FRANCOIS-XAVIER MARIT Afp
NEVJEROJATAN USPJEH

Nova senzacija na SP-u: Kanađanin šokirao favorite i senzacionalno zasjeo na krov svijeta

Pobjedniku super G-ija na Svjetskom prvenstvu u francuskom Courchevelu malo tko je davao šanse
Piše: HINAObjavljeno: 09. veljača 2023. 14:16

Kanadski 25-godišnji skijaš James Crawford napravio je veliko iznenađenje i stigao do pobjede na najvećim natjecanjima osvojivši naslov svjetskog prvaka u superveleslalomu voženom u četvrtak u Courchevelu.

Crawford se spustio niz stazu "L‘Eclipse" sa startnim brojem 10, kad su u cilju već bili najveći favoriti za zlato, Norvežanin Aleksander Aamodt Kilde i Švicarac Marco Odermatt, koji su držali prvo i treće mjesto, a razdvajao ih je Francuz Alexis Pinturault, osvajač zlata u alpskoj kombinaciji.

Kanađanin je u prvom sektoru imao tek deseti rezultat, na polovici staze je za tada vodećim Kildeom zaostajao za 34 stotinke, ali je ono najbolje iz sebe izvukao u donjem dijelu staze u kojem je nadmašio sve konkurente te s vremenom 1:07.22 minute za jednu stotinku prestigao Norvežanina koji je osvojio svoju prvu medalju na svjetskim prvenstvima.

image
LIONEL BONAVENTURE Afp

Bez odličja je i dalje Kildeov najveći konkurent te vodeći u Svjetskom kupu Švicarac Marco Odermatt koji je startao kao sedmi i došao do cilja s najboljim vremenom u tom trenutku (1:07.59), samo da bi ga jedan za drugim prestizali Pinturault, Kilde, a potom i Crawford, smjenjujući se na vrhu redoslijeda.

Odermatt je četvrtim mjestom izjednačio svoj najbolji rezultat na svjetskim prvenstvima, a odmah ispod pobjedničkog postolja ostao je i prije dvije godine u Cortini d‘Ampezzo, kad je bio četvrti u spustu.

image
JEFF PACHOUD Afp

Pinturault je u svom 24. nastupu na svjetskim prvenstvima osvojio osmo odličje, sedmo u pojedinačnoj konkurenciji, pridruživši drugom naslovu svjetskog prvaka u alpskoj kombinaciji, svoju drugu broncu u superveleslalomu. Naime, odličje istog sjaja u ovoj disciplini 31-godišnji Francuz je osvojio i prije dvije godine u Cortini d‘Ampezzo. Pinturault ima i dvije bronce u veleslalomu (Beaver Creek 2015., Are 2019.) te srebro u kombinaciji (Cortina d‘Ampezzo 2021.).

Na superveleslalomu nije bilo hrvatskih predstavnika, koji će sljedeći nastup imati u utorak, 14. veljače, kad će Filip Zubčić nastupiti u kvalifikacijama za pojedinačnu paralelnu utrku.

Pred skijašicama i skijašima su na svjetskom prvenstvu utrke u spustu. Skijašice bi se za odličja u najbržoj disciplini trebale boriti u subotu, a skijaši u nedjelju. Start je oba dana predviđen za 11 sati.

Linker
16. travanj 2024 12:31