STIAN LYSBERG SOLUM Afp
ŠVICARAC JURI PO REKORDE

Odermatt ima veliku priliku napraviti ono što je uspjelo samo dvojici skijaša, i to prije više od 20 godina

Maieru je to uspjelo dvaput uzastopno, a Zurbriggenu jedanput
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 23. veljača 2024. 06:16

Skijaška sezona ulazi u završni dio, a najveća nagrada u muškom dijelu već ima svog vlasnika. Treću sezonu uzastopno Marco Odermatt će biti ukupni pobjednik Svjetskog kupa, ali Švicarac ima priliku napraviti i ono što je do sada uspjelo samo dvojici skijaša - osvojiti ujedno i globuse u veleslalomu, super G-u i spustu. Hermannu Maieru to je uspjelo dvaput uzastopno u sezonama 1999/20. i 2000/01., a Pirminu Zurbriggenu jednom (1986/87.).

Od 11 utrka do kraja samo su još dvije u brzim disciplinama, po jedna u spustu i u super G-u na završnici u Saalbachu, a 26-godišnji Švicarac je u dobitnoj poziciji u obje discipline. U spustu doduše ima “samo” 42 boda više od Cypriena Sarrazina koji je na kraju 2023. započeo veliku seriju vrhunskih rezultata pobjedom u Bormiju, nastavio s dva druga mjesta u Wengenu i zaključio dvostrukim trijumfom u Kitzbühelu.

Trebala je to biti potpuno izjednačena borba do kraja jer je nakon Kitzbühela Odermatt imao samo 6 bodova više, ali nažalost Francuz je pao na drugom treningu spusta u Kvitfjellu i priključio se dugačkoj listi ozlijeđenih. Dobra je vijest da ozljeda nije teža (list lijeve noge), odnosno nije od onih zbog kojih se završava sezona i očekuje se njegov nastup na završnici, ali objektivno je Švicarac u velikoj prednosti iako u svom opreznom stilu kaže...

- Premda je još prerano za konačnu potvrdu njegovog nastupa u Saalbachu, pretpostavljam da će se Cyprien do tada oporaviti. A budući da vjerujem kako on u spustu može pobijediti i s jednom i pol nogom, bit će “tijesno”.

Ako bi Francuz i pobijedio, Odermattu bi bilo dovoljno treće mjesto za osiguranje spustaškog globusa kojeg je posljednje dvije sezone osvajao Aleksander Aamodt Kilde, a ove ga nema još od Wengena gdje se teško ozlijedio.

U super G-u je Odermatt praktično već stavio ruku na svoj drugi uzastopni globus u ovoj disciplini jer njegova prednost iznosi 81 bod u odnosu na Vincenta Kriechmayra. Austrijanac je pobjedom u Kvitfjellu spriječio Švicarca da već prije završnice sve riješi, ali ako se njega pita - riješeno je.

- Moja prilika postoji samo u teoriji i to se ne može dogoditi s obzirom na njegovu klasu - rekao je Kriechmayr u intervjuu za ORF i dodao:

- Nisam mislio na globus prije utrke, ne mislim ni sada. Nema tu šanse.

Matematika će reći da bi mu trebala pobjeda, a Odermatt bi morao biti izvan prvih 14, no to doista spada samo u teoriju. Uz uvjet da Švicarac bude zdrav, a do sada nije imao nikakvih problema za razliku od njegovih glavnih suparnika, ne samo u ovoj disciplini, koji su otpadali jedan po jedan.

U veleslalomu je ostalo najviše utrka do kraja, čak pet, pa bi netko neupućen logično mogao pomisliti da je tu još otvorena borba za globus. Odermatt ima 286 bodova više od našeg Filipa Zubčića koji je drugi, ali ima i svih 6 pobjeda u 6 dosad održanih veleslaloma ove sezone, ima 9 pobjeda u posljednjih 9 veleslaloma i 23 postolja u nizu. Objektivno, šansa za bilo koga pojavila bi se samo ako Švicarac ne bi mogao skijati zbog ozljede.

image
MATTIA RADONI/IPA SPORT/IPA-AG/IPA/PROFIMEDIA

Teoretski ili matematički ni ona naša konstatacija da Veliki globus za sezonu 2023/24. već ima vlasnika nije točna jer trenutačno su još četvorica unutar 1100 bodova zaostatka (Sarrazin -918, Feller -933, Kriechmayr -935 i Meillard -1088), ali u realnosti jer ta priča oko ukupne pobjede završena već s ozljedom Marca Schwarza.

