FABRICE COFFRINI Afp
VELIKI NESRAZMJER

Novi Svjetski skijaški kup: 18+18 ne daje isti ‘zbroj‘ ženama i muškarcima, daje vjetar u leđa brzincima

Nakon brojnih primjedbi FIS je složio kalendar s istim brojem brzih i tehničkih utrka, ali...
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 26. rujan 2021. 18:09

Najveća priča završetaka prošle skijaške sezone ispao je nesrazmjer u broju utrka brzih i tehničkih disciplina u Svjetskom kupu, koji je, ako vjerujete samo paušalnom zaključivanju, izrazito išao u korist Francuza Alexisa Pinturaulta i Slovakinje Petre Vlhove. Odnosno, izrazito na štetu Švicarca Marca Odermatta i Švicarke Lare Gut-Behrami. Budući da se prošlogodišnji ukupni pobjednici, Pinturault i Vlhova, prvenstveno percipiraju kao tehničari, a Odermatt i Gut-Behrami kao brzinci to i nije čudno. Ali nije ni potpuno točno.

Činjenica je da je nesrazmjer između broja utrka bio izrazito velik u muškoj konkurenciji - 21 tehnička (slalom i veleslalom) prema 13 brzih (spust i super G), a u ženskoj 17 tehničkih prema 13 brzih. Dojam “izrazite oštećenosti” brzinaca dodatno je pojačala činjenica da su baš na završnici Svjetskog kupa, u trenutku kad su razlike između vodećih i drugoplasiranih bile matematički dohvatljive, zbog vremenskih neprilika otpale baš sve utrke brzih disciplina.

Pinturault osam više

Na kraju je Alexis Pinturault slavio s ukupno samo 167 bodova više od Marca Odermatta, a imao je čak 8 utrka više. Istina? Da i ne. Naime, i tehničaru Pinturaultu i brzincu Odermattu najjača disciplina je bila - i to uvjerljivo najjača - veleslalom, znači tehnička. I pritom su u njoj bili praktično izjednačeni, razlika je bila tek 51 bod. Pinturault je od svojih 1260 bodova čak 700 skupio u veleslalomu, a Odermatt 649 od ukupno 1093. Jednostavna matematika kaže kako je Odermatt više zaradio u 10 “Pinturaultovih utrka” (649), nego u svih 13 “svojih” (444).

Da ne bi bilo zabune, naravno da nije fer čak 8 utrka razlike između brzih i tehničkih utrka, ali još je manje fer ocjenjivati prošlosezonske ukupne pobjede samo na račun toga, a prigodno zaboraviti da je upravo Pinturault jedan od rijetkih svestranih skijaša trenutačno, sposoban osvojiti dovoljnu količinu brzih bodova. On je uostalom i osvajač svjetske bronce i to na SP održanom ove godine. A Petra Vlhova je upravo zbog želje da postane ukupna pobjednica silan trud uložila u treninge i razvoj u brzim disciplinama. I to ju je u konačnici i dovelo do Velikog globusa jer bez 322 “brza” boda ne bi bila na kraju prva bez obzira na 4 tehničke utrke više. Razlika između nje i Gut-Behrami bila je 160 bodova, a pritom su i one bile praktično poravnate u veleslalomu - Vlhova 342 boda, Gut-Behrami 288.

‘Politička stvar’

Veliki nesrazmjer u broju utrku je loš, to je činjenica, ali isto tako je činjenica da su skijaši izrazito jači u tehničkim disciplinama, kao što je to slučaj s Vlhovom, morali uključiti i brze u svoj program da bi došli do konačne nagrade. To je, a pogotovo skijašima iz malih država kao što je Slovakinja ili kao što je bio naš Ivica Kostelić, puno teži zalogaj, nego što je brzincima iz jedne Švicarske ili Austrije uključiti u trening i slalom. Ovi prvi mogu i(li) moraju, ovi drugi ne?

I da ne bude zabune, kalendar Svjetskog kupa je godinama i “politička stvar”, kad nešto ide na ruku “velikima” onda nije presudno je li do kraja fer ili nije, kad ne ide...

Ili jednostavnije, da su Gut-Behrami i(li) Odermatt drastično bolji u tehničkim disciplinama nego u tehničkim mislite li da bi doista upravo Švicarci bili najveći kritičari prošlosezonske situacije i najveći zagovaratelji “uvođenja ravnoteže”?

- Stvari se mijenjaju u pravom smjeru, kalendar Svjetskog kupa za predstojeću sezonu smatramo izrazito pozitivnim napretkom za sportaše i pozitivnom promjenom u smislu fair-playa između tehničara i brzinaca - izjavio je nedavno za Ski Racing Media predsjednik Švicarskog skijaškog saveza i bivši skijaš Urs Lehmann, koji se ove godine kandidirao i za predsjednika FIS-a i nastavio:

- Sportaši kao Marco Odermatt, Lara Gut-Behrami, Corinne Suter i ostali su sretni zbog ovakve odluke, a ja sam uvjeren da je ona najbolja za naš sport.

