjesto

Linker
24. listopad 2024 14:02