Linus Strasser
 DAMIR SENCAR
NOVI KRALJ SLJEMENA

‘Nisu bili tako dobri kao prošle sezone, ali onda dođe Zagreb i svi Hrvati polude! Ha-ha-ha‘

28-godišnji Nijemac Linus Strasser senzacionalni je pobjednik Snježne kraljice
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 06. siječanj 2021. 21:55

Linus Strasser (28) senzacionalni je novi kralj Sljemena, prvi Nijemac koji je pobijedio na brdu iznad Zagreba. Strasser je dosad bio poznat prvenstveno kao skijaš koji se odlično snalazi u paralelnim utrkama, u toj je disciplini ostvario jedinu dosadašnju pobjedu u Svjetskom kupu (u Stockholmu 2017.) i još dva treća mjesta, ali nikad dosad nije bio na postolju u klasičnom slalomu. Strasser je i prvi njemački skijaš koji je pobijedio u slalomu Svjetskog kupa još od Felixa Neureuthera koji je bio najbrži u studenom 2017. u Leviju.


Da priča bude bolja, poslije prve je vožnje bio tek na osmom mjestu s velikih 96 stotinki zaostatka za tada vodećim Clementom Noëlom, lanjskim pobjednikom Zagreba. Peto vrijeme druge vožnje u konačnici mu je bilo dovoljno za trijumf, uvelike zahvaljujući pogreškama koje su radili svi koji su skijali nakon njega. Postolje je na kraju priče dijelio s Austrijancima, bio je deset stotinki brži od Manuela Fellera s kojim trenira od djetinjstva i 16 od Marca Schwarza.


- U Zagrebu je uvijek isto, kad ulaziš u posljednji dio, postaješ iscrpljen, ali znao sam da unatoč tome u drugoj vožnji moram stiskati sve do cilja. Tako sam i napravio i kad sam prošao ciljnu ravninu kao prvoplasirani, znao dam da je to jako dobro jer nisam radio nikakve pogreške. Pomislio sam da bih možda mogao završiti na postolju, ali pobjeda mi uopće nije bila na pameti - iskren je bio Strasser.


- Kad je Feller završio vožnju deset stotinki iza mene, pomislio sam "yesss", imam postolje. Onda je i Foss-Solevaag završio iza mene i shvatio sam da imam i drugo mjesto. Ali, stvarno nisam očekivao da će Noël uz toliku prednost na kraju biti iza mene. No, kad je na zadnjem prolazu imao zaostatak, prošlo mi je kroz glavu "opa, ajde da vidimo što će biti". I sve ostalo je povijest - uz smijeh je novi sljemenski kralj opisivao kroz što je prolazio sjedeći na fotelji namijenjenoj vodećem skijašu.


Osvrnuo se i na veliku izjednačenost u slalomu ove sezone.


- Ima stvarno puno dečkiju koji su sposobni pobijediti i to čini ovu disciplinu tako posebnom. U Alta Badiji je pobijedio Zenhäusern, u Madonni Kristoffersen, sada ja... Tko zna što slijedi u Adelbodenu. Mislim da svatko iz Top 15 može pobijediti.
Nekoliko je riječi Strasser posvetio i velikom hrvatskom uspjehu, četvorici skijaša u bodovima.


- Istok nije bio tako dobar prošle sezone, Kolega isto tako, a ni s visokim startnim brojem mu nije bilo lako probiti se među 30. Ali, onda dođe Zagreb i svi Hrvati polude, ha-ha-ha. Bilo je prilično zabavno to gledati, drago mi je zbog njih jer nema ništa ljepše nego skijati dobro kod kuće.


Nijemac je istaknuo i da nije osjećao nelagodu od dolaska u Hrvatsku samo nekoliko dana nakon razornog potresa.
- Jako sam tužan zbog toga što se dogodilo. Vidio sam na društvenim mrežama snimku koju je objavio Zubo i nisam u tom trenutku mislio da je toliko strašno. A onda sam vidio na televiziji Petrinju koja je uništena i tek tada sam shvatio razmjere. Baš tužno i tim više treba pohvaliti organizatore za briljantno odrađen posao.


Primiti krunu u utrci bez navijača bilo mu je, priznao je, vrlo neobično.
- Bio sam jako emotivan nakon utrke. U jednom trenutku ti dođe i da zaplačeš, a onda shvatiš da nema gledatelja, da nema nekoga s kime bi podijelio emocije, nekoga tko bi navijao za tebe. Baš čudna situacija.

Broj vozača po nacijama s osvojenim bodovima na Sljemenu

5 Austrija
4 Hrvatska
4 Norveška
3 Francuska
3 Švicarska
2 Njemačka
2 Italija
1 Rusija
1 Kanada
1 V. Britanija
1 Švedska
1 Slovenija

Pavlek: Sjajno zbog turista da je pobijedio Nijemac

Pored sjajnih nastupa domaćih skijaša, direktor zagrebačke utrke Vedran Pavlek bio je zadovoljan raspletom na vrhu, jasno kad već nije pobijedio Hrvat.
- Za nas je sjajno što je pobijedio Nijemac - rekao je Pavlek za HTV.
- Nas svake godine u Njemačkoj gleda između 4 i 6 milijuna Nijemaca uživo i ovo je za turizam Zagreba i Hrvatske odlična stvar, da se vidi da smo živi, da ovdje život ide dalje. Ovo će u jednu ruku biti i pozivnica njemačkim gledateljima da se vrate u Zagreb i Hrvatsku kad prođe ova korona.

Linker
19. travanj 2024 11:34