HECTOR RETAMAL/AFP/PROFIMEDIA
ZA KNJIGU REKORDA

FOTO: Otvorena najveća skijaška staza u zatvorenom, pogledajte spektakularne kadrove

Šangaj je dobio skijašku stazu na zatvorenom na površini od gotovo 100.000 četvornih metara
Piše: HinaObjavljeno: 06. rujan 2024. 13:05

Najveća zatvorena skijaška staza na svijetu otvorena je u petak u Šangaju, nakon najtoplijeg kolovoza u Kini u zadnjih 60 godina, u zemlji koja je najveći svjetski emiter stakleničkih plinova.

U obliku ledenjaka i s površinom od gotovo 100.000 četvornih metara, L*SNOW Indoor Skiing Theme Resort nalazi se sat i pol od središta Šangaja, u četvrti Pudong. Unutra, sjedežnica, žičara i mali vlak prevoze posjetitelje do četiri skijaške padine.

image
STRINGER/AFP/PROFIMEDIA
image
HECTOR RETAMAL/AFP/PROFIMEDIA

L*SNOW Indoor Skiing Theme Resort dobio je u petak certifikat Guinnessove knjige svjetskih rekorda kao najveće zatvoreno skijalište na svijetu, ispred Harbina, koji se također nalazi u Kini.

image
HECTOR RETAMAL/AFP/PROFIMEDIA

Od 9 sati ujutro temperature su u Šangaju dosezale 30 stupnjeva na trgu uređenom u alpskom stilu gdje je bilo svečano otvorenje, ali kad su gosti ušli u kompleks, živa je pala znatno ispod nule.U ovoj zemlji u kojoj je stanovništvo sve više zaljubljeno u zimske sportove, posjetitelji su sunčane naočale i majice zamijenili skijaškim kombinezonima.

image
HECTOR RETAMAL/AFP/PROFIMEDIA
image
HECTOR RETAMAL/AFP/PROFIMEDIA

Unatoč dosljednim rekordnim temperaturama, snažna potpora vlade i rastući interes srednje klase za zimske sportove potaknuli su kinesku skijašku industriju, posebno otkad je Peking bio domaćin Zimskih olimpijskih igara 2022. Kina je svjetski lider u skijaškim stazama u zatvorenom, zauzimajući polovicu od 10 najboljih u svijetu, prema šangajskoj tvrtki Daxue Consulting.

"U okolici Šangaja prije nije bilo skijališta i načina za vježbanje ljeti. Tako da sam prilično sretna", rekla je Cynthia Zhang, snowboarderica, za AFP prije nego što je krenula na stazu.U kolovozu je izvješće lokalnih vlasti u Šangaju priznalo da će ova vrsta projekta "neizbježno potrošiti puno energije".

No, naglasili su da je novi kompleks koji je svečano otvoren u petak, izgrađen s ciljem maksimiziranja ponovne upotrebe energije, posebno zahvaljujući skladištu leda i sustavu povrata otpadne topline, kao i opsežnim fotonaponskim objektima na krovovima.

Prvobitno planirano za 2019., otvaranje je nekoliko puta odgađano.

image
HECTOR RETAMAL/AFP/PROFIMEDIA

Linker
06. rujan 2024 13:06