Istok Rodeš

 FABRICE COFFRINI/AFP/PROFIMEDIA
SLALOM U ASPENU

Oproštaj od SAD-a i završetak programa s četiri Hrvata u utrci: ‘Vraća nam se zima, bit će teško i zanimljivo‘

Istok Rodeš je trenutačno 26. u poretku slaloma, Filip Zubčić je 28., a na vrhu je Manuel Feller
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 03. ožujak 2024. 08:57

Skijaši slalomom u Aspenu završavaju trodnevni program utrka Svjetskom kupa u ovom američkom skijalištu i dvotjedni boravak u SAD-u. Hrvatska će kao i u Palisades Tahoeu imati četiri predstavnika - Filipa Zubčića, Samuela Kolegu, Istoka Rodeša i Mateja Vidovića. Ovo je deveti slalom sezone i po povratku u Europu skijaši će imati još dva, u Kranjskoj Gori i najboljih 25 u disciplini na završnici u Saalbachu.

image

Filip Zubčić, Istok Rodeš i Samuel Kolega

CROSKI

Samuel Kolega ima čvrstu poziciju u društvu onih koji će imati priliku skijati svih 11 slaloma. Trenutačno je 16. u poretku discipline sa 134 boda i pun samopouzdanja nakon dva vezana top 10 rezultata (7. u Chamonixu, 10. u Palisadesu).
- Palisades je za mene super završio, a nakon njega smo se malo odmorili, malo trenirali veleslalom, pa slalom i spremni smo - jasan je 25-godišnji Zagrepčanin.

Muški slalom je posljednji put u Aspenu održan 2017. i za mnoge je to nepoznat teren, ali ima i onih koji su skijali tada - Michael Matt je bio treći iza današnjih “penzionera” Andrea Myhrera i Felixa Neureuthera, a skijali su i Manuel Feller, Linus Strasser, Henrik Kristoffersen, Dave Ryding, Daniel Yule, Luca Aerni, Sebastian Foss-Solevaag, Stefano Gross i Giuliano Razzoli.

- Meni je prvi put da sam u Aspenu, a kako je u istoj situaciji puno skijaša mislim da će to biti zanimljivo. Teren nije pretežak, padat će snijeg i bit će fora sigurno.

image

Samuel Kolega

JEFF PACHOUD/AFP/PROFIMEDIA

Kolega je tako najavio ne samo utrku nego i vremenske uvjete koji se očekuju u nedjelju. Vraća se zima, barem u Coloradu, a tome se posebno veseli Istok Rodeš...

- To nam je falilo u posljednje vrijeme, a ja se volim natjecati u pravim zimskim uvjetima, naročito kad pada snijeg tako da za mene to može biti samo plus.

Rodeš je skijao prvi od dva veleslaloma u Aspenu, bila je to njegova premijera u ovoj disciplini, ali kao i dosta skijaša, nastupio je prvenstveno kako bi se upoznao sa stazom i podlogom.

- Prije svega sam vozio tu utrku da vidim stazu za slalom. Na veleslalomskoj ima svega, od leda do agresivnog snijega, od nekog poluproljetnog do skliskog. Što se tiče slaloma pola je u ledu, a pola je nekakav proljetni snijeg. Bit će zanimljivo, bit će teško, ali bit će svima više-manje isto i trebamo se boriti i snaći na tome što imamo.

image

Istok Rodeš

RONALD GORSIC Cropix

Istok Rodeš je trenutačno 26. u poretku slaloma, a Filip Zubčić 28. Na vrhu je Manuel Feller, koji ima priliku u ovoj utrci osigurati slalomski Globus. Pobjednik pola do sada održanih slaloma (4 od 8) ima 204 boda više od Linusa Strassera, a matematički su u igri za ukupnu slalomsku pobjedu još Clement Noël koji zaostaje 238 bodova i Timon Haugan koji ima 280 bodova manje.

Linker
02. svibanj 2024 11:25