Filip Zubčić

 Luca Tedeschi/ipa Sport/Ipa-ag/Imago Sportfotodienst/Profimedia
SKIJAŠKI RASPORED

Novi kalendar donosi puno promjena: U Skandinaviju i SAD na početku i kraju sezone, skijaši bez ‘duplih‘ utrka

U javnost ću već izašli kompletni prijedlozi i muškog i ženskog kalendara
Piše: Reneta BeluhanObjavljeno: 24. travanj 2024. 09:44

Teme koje su dominirale Svjetskim skijaškim kupom prošle sezone bile su ozljede, otkazi utrka i kalendar natjecanja. Ozljeda je bila jako puno (više od 30 skijaša i skijašica), puno je bilo i otkaza utrka (16 od čega 10 muških), a mnogi su krivnju za tako velike brojke i kad su u pitanju ozljede i kad su u pitanju otkazi utrka svaljivali i na loše složen kalendar natjecanja. Bilo je i drukčijih mišljenja, ali skijaši su tijekom prošle zime bili glasniji i konkretniji u svojim primjedbama na kalendar, "brzinci" su organizirali i sastanak na tu temu tijekom utrka u Kvitfjellu i prema nacrtima kalendara za iduću sezonu ispada kako su se uspjeli izboriti za ono što su tražili.

Mora se naravno imati na umu da FIS tek treba potvrditi konačnu varijantu kalendara na sastanku u Portorožu početkom svibnja, ali u javnost ću već izašli kompletni prijedlozi i muškog i ženskog kalendara i prema pisanju austrijskih medija to je navodno "gotova stvar" jer kako navode "skijaši, većina nacionalnih saveza, FIS-ovi direktori utrka i predsjednik Johan Eliasch su već dali pristanak". Ako će to doista biti tako, iduća sezona će biti bitno drukčija od netom završene.

‘Brzinci‘ kreću tek u prosincu

Jedna od promjena, a to je i bio jedan od glavnih zahtjeva spustaša je kasniji početak sezone u brzim disciplinama što je omogućeno "brisanjem" spustova Zermatt-Cervinia iz kalendara iako organizatori imaju petogodišnji ugovor s FIS-om. Skijaši će tako prve "brze" utrke imati početkom, a skijašice sredinom prosinca u Beaver Creeku.

Drugi zahtjev koji im je prošao je izbacivanje "duplih spustova". U prošlosezonskom kalendaru bila su planirana po dva spusta u Zermattu, Beaver Creeku, Chamonixu i Kitzbühelu. Utrke u Zermattu, Beaver Creeku i Chamonixu su otkazane, ali su upravo zbog toga Val Gardena i Wengen dobili drugi spust, a protesti protiv dva vezana spusta uz dodatak super G-a, odnosno tri brze utrke u tri dana na teškim stazama, značajno su se pojačali zbog Wengena gdje su nastradala i dva bivša ukupna pobjednika Svjetskog kupa - Alexis Pinturault i Aleksander Aamodt Kilde.

image

Filip Zubčić

Luca Tedeschi/ipa Sport/ipa-agency.net/shutterstock Editorial/profimedia

Za skijaše iduće sezone ni na jednom skijalištu nisu planirane dvije vezane utrke iste discipline, uključujući i Alta Badiju koja će umjesto dva veleslaloma imati veleslalom i slalom. Skijašicama su ostale "duple utrke" pa će one imati dva veleslaloma u Tremblantu kao i prethodne sezone, imat će i dva super G-a u St. Moritzu i ono što je vrlo čudno ako se ide na micanje duplih spustova uz super G, njima je predviđen baš takav raspored u Kvitfjellu. Doduše, upravo su Kvitfjell uz Val Gardenu spomenuti kao jedina mjesta mogućih nadoknada otkazanih spustova.

Sezona će početi kao što je uobičajeno muškim i ženskim veleslalomom u Söldenu, ali će nastavak biti drukčiji. Skijašice neće imati dva slaloma u Leviju nego samo jedan, ali će im se prvi put nakon 2019. priključiti i skijaši, a nakon toga će se i jedni i drugi preseliti u austrijski Gurgl gdje će također biti i muški i ženski slalom.

Kalendari predviđaju iduće zime dva odlaska na američki kontinent i za skijašice i za skijaše, na početku i na kraju sezone. Doduše drugi put će preko Atlantika samo najbolji po disciplinama jer je završnica Svjetskog kupa u američkom Sun Valleyu. I ponovo će se cijela održati u jednom tjednu nakon što je prošle sezone prvi put bila rastegnuta na dva vikenda.

Madonna po novome u siječnju

Na početku sezone skijašice imaju šest utrka na američkom kontinentu, četiri iste kao i prošle godine (u Killingtonu i Tremblantu) i dvije nove i to dvije brze u Beaver Creeku. Ovo će biti prvi nastup skijašica u Beaver Creeku nakon SP-a 2015. godine i prvi put da će kompletno skijati na stazi Birds of Prey.

Skijaši bi u prvom dijelu sezone na američkom kontinentu trebali imati tri utrke u Beaver Creeku - spust, super G i veleslalom što ima smisla za one koji skijaju brze discipline i veleslalom, pogotovo jer većina "brzinaca" u studenome treniraju u SAD-u. Ali nema nimalo smisla za one koji ne skijaju brze discipline, poput primjerice našeg Filipa Zubčića, Slovenca Žana Kranjeca ili Norvežanina Henrika Kristoffersena i koji će putovati u SAD na samo jednu utrku.

image

Filip Zubčić

JEFF PACHOUD/AFP/PROFIMEDIA Jeff Pachoud/afp/profimedia

Od "uobičajenih" muških utrka, one u Alta Badiji su pomaknute bliže Božiću, a slalom u Madonni je prebačen na početak siječnja.

Osim što će dvaput putovati na američki kontinent i "tehničari" i "brzinci" će dvaput u sezoni imati i utrke u Skandinaviji, na početku (Finska) i pri kraju sezone (Norveška, Švedska). Skijaši će u ožujku imati četiri utrke u Norveškoj - dvije brze u Kvitfjellu i kao novost dvije tehničke u Hafjellu, dok će skijašice imati brze utrke u Kvitfjellu i tehničke u švedskom Areu što ima smisla s obzirom na vremenske uvjete u tom dijelu godine, ali za reprezentacije dva odlaska i skijaša i skijašica preko Atlantika i u Skandinaviju neće biti mali financijski i logistički zalogaj.

Linker
24. travanj 2024 09:44