Mikaela Shiffrin

 VLADIMIR SIMICEK Afp
SNJEŽNA KRALJICA

Ovo su tri glavne favoritkinje Sljemena, ali i svih slaloma: Prva može postati Kraljica s najviše kruna...

Vlhova, pak, ovaj put na Sljeme dolazi bez pobjede u dosadašnjim slalomima
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 03. siječanj 2023. 21:22

MIKAELA SHIFFRIN: Može izjednačiti Vonn i postati Kraljica s najviše kruna

Amerikanka u Zagreb dolazi s dvije “okrugle” brojke - 80 pobjeda u Svjetskom kupu i 50 u slalomu. Ove sezone je već osvojila tri od pet održanih slaloma, a kad bi u Zagrebu osvojila obje krune izjednačila bi se sa ženskom rekorderkom Lindsey Vonn po broju pobjeda u Svjetskom kupu i ostao bi joj još samo lov na Ingemara Stenmarka i njegovih 86 slavlja.

Shiffrin ima priliku i postati Snježna kraljica s najviše kruna, trenutačno ima četiri kao i Austrijanka Marlies Schild. S jednim slavljem izjednačila bi se s Marcelom Hirscherom koji je pet puta osvajao Sljeme, s dva bi ostala sama na vrhu u obje konkurencije.

Amerikanka je prvi put došla na Sljeme u siječnju 2012. i nije uspjela završiti utrku, ali je već godinu kasnije prvi pobijedila. Bila je to njezina druga pobjeda u Svjetskom kupu, a imala je samo 17 godina i 9 mjeseci.

Ukupno je na Sljemenu skijala 9 utrka, a uz 4 pobjede ima i dva 2. mjesta, 4. mjesto i dvije nezavršne utrke. (

image

Petra Vlhova

GEORG HOCHMUTH Afp

PETRA VLHOVA: Posljednje tri godine je bila Kraljica, a ove sezone još nema pobjedu

Slovakinja je krunu Snježne kraljice osvajala tri posljednje godine. Ona je i olimpijska pobjednica iz Pekinga prošle godine te osvajačica slalomskog Globusa prošle sezone. Petra Vlhova, nakon Shiffrin, ima i najviše slalomskih pobjeda među aktivnim skijašicama - 17. Usput, niti jedna druga nema više od tri (Katharina Liensberger).

No, Vlhova ovaj put na Sljeme dolazi bez pobjede u dosadašnjim slalomima. Ima tri treća i dva četvrta mjesta u pet utrka i za većinu skijašica to bi bili super rezultati, ali ne i za Vlhovu i bit će zanimljivo vidjeti može li joj baš Zagreb donijeti prekid niza od 8 slaloma u Svjetskom kupu bez pobjede (posljednji put je pobijedila 9. siječnja 2022. u Kranjskoj Gori).

Njoj je Zagreb druga najuspješnija slalomska utrka, više pobjeda ima samo u Leviju (5). Na Sljemenu je skijala ukupno 8 utrka, prva dva nastupa (2013. i 2015.) nije iz završila, a osim tri pobjede ima i dva druga mjesta i jedno 4. mjesto.

image

Wendy Holdener

MARCO BERTORELLO Afp

WENDY HOLDENER: Vječno druga u slalomu napokon je postala pobjednica

Wendy Holdener je posebna priča Svjetskog kupa i djevojka za koju su u slalomima posljednjih sezona svi navijali, uključujući i njezine suparnice. To uopće nije čudno kad se zna da je 29-godišnja Švicarka skupila čak 30 penjanja na pobjedničko postolje u slalomima za Svjetski kup prije nego što je uspjela pobijediti. Čak 15 puta je bila druga, korak do, ali nikako pobjednica. Kad je u drugom slalomu u Leviju na početku ove sezone opet bila “samo druga” i obje naše skijašice su rekle “šteta, baš smo htjele da ona pobijedi”.

U sljedećoj utrci, u Killingtonu je napokon uspjela, a zanimljivo je da je tu pobjedu podijelila. U četvrtom slalomu sezone, u Sestriereu, bila je sama na vrhu postolja. Ove sezone ima uz tri postolja još i dva peta mjesta.

U Zagrebu je skijala 10 puta, a i ovdje ima jedno drugo mjesto (2018.) i jedno treće (2019.), a prošle sezone je bila četvrta. U posljednjih šest Snježnih kraljica nije bila ispod šestog mjesta.

Linker
24. travanj 2024 21:28