TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix
STRANCI ODUŠEVLJENI

Pljušte pohvale na račun hrvatske senzacije: ‘Opet ona! Veliki talent iz Hrvatske se ne može zaustaviti‘

‘U prvoj od dvije utrke na Krvavcu hrvatska tinejdžerica potpisala je novi senzacionalni rezultat‘
Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 03. veljača 2021. 08:11

Novi tjedan, novo skijalište, nova disciplina i "stara" Zrinka Ljutić. Točno tjedan dana nakon što je na 17. rođendan ostvarila prvu pobjedu u Europskom kupu u Zell am Seeu, najveća nada hrvatskog sporta sve je reprizirala na Krvavcu, ovaj put u veleslalomu.

Premda je njezina seniorska karijera još na uvodnim kadrovima, Zrinka je već razvila dobar osjećaj za dramatiku. Od drugoplasirane Norvežanke Marte Monsen (21) jučer ju je razdvojila točno jedna stotinka. Treća je također bila Norvežanka, Kaja Norbye, koja je nakon prve vožnje vodila s pet stotinki boljim vremenom od Zrinke, a na kraju je za dlaku ulovila postolje.
- Presretna sam. Nisam baš očekivala da ću pobijediti, ali sam se nadala postolju jer sam znala da je moj veleslalom također jako dobar. Veselim se novoj utrci - rekla je Zrinka, uz dodatak da je u slalomu "probila led" pa joj je bilo lakše voziti.
Savršeno balansiranje

U drugoj je vožnji do prolaznog vremena izgubila velik dio svoje prednosti (74 stotinke) pred Monsen, ali njezino balansiranje između kalkuliranja i rizika pokazalo se savršenim. Iako ima već solidno iskustvo u Svjetskom kupu, ni Norbye nije odgovorila na Zrinkin izazov. U drugoj vožnji ostvarila je tek 21. vrijeme.

Brojna druga imena Svjetskog kupa, poput Švicarke Wild i Austrijanke Gallhuber, ostala su daleko u pozadini. Baš kao i Andrea Komšić, koja je osvojila 44. mjesto s pet i pol sekundi zaostatka za Zrinkom. Druga najmlađa skijašica na utrci (Slovakinja Hrbánová rođena je nekoliko tjedana kasnije) opet je potvrdila da u ozbiljnoj konkurenciji reagira hladnokrvno te kako je u trenutnoj formi kalibar za ulaske u drugu vožnju Svjetskog kupa.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

Dovoljno je pogledati redoslijed Europskog kupa, u kojem Zrinka od jučer drži drugo mjesto, i sada gleda u leđa samo Slovenki Andreji Slokar (osvojila 24. mjesto).

Ne treba trčati pred rudo, ali nakon što je na dvije uzastopne utrke svirala hrvatska himna, uopće nam nije nezamisliv scenarij u kojem bi Zagrepčanka postala ukupna pobjednica natjecanja, koje je zadnja stepenica prije Svjetskog kupa. Već danas će na Krvavcu voziti još jedan veleslalom, a zatim ostaju još tri postaje: Berchtesgaden (dva veleslaloma), Kopaonik (po dva slaloma i veleslaloma) te Reiteralm (veleslalom i slalom).

Favoritkinja za zlata

Između će se ugurati i Svjetsko prvenstvo u Cortini d‘Ampezzo (veleslalom je na rasporedu 18. veljače, slalom 20. veljače) pa tek treba vidjeti hoće li Zrinka odraditi sve navedene utrke ili će se nešto preskočiti, kako ne bi došlo do prevelike potrošnje. U FIS-ovom je kalendaru, naime, i Svjetsko juniorsko prvenstvo u Banskom, na kojem bi Zrinka bila favoritkinja za oba zlata u tehničkim disciplinama.

Ove je sezone, uostalom, samo ona u Europskom kupu spojila pobjede u veleslalomu i slalomu, a krivulja rezultata čitavo je vrijeme išla prema gore. Od debija u Ahrntalu sredinom prosinca, do Zell am Seea i Krvaveca, postalo je jasno da Zrinka munjevito upija iskustvo te kako je spremna za sve veće zalogaje. U dugoročnoj perspektivi to znači samo jedno - još malo pa će i u Svjetskom kupu biti pretplaćena na osvajanje bodova. Ako ne već na kraju ove zime, sljedeće sigurno.

Strani mediji oduševljeni

Čak i uz najveću suzdržanost, usporedbe s Janicom Kostelić više se ne mogu izbjeći. Svjesna je toga i obitelj Ljutić, kojoj se trostruka osvajačica Svjetskog kupa pridružila u mentorsko-trenerskoj ulozi, ali i strani skijaški portali koji sve pedantnije bilježe rezultate Zrinke Ljutić.

"Opet ona. U prvoj od dvije utrke na Krvavcu hrvatska tinejdžerica potpisala je novi senzacionalni rezultat", dio je izvještaja portala Neveitalia koji je i prošli tjedan sipao komplimente na Zrinkin račun. Švicarski Skinews.ch piše da se "veliki talent iz Hrvatske se ne može zaustaviti" i da se radi o "legitimnoj nasljednici Janice Kostelić". U istu rečenicu s Janicom Zrinku je stavio i slovenski 24ur.com, koji primjećuje da se približila Andreji Slokar na vrhu redoslijeda.

Iako se Janica u Europskom kupu gotovo uopće nije natjecala (samo tri nastupa), nije loše podsjetiti da je premijernu pobjedu u Svjetskom kupu, u kombinaciji u St. Antonu, upisala sa 17 godina i 12 dana. I nakon toga se vinula u skijašku stratosferu.

Linker
20. travanj 2024 16:06