FABRICE COFFRINI/AFP/PROFIMEDIA
VRIJEME JE ZA PRILAGODBU

‘Ovo više nema smisla!‘ Skijaši i skijašice ukazuju na gorući problem i sve glasnije traže promjene

Za dva tjedna će se u Söldenu održati prve dvije utrke Svjetskog kupa
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 16. listopad 2023. 22:33

Nije to više jedna godina, ni dvije, ni tri. Nije to više nešto što će nam se dogoditi, nego nešto što se događa i čemu se moramo prilagoditi. Globalno zatopljenje “grize” ledenjake velikom brzinom, jeseni su (pre)tople, a u Svjetskoj skijaškoj federaciji se ponašaju kao da je sve isto kao prije 10 ili 20 godina. I kao da je samo pitanje trenutka kad će se vremenski uvjeti vratiti na staro, a svi znamo da neće. I da može biti samo gore iz godinu u godinu.

Činjenica da je ove godine pomaknut početak Svjetskog kupa logično bi trebala sugerirati kako su čelnici FIS-a prestali ponašati poput nojeva s glavama u pijesku, ali nažalost to nije tako. Naime, početak je pomaknut samo za tjedan dana, odnosno - obična je kozmetika. I pritom nije presudno hoće li se ta dva veleslaloma u Söldenu održati normalno ili neće. Klima se promijenila i start skijaške sezone u listopadu jednostavno više nema smisla iz više razloga.

Većina skijaša i skijašica, uključujući najveća imena ovog sporta, sve glasnije i češće govori o tome i traži promjene.

- Da nisam skijaš, vjerojatno ne bih uopće razmišljao o skijanju u ovom razdoblju - kaže Marco Schwarz.

U Söldenu od 1993.

Kako ćeš razmišljati o skijanju kad su temperature sličnije ljetnim, nego zimskim.

- Ako ljudi u ciljnom prostoru hodaju u majicama kratkih rukava, a oni koji gledaju utrku na televiziju upravo su se vratili s kupanja, to nema smisla. I sigurno ih neće potaknuti da odu na skijanje - kaže Lara Gut, a s njom se slaže Mikaela Shiffrin.

- Mentalno se mogu pripremiti za utrku kad god ona bila. Ali ima li to doista smisla? Je li sad vrijeme za skijanje? Vjerojatno ne.

image
FABRICE COFFRINI/AFP/PROFIMEDIA

Utrke u Söldenu, ženski i muški veleslalom, prvi put su održane 1993. i to kao i ove godine u posljednjem vikendu listopada. Nakon toga su održane 1996., pa 1998., a od 2000. se održavaju svake godine. Uvijek kao start sezone, u listopadu. Od 2000. do ove godine obje utrke su otkazane samo u listopadu 2006., a još četiri puta je otpala jedna od dvije utrke. Pritom je “polovični” program održan tri puta u posljednjih šest izdanja - 2017. i 2018. su se održane samo ženske utrke, a prošle godine samo muška.

Te su utrke uvijek bile na određeni način izdvojene iz sezone i skijaši i skijašice su ih uvelike doživljavali kao test što još moraju popraviti prije nego sezona “stvarno počne”, a trebale su služiti i za podizanje zanimanja kod ljubitelja skijanja. Slikovito rečeno, Sölden je u Svjetskom skijaškom kupu bio ono što je predgrupa na koncertu neke glazbene zvijezde. Kad su se počele održavati utrke na Rettenbach ledenjaku to je imalo smisla, a vjerojatno i koristi. Danas je situacija drukčija...

- Skijaška utrka kad su ovako visoke temperature nikoga neće potaknuti da ode na skijanje, ali hoće kad je hladno i pravi zimski ugođaj, a to je i puno bolja reklama za naš sport - smatra Lara Gut.

image

Lara Gut-Behrami

CHARLY TRIBALLEAU Afp

Fotografije i informacije iz Söldena proteklih dana nisu bile nimalo zimske, ali ni organizatori ni skijaši u tome nisu vidjeli problem, barem ne što se tiče utrka kao utrka.

- U Söldenu uvijek pronađu način i pripreme stazu - kaže Mikaela Shiffrin i otkriva u čemu jest problem:

- U Europi je sve manje pogodnih terena za trening u razdoblju uoči starta sezone. Mi skijamo u ovom razdoblju jer moramo trenirati za prve utrke Svjetskog kupa, ali ne bih nikome u Švicarskoj, Austriji ili Italiji rekla da ide u listopadu na ledenjak.
Argentina, Čile, ponovo sve više i Novi Zeland, postali su nužnost za ljetni dio skijaških priprema, ali taj dio su skijaši i skijašice odradili, a kad su se preselili ili vratili u Europu suočili su se “ćelavim” ledenjacima i suženom mogućnošću treninga. I to se sad ponavlja iz godine u godinu iako...

image

Mikaela Shiffrin

CHARLY TRIBALLEAU Afp

- Nikad to nisam doživio ekstremno kao ove godine - rekao je Manuel Feller.

Zatvaranje očiju pred realnošću

A s obzirom na to da očito neće biti bolje u ovom dijelu godine...

- Za mnoge skijaše bi bilo logično ne počinjati sezonu prije sredine studenoga - jasna je Lara Gut.

Promjene u kalendaru skijaških utrka jednostavno su neizbježne, smatra jako puno skijaša i skijašica.

- U jednom trenutku treba povući crtu, izbrisati kako je bilo do sada, pažljivo razmisliti o svemu i graditi od nule - kaže Michelle Gisin.

Zatvaranje oči pred realnošću samo će napraviti dodatnu štetu.

- Do koje mjere ćemo prilagođavati našu okolinu kalendaru koji želimo? Ili bismo trebali naše željene rasporede prilagoditi okolini? Kalendar treba preispitati i napraviti se promjene. Trebamo li skijati u ovom periodu? Ja mislim da ne - jasna je Mikaela Shiffrin.

Linker
11. lipanj 2024 04:33