Atletičarka Therese Johaug
 Cornelius Poppe/NTB Scanpix/AFP
SVESTRANA THERESE

‘Ona je stroj!‘: Olimpijska pobjednica i svjetska prvakinja na skijama oduševila i kao atletičarka!

Sjajna skijašica sve ozbiljnije je zagrijana za mogućnost da ostavi dublji trag u kraljici sportova
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 25. lipanj 2020. 13:42

Prije nekoliko mjeseci mediji su bili puni bedastoća o norveškom nogometašu Erlingu Haalandu, koji je navodno zamalo srušio svjetski rekord na 60 metara. To, dakako, nije imalo nikakve veze s istinom. Ni približno. No, Norvežani sada doista imaju “uljeza” u atletici s vrlo respektabilnim rezultatom. Njezino je ime Therese Johaug, olimpijska je pobjednica i deseterostruka svjetska prvakinja u skijaškom trčanju. I očito, vrlo svestrana sportašica.

ZOI 2022. su prioritet

U Oslu su održane Nemoguće igre, ekshibicijsko natjecanje koje je bilo zamjena za otkazani miting Dijamantne lige. U prvom su planu bile najveće norveške zvijezde Karsten Warholm i Jakob Ingebrigtsen - prvi je srušio svjetski rekord na 300 m prepone, a drugi europski rekord na 2000 m. Nisu to one standardne atletske discipline u kojima rušenje rekorda izaziva veliku pozornost, ali Warholm i Ingebrigtsen ipak su pobrali najviše pažnje.

A pomalo u sjeni ostala je Johaug, koja je trčala solo utrku na 10.000 metara i u cilj ušla u vremenu 31:40.67. Bila joj je to tek peta atletska utrka u životu, lani je čak bila i norveška prvakinja, ali nikada prije nije istrčala tako impresivan rezultat. Rezultat s kojim bi, primjerice, lani završila na osmom mjestu europske ljestvice i ispunila normu za Svjetsko prvenstvo u Dohi! Za usporedbu, hrvatski rekord u ovoj disciplini iznosi 33:08.10.

Naravno, norveški su mediji odmah krenuli u istraživanje hoće li Therese odbaciti skije i pokušati ostaviti ozbiljniji trag i u kraljici sportova. Dobar primjer takvog scenarija imaju i u vlastitoj povijesti. Ingrid Kristiansen se na početku karijere bavila skijaškim trčanjem, a kasnije je postala jedna od najboljih dugoprugašica svojeg vremena, svjetska prvakinja na 10.000 metara i jedina žena u povijesti koja je istodobno držala svjetske rekorde na 5000 i 10.000 metara i u maratonu. Istina, Kristiansen je “selidbu” odradila sa 24 godine, a Johaug će za koji dan napuniti 32.

- Nikad nije kasno, ali mislim da bi joj sada bilo teško promijeniti sport i krenuti ispočetka. Na žalost, mislim da je prestara za ispunjavanje velikog potencijala u trčanju - rekla je Kristiansen za NRK.

S njom se, međutim, ne slaže nekadašnji europski rekorder u maratonu Sondre Nordstad Moen: - Therese je stroj. Uz više treninga, sigurno ima potencijala da dođe barem do europskog vrha. Znam atletičarke starije od 40 godina koje trče 31 minutu, tako da je pred Therese još deset godina - kaže Moen.

image
Trkačica na skijama Therese Johaug
Silas Stein/dpa/AFP

Johaug je razmatrala mogućnost odlaska na ovogodišnje Europsko prvenstvo u Parizu, koje je u međuvremenu otkazano. Olimpijske igre u Tokiju nisu joj bile u planu, a nisu ni sada kada su premještene u 2021. Razlog je jednostavan - samo šest mjeseci kasnije su Zimske olimpijske igre u Pekingu, koje su za Therese i dalje cilj broj jedan. No, 2022. su na rasporedu i Europsko prvenstvo u Münchenu i Svjetsko prvenstvo u Eugeneu i čini se da je sjajna skijašica sve ozbiljnije zagrijana za mogućnost da se pojavi barem na jednom od tih natjecanja.

- Ne mora odlučiti o tome odmah. Razgovarali smo o nastupu na Europskom prvenstvu, a s obzirom na to da trči tako dobro, i Svjetsko prvenstvo dolazi u obzir. To bi moglo biti vrlo zabavno iskustvo - istaknuo je Theresin skijaški trener Pål Gunnar Mikkelsplass.

Linker
20. travanj 2024 05:26