Slučajno je nabrojao samo imena švicarskih skijaša i skijašica? Dobro, možda je zbilja slučajno, ipak su mu oni najbliži.
Epilog priče - u novoj sezoni Svjetskog kupa imat ćemo, i u muškoj i u ženskoj konkurenciji, po 18 brzih i 18 tehničkih utrka. Pritom je kod žena to napravljeno savršeno precizno, skijašice će imati po 9 utrka u svakoj od 4 discipline. Kod skijaša to nije tako, oni imaju 2 slaloma više nego veleslaloma, ali i čak 4 spusta više u odnosu na super G.

Dobro prikriveno

E sad, ako se mogao kod žena napraviti potpuno isti raspored po disciplinama, zašto nije i kod skijaša? Ili barem da ne bude razlika u čak 4 utrke?

Valjda nije moglo bolje već ove sezone i popravit će to za iduće jer kad bi si dopustili zločesto zaključivati palo bi nam na pamet, recimo u kontekstu očekivanog nastavka borbe Pinturaulta i Odermatta, da je Francuz u stanju osvajati dosta bodova u super G-u, ali u spustu nije dosad osvojio niti jedan. Odnosno, da ovakav raspored s istim brojem brzih i tehničkih disciplina, ali s različitim brojem utrka u spustu i super G-u znači zapravo vjetar u leđa brzincima u borbi s tehničarima i samo je dobro prikriven iza 18+18.

SVJETSKI KUP 2021/22.

DISCIPLINA MUŠKI ŽENE
Spust 11 utrka 9 utrka
Super G 7 utrka 9 utrka
Veleslalom 8 utrka 9 utrka
Slalom 10 utrka 9 utrka
Paralelna 1 utrka 1 utrka

Zagreb 4. i 5. siječnja

Zagreb će naravno i u novoj sezoni ugostiti dva slaloma, ženski će se održati 4. siječnja, a muški 5. siječnja na Sljemenu.
Najbolje svjetske skijašice u Zagreb će doći već 16. put, a skijaši 13. put.

Kombinacije nema u Svjetskom kupu, ali bit će olimpijskih medalja

Kombinacija je nestala iz Svjetskog kupa, trajno ili privremeno tek će se vidjeti premda bi se danas većina kladila na ovo prvo. No, bez obzira što neće imati niti jednu utrku u ovoj disciplini u svom najjačem natjecanju, skijaši i skijašice će se boriti za kombinacijske medalje na ZOI u Pekingu u veljači 2022.
Paradoksalno? Da, ali to je odraz načina na koji je FIS godinama vodio skijanje. Puno “krivih skretanja”, previše “fenomenalnih ideja za novo vrijeme” koje nisu do kraja ili nisu uopće zaživjele i odricanje od tradicije jer je postala “dosadna”.
U vrlo skoroj budućnosti to može značiti da će skijanje ostati bez jednog kompleta olimpijskih medalja. Pogotovo jer paralelne utrke (još) nisu uspjele postati ono što su se u FIS-u nadali - adut za novo vrijeme i novu publiku. Baš suprotno, zbog nedorađenosti posljednjih su sezona bile izvor više kontroverzi nego pohvala.

Povratak na američki kontinent

Svjetski kup se u novoj sezoni vraća na američki kontinent koji je prošle godine zaobišao zbog pandemije koronavirusa.
U muškoj konkurenciji u Ameriku će samo brzinci budući da se prvo u kanadskom Lake Louiseu krajem studenoga skijaju dva spusta i super G, a potom početkom prosinca u američkom Beaver Creeku dva super G-a i spust. Skijašice imaju i brze i tehničke utrke na američkom tlu, u američkom Killingtonu se 27. i 28. studenoga voze veleslalom i slalom, a u Lake Louiseu od 3. do 5. prosinca dva spusta i super G.

Ponovo dupliciranje utrka iste discipline, pogotovo kod skijaša

Prošle sezone su zbog pandemije koronavirusa ne samo odvojene utrke brzih i tehničkih disciplina najviše što se moglo, nego je uvedeno i dupliciranje utrka iste discipline na istom mjestu.
To će biti praksa i u ovoj sezoni, pogotovo u muškom Svjetskom kupu u kojem će se u Lake Louise voziti dva spusta dan za danom, u Beaver Creeku dva super G-a, a između njih spust, a nakon toga će se dan za danom u Alta Badiji skijati dva veleslaloma, u Wengenu i Kitzbühelu prvi puta po dva spusta, u Garmisch-Partenkirchenu dan za danom dva slaloma, a u Kranjskoj Gori dva veleslaloma umjesto kao što je bilo uobičajeno veleslalom i slalom.
Kod skijašica su u Leviju dan za danom dva slaloma, u Lake Louiseu dva spusta, u St. Moritzu dva super G-a i u Crans Montani dva spusta.

Linker
28. travanj 2024 14:25