NIKOLAY DOYCHINOV Afp
VELIKA BORBA U ZAVRŠNICI

Od velikog okršaja za svaki bod na kraju sezone profitirat će - Hrvat, evo i kako...

Alexis Pinturault i Marco Odermatt bore se na nekoliko frontova, a jedna je i u veleslalomu.
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 08. ožujak 2021. 18:20

Francuska je slavila ukupnog pobjednika Svjetskog kupa u prva dva izdanja ovog natjecanja, Jean-Claude Killy je bio najbolji 1967. i 1968, a onda je nastala “suša”, koja je trajala sve do 1997. i Luca Alphanda. I nakon toga opet ništa. Austrijanci su podignuli čak 15 Velikih globusa od posljednjeg francuskog slavlja, četiri puta su slavili Norvežani, po jednom Švicarci i jednom mi zahvaljujući Ivici Kosteliću. A Francuzi još čekaju...

Prošle godine je Alexis Pinturault ostao bez najveće skijaške nagrade za 48 bodova, koliko je više skupio Aleksander Aamodt Kilde, a takvom raspletu je uvelike kumovao prekid sezone zbog pandemije koronavirusa, jer da su održane sve utrke Francuz bi imao objektivno puno veću šansu dograbiti toliko željeni Globus. Ove sezone je od početka naglašavao da mu je glavni cilj upravo ukupna pobjeda i dugo se činilo da mirno “plovi” prema tome, no šest utrka prije kraja sezone to više nije tako...

Alexis je ipak ranjiv

Marco Odermatt, 23-godišnji Švicarac, u dva je dana u Saalbachu skupio 145 bodova (5. mjesto u spustu i pobjeda u super G-u), Pinturault samo 16 (15. u super G-u) i prednost od 210 bodova Francuza istopila se na samo 81 bod šest utrka prije kraja. Da je održan prvi od dva spusta u Saalbachu pozicija Francuza mogla je biti još teža.

Od šest utrka do kraja sezone, dvije su “brze”, a ostala su i po dva veleslaloma i slaloma i “na papiru” je Francuz i dalje u boljoj poziciji. Odermatt ne skija slalom, u veleslalomu su podjednaki, u super G-u i Pinturault može do bitnih bodova, uostalom upravo je u Lenzerheidu ostvario svoju jedinu pobjedu u ovoj disciplini, a čak i onaj jedini preostali spust u Lenzerheideu ne bi mu trebao biti preveliki zalogaj za nastup, ako će biti nužno.

Ali to je papir, a proteklih dana, čak i prije Saalbacha, švicarski mediji su uporno tražili prognoze bivših skijaša o tome kako bi se mogla rasplesti ova borba i mišljenja su u najmanju ruku bila podijeljena...

- Prije nekoliko tjedana bih rekao da će Pinturault sigurno osvojiti Globus, ali posljednjih nekoliko utrka pokazalo je da je ranjiv - smatra Marc Berthod, dok se recimo Felix Neureuther ne slaže:

- Pinturault je prekonstantan da bi ispustio Globus, ima u odnosu na Odermatta i dva slaloma u kojima može osvojiti jako puno bodova, a mislim da čak i u spustu u Lenzerheideu može doći do bodova.

No, većina će se složiti da je mladi Švicarac psihološki u puno boljoj poziciji, jer on “ne mora osvojiti Globus”, ako uspije - super, ako ne, nije problem, s 23 godine ima vremena za to. Za razliku od Francuza od koji “mora” I od kojeg to svi očekuju. Uključujući i njega samog.

A što kaže lovac, koji ne samo da je poremetio mirni san Pinturaulta, nego je pobjedom u nedjelju u Saalbachu spriječio i Vincenta Kriechmayra da osigura Globus u super G-u i ostao u igri i za tu nagradu.

- Baš je “cool” da dolazim sve bliže. Odlučit će posljednje utrke. Ne možeš si priuštiti nikakvu pogrešku, a moraš skijati na limitu cijelo vrijeme - kaže Odermatt.

Ovaj dio rečenice “moraš skijati na limitu cijelo vrijeme” mogao bi ići u prilog Filipu Zubčiću, koji se s Francuzom i Švicarcem bori za veleslalomski Globus. Jer kad skijaš na limitu nekad uzmeš sve, ali nekad ostaneš i praznih ruku.

image
NIKOLAY DOYCHINOV Afp

Neizvjesno je i u ženskom dijelu Svjetskog kupa, ali tamo preostale utrke maksimalno idu u prilog Petri Vlhovoj. Sjajan drugi do sezone Lare Gut-Behrami ugrozio je Slovakinju, ali dojam je kako je to ipak bilo više prividno, nego stvarno. Bila je toga svjesna i Švicarka iako je nakon tri utrke u Val di Fassi pretprošli vikend imala 187 bodova prednosti.

- Veliki Globus je više u sferi nemogućeg nego mogućeg za mene. Ja imam samo četiri prilike, a moje suparnice ih imaju čak osam - rekla je Gut-Behrami aludirajući na raspored utrka do kraja sezone.

Globus za Slovačku

Da je u pravu pokazalo se u subotu i nedjelju kada je Petra Vlhova na domaćem terenu u Jasni pobjedom u veleslalomu i drugim mjestom u slalomu, koji Švicarka uopće ne skija, došla na samo 36 bodova zaostatka. Pomogla je i Gut-Behrami koja je bila 9. u veleslalomu, a u ovom trenutku to znači premalo.

- Pobijedila sam na svojoj stazi, doma, za mene je to bio san - rekla je Slovakinja, ali ne treba uopće dvojiti da joj je pobjeda posebno slatka zbog ukupnog poretka, uostalom ne jednom je ove sezone rekla...

- Najviše od svega želim osvojiti prvi Veliki globus za Slovačku.

Šest utrka prije kraja vrlo je blizu ostvarenju svoje želje, jer od tih šest utrka su čak tri slaloma. U sjeni pobjede Vlhove i borbe za ukupnu pobjedu, Marta Bassino je utrku prije kraja osigurala veleslalomski Globus. Leona Popović je nedjeljni veleslalom završila u prvoj vožnji u kojoj je imala 39. vrijeme (+4.18).

Linker
18. travanj 2024 20:29