Uz čak četiri globusa Marco Odermatt bi nakon ove sezone mogao biti bogatiji i za još poneki rekord...

UKUPAN BROJ BODOVA

Prije godinu dana Švicarac je ukupnu pobjedu osvojio s 2042 boda i tako srušio rekord Hermanna Maiera od 2000 bodova iz sezone 1999/2000.

Trenutačno je na 1602 boda, a s obzirom na to da do kraja ima još 7 utrka (ne skija slalom) u najboljem slučaju bi mogao doći do čak 2302 boda. Toliko vjerojatno ili realno neće skupiti, ali bi mogao popraviti svoj prošlosezonski rekord. Apsolutna rekorderka, Slovenka Tina Maze ostat će i dalje nedodirljiva (2414 bodova u sezoni 2012/13.).

POBJEDA S NAJVEĆOM RAZLIKOM

Hermann Maier je 2001. osvojio Veliki globus sa 743 boda više od drugoplasiranog Stephana Eberhartera i to je rekordna razlika u muškom Svjetskom kupu. Razlika koju bi Odermatt itekako mogao nadmašiti ovog proljeća.

Apsolutna rekorderka je i u ovoj kategoriji Tina Maze koja je 2013. imala čak 1313 bodova više od drugoplasirane Marije Höfl-Riesch.

NAJVIŠE POBJEDA U SEZONI

Muški rekord je 13 pobjeda u jednoj sezoni, a drže ga četvorica skijaša među kojima je i Odermatt koji je to ostvario prošle sezone. Osim njega, 13 pobjeda u sezoni imali su Ingemar Stenmark (1978/79.), Hermann Maier (2000/01.) i Marcel Hirscher (2017/18.).

Odermatt je trenutačno na 10 pobjeda i realno je očekivati da će nakon ove sezone biti sam na vrhu. Usput, apsolutna rekorderka je Mikaela Shiffrin sa 17 pobjeda u sezoni 2018/19.

NAJVIŠE POSTOLJA U SEZONI

Ovo je još jedan rekord koji Odermatt dijeli s Hermannom Maierom, a koji bi ove godine mogao postati samo njegov. Herminator je u sezoni 1999/20. na postolju stajao 22 puta, a Švicarac je to ponovio prošle sezone. U ovom trenutku ima 17 postolja i još 7 utrka pa bi u najboljem slučaju mogao doći do brojke 24 i izjednačiti se s apsolutnom rekorderkom Tinom Maze.

SPUST 8/9

1. Marco Odermatt 552

2. Cyprien Sarrazin -42

3. Dominik Paris -210

- Ostao je još samo spust na završnici u Saalbachu 24. ožujka.

- Trebalo je biti održano 13 spustova, ali čak 6 ih je otkazano (2 Zermatt-Cervinia, 2 Beaver Creek i 2 Chamonix), a nadoknađena su 2.

- Pobjednici ove sezone: 3 Cyprien Sarrazin (Bormio, oba spusta u Kitzbühelu), 2 Marco Odermatt (oba u Wengenu), 1 Dominik Paris (Val Gardena II), 1 Bryce Bennett (Val Gardena I) i 1 Niels Hintermann (Kvitfjell).

SUPER G 6/7

1. Marco Odermatt 450

2. Vincent Kriechmayr -81

3. Raphael Haaser - 199

- Ostao je još samo super G na završnici u Saalbachu 22. ožujka.

- Trebalo se održati 8 super G-a, ali je jedan otkazan (Beaver Creek).

- Pobjednici ove sezone: 2 Marco Odermatt, 2 Vincent Kriechmayr, 1 Cyprien Sarrazin i 1 Nils Allegre.

VELESLALOM 6/11

1. Marco Odermatt 600

2. Filip Zubčić -286

3. Žan Kranjec -329

- Ostalo je još 5 veleslaloma: Palisades Tahoe (24. 2.), Aspen (1. i 2. 3.), Kranjska Gora (9. 3.) i na završnici u Saalbachu (16. 3.)

- 11 veleslaloma je bilo predviđeno u kalendaru, otkazan je prvi u Söldenu, ali se on nadokađuje u Aspenu.

- Pobjednik: 6 Marco Odermatt (Val d‘Isere, Alta Badia I i II, Adelboden, Schladming, Bansko).

U spustu 26-godišnji Švicarac ima ‘samo‘ 42 boda više od Cypriena Sarrazina koji je bio u odličnoj formi i velikoj seriji, ali se ozlijedio u Kvitfjellu, propustio taj spust i još uvijek nije sigurno da će skijati u posljednjoj utrci

Linker
30. travanj 2024 15:33