MARCO BERTORELLO Afp
SVJETSKI KUP SKIJAŠA

Odermatt se nakon ozljede koljena vratio pobjedom na ‘ženskoj stazi‘: ‘Znao sam da će biti brz‘

Mladi Švicarac je u prvom od dva super G-a u Cortini d‘Ampezzo slavio ispred najvećeg suparnika
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 28. siječanj 2023. 21:05

Marco Odermatt je iz "trenutka užasa" na Streifu, u prvom od dva spusta u Kitzbühelu prije malo više od tjedan dana, srećom izašao samo s lakšom ozljedom koljena. Švicarci su ga odmah povukli iz drugog spusta dok svi pregledi nisu obavljeni, a nakon što je trenirao veleslalom u srijedu, na dan utrke u Schladmingu, odlučio je kako je bolje biti oprezan i propustiti noćni veleslalom na Planai stazi zbog onoga što je ispred njega.

Vratio se u Svjetski kup u subotu, u super G-u u Cortini d‘Ampezzo, i - pobijedio. Sve dvojbe o tome je li koljeno spremno za najveće napore i je li ozljeda ostavila ikakvog traga na njegovo mentalno stanje nestale su tijekom njegove vožnje niz čuvenu žensku stazu Olympia della Tofane.

U ženskom Svjetskom kupu je ovo jedna od najpoznatijih staza, ali skijašima je ona bila "nepoznat teritorij" budući da je na njoj muška utrka Svjetskog kupa posljednji put održana prije tri desetljeća. Cortina d‘Ampezzo je, istina, prije samo dvije godine ugostila Svjetsko skijaško prvenstvo, ali muške brze utrke su održane na novoj stazi Vertigine (dvostruki zlatni, u spustu i super G-u bio je Vincent Kriechmayr).

image
MARCO BERTORELLO Afp

- Znam da će Marco Odermatt uvijek biti brz. Nije važno je li pauzirao nekoliko dana ili ne, ako se može pripremiti za tu minuti i pol vožnje i ako je na startu, onda je sve moguće - nije bio nimalo iznenađen Aleksander Aamodt Kilde, a nije djelovao ni razočarano što ga je Švicarac još jednom dobio ove sezone.

Norvežanin je sjajno odradio tehnički zahtjevnu postavku utrke koja je išla na ruku onima koji znaju dobro odskijati veleslalomske zavoje. Mnogima je takva postavka ispala prevelika muka pa je tek jedan (Allegre) od prva četiri skijaša došao do cilja (ispali Baumann, Meillard, Hemetsberger), a do kraja utrke je uz 15 imena bila oznaka - nisu završili.

image
MARCO BERTORELLO Afp

Kilde je postavio vrijeme 1:25.92, koje je izdržalo dok se četiri broja iza njega nije spustio Odermatt i nadmašio ga za 35 stotinki.

- Mislim da je bila teška postavka staze, ali kako sam imao broj 14 mogao sam vidjeti dosta skijaša prije mene i to mi je pomoglo da si posložim u glavi liniju kojom moram skijati i podignulo mi je samopouzdanje - rekao je Odermatt kojem je ovo treća pobjeda od pet utrka ove discipline (preostale dvije osvojio je Kilde).

Za razliku od svog najvećeg suparnika, mladi Švicarac je skromno rekao kako nije očekivao da će biti toliko dobar.

- Stvarno nisam to očekivao. Nisam bio siguran koliko blizu granici mogu ići u ovoj utrci, a dok sam skijao zapravo nisam imao osjećaj da idem do kraja. Samo sam nastojao skijati bez pogreški i graditi samopouzdanje od vrata do vrata i to mi je uspjelo.

Kako se utrka razvijala, tako je Olympia delle Tofane postajala sve brža i to su maksimalno iskoristili skijaši s višim startnim brojevima. Prvi od njih bio je Talijan Casse Mattia, koji je s brojem 19 došao do treće stepenice postolja, 14 stotinki iza Kildea. Stefan Babinsky, koji je startao dva broja iza njega, plasirao se na 4. mjesto, ali tek je kretao "show".

image
MARCO BERTORELLO Afp

Prva trojica su ostala neuhvatljiva, ali se čak pet skijaša s brojevima većim od 30 probilo u Top 10. Tek 21-godišnji Austrijanac Lucas Feurstein, svjetski juniorski prvak u veleslalomu i srebrni u super G-u 2021. godine, imao je startni broj 43 i završio na 6. mjestu, Kanađanin Jeffrey Read, mlađi sin čuvenog Kena Reada, s brojem 44 na sedmom, Francuz Cyprien Sarazin s brojem 34 na osmom, Austrijanac Marco Schwarz s brojem 31 na desetom i Talijan Matteo Marsaglia s brojem 49 na desetom mjestu.

Danas se u Cortini skija još jedan super G-a, a to su utrke koje su otkazane u prvom dijelu sezone u Val Gardeni i Lake Louiseu.

REZULTATI

SUPER G

1. Marco Odermatt (Švi) 1:25.57

2. Aleksander A. Kilde (Nor) +0.35

3. Mattia Casse (Ita) +0.49

4. Stefan Babinsky (Aut) +0.63, 5. Vincent Kriechmayr (Aut) +0.76, 6. Lukas Feurstein (Aut) +0.82, 7. Jeffrey Read (Kan) +0.89, 8. Cyprien Sarrazin (Fra) +0.91, 9. Marco Schwarz (Aut) +0.95, 10. Matteo Marsaglia (Ita) +0.98...

POREDAK U SUPER G-u (5/8): 1. Odermatt (Švi) 440, 2. Kilde (Nor) 392, 3. Kriechmayr (Aut) 254, 4. Rogentin (Švi) 173, 5. Pinturault (Fra) 165, 6. Caviezel (Švi) 115, 7. Crawford (Kan) 106, 8. Casse (Ita) 99...

UKUPNI POREDAK (26/39): 1. Odermatt (Švi) 1286, 2. Kilde (Nor) 1073, 3. Kristoffersen (Nor) 779, 4. Kriechmayr (Aut) 722, 5. Meillard (Švi) 692, 6. Braathen (Nor) 671, 7. Pinturault (Fra) 495, 8. Schwarz (Aut) 472,...

32. ZUBČIĆ 173,... 92. KOLEGA 38,... 121. RODEŠ (svi Hrv) 16...

U ženskom Svjetskom kupu je Olympia delle Tofane jedna od najpoznatijih staza, ali skijašima je ona bila ‘nepoznat teritorij‘ budući da je na njoj brza muška utrka Svjetskog kupa posljednji put održana prije tri desetljeća

Linker
26. travanj 2024 05:27